Vágólapra másolva!
Az idén már a szokásosnál is korábban, február 16-17-én megkezdik szereplésüket az UEFA-kupában érdekelt csapatok, ekkor rendezik ugyanis a legjobb 16 közé jutásért vívandó párharcok első mérkőzéseit. Az ebben a szezonban először megrendezett csoportkört túlélt együttesekhez csatlakoznak a Bajnokok Ligája csoportjainak harmadik helyezettjei, melyek nincsenek könnyű helyzetben, és nem csak azért, mert valamennyien hazai pályán kezdik UEFA-kupa-szereplésüket. Jó néhány neves gárda található a mezőnyben, de egyértelmű esélyes nincs, így igazán izgalmas mérkőzések várhatók - már az első fordulóban is.

A 32 csapatot számláló mezőnyben valósággal hemzsegnek a kelet-európai együttesek, összesen hat gárda képviseli az egykori szocialista országokat. Közülük egy biztosan lesz a legjobb 16 között, hiszen Fortuna egy párba sorolta a belgrádi Partizant és a dnyepropetrovszki Dniprót. A csoportkörben mindkét csapat bravúrosan szerepelt, a belgrádiak megelőzték a Laziót, az ukránok pedig egyenesen megnyerték kvintettjüket, melyben rajtuk kívül csupa "nyugati" gárda, a spanyol Real Zaragoza, az osztrák Austria Wien, a belga FC Bruges és a holland Utrecht szerepelt.

Mindkét csapat meglehetősen aktív volt januárban az átigazolási piacon, az ukránok hazai, a szerbek viszont külföldi futballistákkal erősítettek. A Dnipro a Dinamo Kijevtől igazolt két játékost: a fiatal csatár, Szergej Kornyilenko a szezon végéig kölcsönbe, a középpályás Ruszlan Bidnyenko pedig három évre költözik a Dnyeper partjára. A Partizan jóval egzotikusabb játékost szerződtetett: a fekete-fehérek legfrissebb szerzeménye a koreai Kim Csi-vu, aki az athéni olimpián is szerepelt hazája válogatottjában, a védelem bal oldalán. Kimen kívül még egy új fiú található a szerbek keretében, mégpedig a nigériai Emmanuel Odita, aki négy és fél éves szerződést kötött januárban a belgrádiakkal.

További két ukrán együttes áll még az UEFA-kupában, és egyiküknek sem lesz könnyű dolga a következő fordulóban, hiszen mindkettő hazai pályán kezd, mégpedig igen jó nevű riválissal szemben. A Sahtar Donyeck ellenfele a német Schalke lesz, amely könnyedén jutott tovább csoportjából, többek között a Ferencvárost megelőzve.

A gelsenkircheniek meglehetősen jó formában vannak mostanság, második helyen állnak a Bundesligában, keretük pedig a legerősebb a még versenyben lévő csapatok közül. A német sajtó szerint jó esély van rá, hogy a királykékek megismétlik 1997-es teljesítményüket, amikor a többek között Marc Wilmots és Martin Max nevével fémjelzett gárda megnyerte a trófeát. A lisszaboni döntő felé vezető úton az első akadály a Sahtar, amely a Bajnokok Ligájából érkezik, övén többek között a Barcelona skalpjával, soraiban pedig három új brazil játékossal, köztük a csaknem hétmillió euróért igazolt csatárral, Elanóval.