Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt március 20-án!

1984-ben ezen a napon született Fernando Torres, az Atlético Madrid és a spanyol válogatott csatára. Az ünnepelt támadó 11 esztendős volt, amikor a klub igazolt játékosa lett, tehetségére igen hamar felfigyeltek, a következő esztendőtől már az egy korosztállyal idősebbek között futballozott, s ez az "előny" végigkövette pályafutását. Tizenöt esztendősen, 1999-ben megnyerte az ifjúsági klubcsapatok nem hivatalos világbajnokságának számító Nike-kupát az Atléticóval, de a nagy kiugrás a 2000-2001-es idényben jött el a számára. Akkor az ificsapattal második lett a spanyol bajnokságban, 2001 februárjában a rendkívül patinás algarvei tornán - amelyen 16 éven aluli válogatottak vesznek részt - aranyérmet nyert, majd a szezon végén az Atlético felnőttcsapatában is bemutatkozhatott. Nem is akárhogyan: a másodosztályban négy mérkőzésen szerepelt, és egy gólt szerzett.

Nyáron az U16-os Európa-bajnokságon aranyéremhez segítette a spanyol csapatot, hét találattal a torna gólkirálya lett, akkor már nemzetközi szinten is felfigyeltek rá, a Juventus FC és a Manchester United is érdeklődött iránta. Az Atlético erre meghosszabbította szerződését, és a kontraktusba olyan kivásárlási záradékot jegyeztek be, amely ilyen fiatal focistánál rekordnak számított. Ha valaki szerződésének lejárta előtt szerette volna megszerezni Torrest, akkor 90 millió eurót kellett volna fizetnie!

A 2001-2002-es idényben hősünk már stabil kezdő volt az Atléticóban, megkapta a kilences mezt, és hat találattal járult hozzá ahhoz, hogy a klub visszajusson az élvonalba. A 2002-es U19-es Eb-n a norvégok ellen egy, a szlovákok ellen két gólt szerzett, majd a fináléban az ő találata döntötte el az aranyérem sorsát. Fernando Torres az elmúlt három esztendő során a spanyol liga egyik legjobb csatárává nőtte ki magát, klubjában immár ő viseli a csapatkapitányi karszalagot (három szezon alatt eddig 44 gólt szerzett), és a válogatottban is megkérdőjelezhetetlen a helye.