Vágólapra másolva!
A jelek szerint a Girondins Bordeaux-nál véget ért az az időszak, amikor a klubot egyértelműen az élcsapatok közé sorolták: a kilencvenes évek második felében rendre az élcsoportban végzett gárda ugyanis az előző idényhez hasonlóan megint csak a középmezőnyben szerepel a Ligue 1-ben. Némi vigaszt csak az jelenthet a szurkolók számára, hogy a gárda átlagéletkora nagyon alacsony, és a vezetőség igyekszik is megtartani a fiatal tehetségeket.

A Girondins Bordeaux 1996 és 2003 között egyszer sem végzett a hatodiknál rosszabb pozícióban a francia élvonalban, vagyis a Ligue 1 legkiegyensúlyozottabb együttesének számított, mi több az említett időszakban a klub egy bajnoki címet is begyűjtött.

A sikerkorszak az előző idényben ért véget, amikor csak 12. lett a csapat, ugyanakkor menet közben generációváltás történt az együttesnél, ráadásul nemcsak a keretben, hanem a kispadon is, ahol a korábbi mestert, Elie Baupot a klub egykori csapatkapitánya, a tartalékcsapat szakvezetője, Michel Pavon váltotta fel.

A fiatal szakember egyre több lehetőséget adott a tehetséges junioroknak, akik azonban a rutintalanságuk miatt még nem tudtak kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani. A jelenlegi idény viszont biztatóan kezdődött a Bordeaux számára, elvégre az első fordulóban elszenvedett vereség után heteken keresztül veretlen maradt a gárda, és nyolc forduló után a negyedik helyen állt a táblázaton - úgy tűnt tehát, hogy az együttes ismét ott lesz az élmezőnyben.

A veretlenség a 13. fordulóig tartott, de közben túl sok döntetlent játszott az együttes, így kissé hátrébb csúszott a tabellán, ám az előző esztendőt így is a hetedik helyen zárta, ami egyáltalán nem számított rossz részeredménynek, figyelembe véve, hogy a Ligue 1 középmezőnye rendkívül szoros. A 2005-ös esztendő azonban egyelőre kevés sikerélményt hozott a csapatnak, elvégre az idén a Girondins csupán két mérkőzést tudott megnyerni, így aztán még hátrébb szorult a táblázaton, és már csak a tizedik pozíciót foglalja el.

A visszaesés elsősorban a védelem teljesítményének romlásával magyarázható: míg a pontvadászat első felében a bordeaux-iak hátsó alakzata az egyik legstabilabbnak számított a Ligue 1-ben, addig mostanában ez a csapatrész korántsem szerepel olyan meggyőzően. A hanyatlás a 20. fordulóban, az OGC Nice elleni összecsapáson kezdődött: addig 19 mérkőzésen a gárda mindössze tíz gólt kapott, ami kiváló statisztikának számít, a nizzaiak ellen azonban háromszor is a csapat hálójába került a labda.

A következő játéknapon a Lille OSC is három alkalommal volt eredményes a Bordeaux ellen, a mélypontot pedig az FC Sochaux elleni összecsapás jelentette, amikor a védelem négyszer kapitulált - vagyis a Girondins háromszor 90 perc alatt annyi gólt kapott, mint az azt megelőző 19 találkozón együttvéve!

A védelem ilyen összeomlására némiképp magyarázatot ad, hogy az addig szinte tökéletesen funkcionáló hátsó alakzatból e három találkozón két alapember is hiányzott: az egyik középső védő, Marc Planus, illetve a balhátvéd Franck Jurietti. Visszatérésüket követően kissé stabilizálódott is az elhárítás, bár még mindig nem olyan hatékony, mint korábban, igaz, ehhez az is hozzájárulhat, hogy most meg a másik középhátvéd, a görög Európa-bajnok Mihalisz Kapsziszra nem számíthat sérülés miatt Pavon.

A támadók már a szezon első felében sem ontották a gólokat (egy-egy meccs kivételével), de a védelem remeklése miatt akkor egy-két találat is elégséges volt a győzelemhez. Az elmúlt hetekben azonban a támadó részleg a korábbinál is gyengébben vitézkedett, hiszen a 22. és a 26. forduló között a Girondins öt fellépésén csupán egy gólra volt képes.

Azt az egy találatot a hosszú sérüléséből felépült csatár, Jean-Claude Darcheville jegyezte, aki szép lassan kezdi visszanyerni régi formáját, hiszen immár három találatnál jár, és a jelek szerint kiszorította a kezdők közül a fiatal marokkói Maruan Csamakot, akit pedig a jövő egyik nagy ígéretének tartanak a klubnál.

Csamak, illetve a középpályás Rio Mavuba a nemzetközi játékospiacon is rendkívül keresett focistának számítanak, ami nem véletlen, hiszen két fiatal labdarúgóról van szó, akik azonban máris jelentős tapasztalatot szereztek.

Fokozottan igaz ez Mavubára: a védekező középpályás a jelenlegi idényben eddig egyetlen mérkőzést sem hagyott ki, és posztjához képest rendkívül tisztán futballozik, idáig mindössze két sárga lapot kapott! Ráadásul immár a francia válogatottban is bemutatkozhatott, és még mindig csak 21 esztendős - nem csoda, hogy sztárklubok egész sora érdeklődik iránta a Real Madridtól kezdve a Juventuson keresztül az Arsenalig.

A Bordeaux elnöke, Jean-Louis Triaud azonban kijelentette: Mavuba (akárcsak Csamak) a következő szezonban is a Girondins focistája lesz, és szavait az is nyomatékosítja, hogy nemrégiben mindkét labdarúgó 2009-ig meghosszabbította kontraktusát.