Vágólapra másolva!

1992: Kiprich-góllal nyert a Feyenoord a KEK-ben

Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt március 4-én!

1992-ben ezen a napon a Kupagyőztesek Európa-kupájának negyeddöntőit játszották, a négy párharcban az első mérkőzésekre került sor. Magyar csapat már nem volt versenyben, a Ferencvárosi TC az előző körben emlékezetes párharc során maradt alul a Werder Bremennel szemben (2-3, 0-1). Két honfitársunkért azért így is szoríthattunk, hiszen az idő tájt Disztl László az FC Bruges, míg Kiprich József a Feyenoord alkalmazásában állt. Kettejük közül a védő nem lépett pályára az Atlético Madrid elleni mérkőzésen (hazai pályán 3-2-re nyertek a spanyolok), így emlékezzünk meg inkább a Feyenoord-Tottenham Hotspur 90 percről.

A rotterdami De Kuip-stadionban 48 ezer néző várta a csapatokat, melyek a következő összeállításban léptek pályára.
Feyenoord: De Goey - Fräser, De Wolf, Metgod, Heus, Scholten, Sabau, Ro. Witschge, Taument, Kiprich, Blinker
Tottenham Hotspur: Thorstvedt - Fenwick, Sedgley, Mabbutt, Allen, Stewart, Van den Hauwe, Howells, Nayim, Durie, Lineker.

Nem rossz névsor, bár a mérkőzés nem igazolta a remek szereposztást. A hollandok jóval többet támadtak, ám az angol védelem szűk egy óráig ellenállt a rohamoknak, akkor azonban Kiprich bevette a norvég Erik Thorstvedt kapuját. A londoniak nem zuhantak össze a kapott góltól, az előző körben az FC Portót búcsúztatott Spurs (amely az angol bajnokság akkor hat forduló óta nyeretlen volt) a hátralévő időben is inkább az elhárításra helyezett nagyobb hangsúlyt, Peter Shreeves a 85. percben még Gary Linekert is lecserélte.

Az eredmény nem változott, így Kiprichék sovány előnnyel készülhettek a londoni visszavágóra.