Vágólapra másolva!
A holland bajnokságban a két legjobb támadórészleggel bíró együttese, a PSV és az Alkmaar gól nélküli döntetlent játszott egymással, miközben a Feyenoord megint hét gólt szerzett. A svájciaknál a kupa negyeddöntőiben három párosításban is a vendégcsapat ment tovább, míg a francia kupában a legjobb 16 közé jutásért öt élvonalbeli gárda is elvérzett.

A holland bajnokság várva várt rangadója a listavezető PSV Eindhoven és a szezon meglepetéscsapata, az AZ Alkmaar között gól nélküli döntetlent hozott, de a forduló többi mérkőzése azért nem telt el eseménytelenül. A Feyenoord például a múlt hét után ismét hét gólt szerzett, míg az Ajax az utolsó percben gyűjtötte be a győzelmet.

A téli szünetben a Philips-gyáriak és az alkmaariak azonos pontszámmal álltak az élen, de az AZ azóta már botlott egyszer, így a PSV némi előnyhöz jutott, de most a két együttes Alkmaarban találkozott egymással, így a szezon meglepetéscsapata előtt adott volt a lehetőség, hogy megelőzze riválisát.

A PSV felkészülését a rangadóra az is nehezítette, hogy a gárda jó néhány játékosa válogatott mérkőzést játszott a hét közben, az amerikai DeMarcus Beasley például csak pénteken érkezett vissza Hollandia. A csatár ennek megfelelően csak a kispadon kapott helyet, helyén a perui Jefferson Farfán futballozott, de ezen kívül a vendégek a lehető legjobb összeállításban léphettek pályára.

A hazaiaknál sem volt hiányzó, és az AZ a tőle megszokott háromcsatáros felállásban kezdte a meccset, ám a PSV rendkívül taktikusan futballozott, és jól láthatóan elsősorban azzal foglalkozott, hogy nem akpjon gólt. Mindez nem tűnt könnyű feladatnak, hiszen az AZ ebben a szezonban eddig csupán egy alkalommal nem volt eredményes: még októberben játszott gól nélküli döntetlent az Ajax-szal, a többi találkozóján mindig rúgott legalább egy gólt - még a PSV ellen is, pedig az eindhoveniektől az ősszel 5-1-re kapott ki.

Nos, a Philips-gyáriak most igen csak messze álltak attól, hogy akárcsak egyszer is betaláljanak, viszont nagy hatékonysággal állták útját a hazai támadásoknak. Az AZ a hajrában több cserével is próbált új lendületet szerezni, de ez sem hozott eredményt, így maradt a 0-0, amivel a vendégek maximálisan elégedettek voltak.

A két éllovas első számú üldözője, az Ajax Amsterdam így közelebb került az Alkmaarhoz, igaz, a Rafael van der Vaart és Wesley Sneidjer nélkül felálló amszterdamiak alaposan megszenvedtek a győzelemért a NAC Breda otthonában. A vendégek ugyan már a második percben vezetést szereztek a marokkói szélső, Nordin Bukhari találatával, de kevéssel a szünet után Yuri Cornelisse egyenlített - ekkor már nem Hans Vonk hanem Stekelenburg állt az Ajax kapujában, mivel a dél-afrikai portást a szünetben le kellett cserélni.

Sokáig úgy tűnt, hogy az Ajaxnak meg kell elégednie egy ponttal, ám két perccel a lefújás előtt Bukhari megint eredményes volt: a csatár a meccset megelőzően csak egyszer volt eredményes a szezon során, most viszont kétszer is betalált.

A Feyenoordnak viszont nem voltak góllövési problémái, hiszen a rotterdamiak a múlt hétthez hasonlóan megint hét találatot értek el. Az "áldozat" ezúttal a Willem II volt, amely húsz percig húzta ki bekapott gól nélkül. Akkor a télen igazolt amerikai védő, Corey Gibbs szerezte meg első találatát a Feyenoord színeiben, majd beindult a henger: a szünetben már 4-0 volt az állás, a vége pedig 7-0 lett. A szintén a télen vett Nicky Hofs mesterhármast ért el, a góllövőlista élén álló Dirk Kuyt készert talált be, és egyszer a portugál védő, Bruno Basto is eredményes volt.