Vágólapra másolva!
A Bundesliga őszi szezonjának egyik legkellemesebb meglepetése az újonc FSV Mainz kiváló szereplése volt: a remek csapategysége és rendkívül támadó felfogású játéka miatt csak "Karneválcsapatnak" nevezett együttes váratlanul jó eredményeket ért el. Mostanában azonban nem megy a gárdának, és sorozatban hetedik elszenvedett veresége után a kiesőjelöltek közé csúszott vissza a táblázaton.

Az FSV Mainzot a német labdarúgás egyik legbalszerencsésebb csapatának tartották az elmúlt években, hiszen a klub, amely korábban még sohasem szerepelt az élvonalban, két idényen keresztül is csak az utolsó pillanatban csúszott le a Bundesliga 1-ről. Az egyesületnek tavaly végre sikerült kiharcolni a feljutást, de a klub vezetősége az edzővel, Jürgen Klopp-pal összhangban nem módosított a korábbi szakmai elképzelésen.

A többi újonccal ellentétben a mainziak nem akartak "sztárokat" igazolni, inkább az alacsonyabb osztályokból vettek új játékosokat, és a remek csapategységben látták a siker kulcsát. A terv pedig bevált: öt fordulót követően a gárda az ötödik pozíciót foglalta el, majd még ezen is javított, és a nyolcadik játéknap után a tabella harmadik helyén állt.

Innen persze már lefelé vezetett az út, de a középmezőnyben gond nélkül megkapaszkodni látszott az együttes, 14 forduló után például a hetedik pozíciót foglalta el, és minden jel arra mutatott, hogy a bennmaradás nem okoz gondot a csapatnak.

A Mainz játéka akkoriban sokakat a pár évvel ezelőtti SC Freiburgra emlékeztette, hiszen a mainziak igyekeztek támadó szellemben futballozni, elsősorban a rövid passzos játékot erőltették, és fő erősségük a csapategység volt. A gárda rendkívül kedvező képet alkotott magáról, a többi klub szurkolói is szimpatizáltak a kiscsapattal, amely még a Bayern München otthonában sem áll be védekezni, hanem vállalta a nyílt sisakos futballt, még akkor is, ha ez szinte törvényszerűen magában hordozta a vereségek lehetőségét is.

Mindennek köszönhetően a gárda hamarosan megkapta a "Karneválcsapat" becenevet, hiszen Rajna partján található Mainzban nagy hagyománya van ennek a vidám ünnepnek.

A csapat hívei még akkor sem aggódtak különösebben, amikor az utolsó három őszi mérkőzését elveszítette az együttes, köztük az 1. FC Nürnberg elleni otthoni találkozót (hazai pályán ez volt az első veresége a Mainznak az idény során), hiszen a csapat még így is a 11. helyen állt a téli szünetben, és nyolc pont volt az előnye a kieső helyen álló VfL Bochummal szemben.

A klub ráadásul a télen igyekezett erősíteni keretén, amihez azonban arra volt szükség, hogy eladja egyik legjobbját, Mimoun Azaouaghot, aki az őszi idény egyik legnagyobb felfedezettjének számított.

A marokkói származású középpályásért még úgy is 750 ezer eurót fizetett az FC Schalke 04, hogy a középpályás még októberben térdsérülést szenvedett - a mainziak pedig joggal gondolhatták, hogy ha az őszi szezon második felét nélküle is ki tudták húzni, akkor az eladása sem okoz olyan nagy veszteséget.

Főleg, hogy a helyére egy rutinos focistát sikerült igazolniuk Hanno Balitsch személyében, akit a Bayer Leverkusentől félmillió euróért vettek meg: a gyógyszergyáriaknál mellőzött középpályást az 1. FC Nürnberg is vitte volna, de ő inkább a mainziak mellett döntött.

Visszatért még a városba a csapat volt csatára, Michael Thurk, aki a nyáron igazolt az Energie Cottbusba, de ott nem nagyon kapott játéklehetőséget, egykori egyesületénél viszont tárt karokkal fogadták. A harmadik kiszemelt az ecuadori középpályás, Walter Ayoví volt, ám az ő szerződtetésével problémák akadtak: míg ügynöke azt állította, hogy a focista szerződése lejárt a guayaquili Barcelonánál, addig a fenti klub ennek az ellenkezőjét hangoztatta, és nem engedte el Németországba a játékost.

Klopp végül lemondott Ayoví leigazolásáról, mivel úgy érezte, hogy a csapat körüli nyugalom fontosabb, mint egy új szerzemény, a drukkerek pedig bizakodva várták a tavaszi szezon kezdetét.

Túl sok örömük azonban eddig nem volt benne, mert az FSV az első négy idei találkozóját elveszítette, vagyis sorozatban hétszer kapott ki, és ennek következtében a középmezőnyből a kiesőjelöltek közé csúszott vissza a tabellán. Különösen fájó volt, hogy a vereségek közül kettőt is hazai pályán szenvedett el a gárda, pedig a jó szereplés záloga eddig az otthoni remeklés volt. Klopp mindenesetre nem aggódik különösebben, vagy legalábbis jól titkolja: elmondása szerint csapata nem játszik rosszul, csak eredménytelenül, és ő nem akar a negatívumokra koncentrálni.

Az ősszel kiválóan védő kapust, Timo Wachét sem kritizálta, pedig a portás alaposan benne volt a VfB Stuttgart és a Hamburger SV elleni vereségekben, mindkét találkozón beszedett egy-egy potyagólt. A jelenleg is tartó karneváli időszakban tehát egyelőre nem sok sikerélmény érte a "Karneválcsapatot", de Mainzban a jelek szerint ez nem rontott a hangulaton.