Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt február 26-án!

Ma ünnepelheti 38. születésnapját a németből ciprusivá vált támadó, Rainer Rauffmann, aki 1967-ben látta meg a napvilágot, és egészen harmincéves koráig semmiben sem különbözött az átlagos német futballistáktól, akik bemutatkozhattak ugyan a Bundesligában, de a nagy áttörés nem sikerült a számukra. A bajszos támadó sokáig csak alacsonyabb osztályokban szerepelt, az 1994-95-ös idényben azonban a második vonalban, az SV Meppen színeiben 15 alkalommal volt eredményes, és ez elég volt ahhoz, hogy az Eintracht Frankfurt felfigyeljen rá.

Az akkoriban már leszálló ágban lévő patinás egyesületben mutatkozhatott tehát be az élvonalban, és ez nem is sikerült rosszul, hiszen rögtön az első játéknapon gólt szerzett, de az idényben összesen csak négyszer volt eredményes, és az Eintracht kiesett a legjobbak közül. Rauffmannra az újoncként felkerült Arminia Bielefeld csapott le, ahol azonban már csak elvétve kapott lehetőséget, és szép lassan el is tűnt a süllyesztőben.

Amikor 1997 nyarán elfogadta a ciprusi Omonia Nicosia ajánlatát, akkor a német futballdrukkerek el is feledkeztek róla, de Aphrodité szigetén hamarosan ódákat zengtek Rauffmannról. A csatár ugyanis egészen elképesztő mennyiségben kezdte rugdosni a gólokat: első idényében például 25 bajnokin 42 alkalommal volt eredményes, vagyis meccsenként majdnem kétszer. Egy alkalommal, az APOP Pafosz ellen kilencven perc alatt nyolcszor (!) talált be, egy héttel később pedig ötöt vágott.

Ezzel természetesen gólkirály lett, és ugyanezt a trófeát a következő három bajnokságban is megszerezte, még ha teljesítménye valamelyest romlott is: a 42 gólos szezon után sorozatban 35, 34 majd 30 találat volt elég a koronához. A bajnoki címmel sokáig nem volt szerencséje, 1999-ben az Omonia rosszabb gólkülönbséggel szorult le a dobogó felső fokáról, 2001-ben azonban végre siker koronázta Rauffmann erőfeszítéseit, hiszen csapata megnyerte a bajnokságot.

Az ezt követő szezon viszont nem sikerült valami jól a számára, hiszen "csupán" 15 gólt ért el, ami nem is volt elég a gólkirályi cím megvédéséhez, ráadásul az idény közben összeveszett a csapat edzőjével, a belga Henk Houwaarttal - de ahogy az lenni szokott az ilyen esetekben, ezúttal is a tréner húzta a rövidebbet, akit menesztettek, és Rauffmann ezt követően valósággal megtáltosodott, góljainak többségét ezt követően szerezte. A germán futballista tehát megtalálta a számítását Cipruson, időközben feleségül vett egy helyi hölgyet, aminek köszönhetően 2002 júniusában megkapta a ciprusi állampolgárságot. Így az utolsó akadály is elhárult az elől, hogy magára húzhassa a címeres mezt, és erre 2002 szeptemberében, a Franciaország elleni Eb-selejtezőn került sor.

Az "őrült német", ahogyan Cipruson nevezték, összesen ötször szerepelt a ciprusi válogatottban, és három gólt szerzett, azonban tavaly sérülés miatt vissza kellett vonulnia. Afrodité szigetén hat és fél szezon alatt összesen 192 gólt ért el, és tavalyi búcsúmérkőzésén a szurkolók perceken keresztül felállva ünnepelték. Rauffmann jelenleg is Cipruson él, rövid ideig az Omonia sportigazgatója volt, nemrég pedig egy futballiskolát nyitott, ahol gyermekkel foglalkozik.