Vágólapra másolva!
Lassacskán majdnem mindenhol újraindulnak a pontvadászatok Európában, hiszen a hét végén újabb négy kelet-európai országban folytatódott a bajnokság - igaz, a cseheknél és a szerbeknél több találkozót is el kellett halasztani az időjárás miatt. Elmaradt meccs Franciaországban is akadt, de itt elsősorban a két helyi rangadó volt főszerepben, amelyek közül a Nice-Monaco meccsen szépségdíjas gólok születtek.

Miközben Magyarországon arról folyik a vita, hogy elhalasszák-e a bajnokság első fordulóját, amelyre elméletileg március 5-én kerülne sor, addig Kelet-Európa több országában is kezdetét vette a bajnokság tavaszi szakasza.

Az elmúlt hét végén Bulgáriában, Csehországban, Horvátországban és Szerbia és Montenegróben is elkezdődött a bajnokság, igaz, a cseheknél és a szerbeknél több meccset is elmaradt a mostoha időjárási viszonyok miatt.

A bolgároknál tehát mindegyik mérkőzést meg tudták rendezni, és nagy meglepetés nem történt, a holtversenyben az élen álló két fővárosi csapat, a Levszki és a CSZKA is nyerni tudott, és továbbra is nagy fölénnyel vezetik a tabellát.

A télen a jobb gólarányának köszönhetően az első helyen álló CSZKA-nál voltak a nagyobb változások, elvégre itt négy nappal a bajnoki rajt előtt menesztették a trénert, Ferario Szpaszovot, akinek utódja a szerb Miordrag Jesic lett - ő legutóbb a Szlavia Szófiánál tevékenykedett.

A csapat persze új focistákat igazoltak, akik közül a legismertebb a veterán francia középpályás, Benoit Cauet volt, és ő be is mutatkozott a hét végén a Rodopa Szmoljan elleni hazai találkozón. A mérkőzést egyébként a CSZKA csak nagy nehézségek árán nyerte meg 1-0-ra, de a lényeg a három pont megszerzése volt, hiszen a focisták ekkor már tudták, hogy a nagy rivális Levszki szintén nyerni tudott.

A Levszki is erősített a télen, elcsábította például a nigériai Ekundayo Jaeyobát a legutóbbi bajnok Lokomotiv Plovdivtól, de a hét végi bajnoki hőse egy nagy öreg volt: a Szlavia Szófia elleni városi rangadón a csapat mindkét találatát a veterán középpályás, Daniel Borimirov szerezte, aki minden bizonnyal a márciusi válogatott keretben is ott lesz a magyarok elleni vébéselejtezőn.

Másik csoportellenfelünknél, a horvátoknál sem kellett elhalasztani egyetlen bajnokit sem, ám itt több meglepő eredmény is született az első idei fordulóban, elvégre a bajnokság első három helyezettje közül egyik sem tudott nyerni.

Pedig a listavezető Hajduk Split alaposan megerősítette csapatát a télen, elvégre másfélmillió euróért leigazolták a rivális Dinamo Zagreb játékmesterét, Niko Krancjart, és hazacsábították Spanyolországból az egykori csapatkapitányt, Ivan Lekót is. Mindketten ott voltak a kezdők között az NK Osijek elleni idegenbeli találkozón, és nem is futballoztak rosszul, de a splitieknek meg kellett elégedniük az egy ponttal.

A csapat előnye azonban nem csökkent, köszönhetően annak, hogy a második helyen álló NK Rijeka is csak ikszelt: a kikötőváros együttese azzal a Pulával nem bírt, amellyel nemrégiben egy edzőmeccsen a Debrecen is alaposan megismerkedett (a Loki találkozója kakaskodás miatt félbe is szakadt). A szezon meglepetéscsapata, az Inker Zapresic viszont feljött a harmadik helyre, köszönhetően annak, hogy legyőzte a Varteks Varazdint.

A cseheknél két összecsapást, az FK Drnovice-FK Jablonec és a Marila Príbram-Slovan Liberec meccseket kellet elhalasztani a pályán használhatatlansága miatt, az élen azonban minden maradt a régiben, sőt, a listavezető Sparta Praha tovább növelheti a már így is tetemes előnyét, ha megnyeri hétfői mérkőzését a sereghajtó SFC Opava ellen.

A prágaiak kilencpontos fórral várták a folytatást, de a klub vezetősége ennek ellenére is menesztette a téli szünetben a trénert, Frantisek Strakát - az indok a gyenge nemzetközi szereplés volt. A csapat új mestere az egyesületnél korábban már dolgozó Jaroslav Hrebík lett, a klub pedig szokásához híven megvált a legértékesebb focistáitól: eladták a góllövőlista élén álló válogatott csatárt, Tomas Junt, a kapus Jaromír Blazeket és a középhátvéd Radomir Kovácot - a legfontosabb új szerzemény a Baník Ostrava csatára, Miroslav Matusovic volt.

A Sparta mögött a második helyen álló FK Teplice az idén ünnepli fennállása ötvenedik születésnapját, és az ezüstérem tökéletes ajándék lenne a szurkolók számára, ám a pozíció megtartása nem lesz egyszerű, főleg, ha a hazai meccseket nem tudja hozni a csapat.

Márpedig a hét végén a tepliceiek csak egy 1-1-es döntetlenre voltak képesek a középmezőny alján található Mladá Bolesláv ellenében, igaz, a vendégek a rendes játékidő letelt után egyenlítettek. Az iksszel a Teplice visszacsúszott a harmadik helyre, a második pozícióra pedig a Slavia Praha jött fel, amely vért izzadva verte meg Sigma Olomoucot.

A szerbeknél a két vasárnapi találkozót kellett elhalasztani, és mivel a listavezető Partizan Beograd is ezen a napon lépett volna pályára (Lothar Matthäus egykori csapata a Szutjeszka Niksicset fogadta volna), így az ősi rivális Crvena Zvezda utolérte az élen álló gárdát.

A Vörös Csilag ugyanis lejátszhatta a maga találkozóját, mégpedig a Borac Cacak otthonában, és a találkozó azért volt különleges jelentőségű a belgrádiak számára, mert az ősszel hazai pályán kaptak ki a Boractól. Nos, a "bosszú" tökéletesen sikerült, hiszen a Zvezda 2-0-ra nyert a tinédzser középpályás, Bosko Jankovic, valamint a góllövőlista élén álló Marko Pantelic találataival - utóbbi játékosnak ez volt a 14. gólja a szezon során.