Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, az Olympique Lyon valóban az Olympique Marseille és az AS Saint-Etienne nyomába léphet a francia bajnokság történetében: az első osztály históriájában eddig ez a két klub volt képes arra, hogy sorozatban négy bajnoki címet szerezzen. Az idén az OL is jó úton halad efelé, és a lyoniak a nemzetközi porondon is remekelnek, hiszen a Bajnokok Ligájában ott vannak a legjobb nyolc között.

A bajnoki mesterhármast követően a nyáron sokan azt gondolták, hogy az Olympique Lyon felért a csúcsra, és a 2004-2005-ös pontvadászatban már nem tudja megvédeni bajnoki elsőségét, mindezt elsősorban arra alapozták a szakértők, hogy a holtszezonban a klub kerete inkább gyengült, mint erősödött. Olyan kulcsemberek távoztak, mint Vikash Dhorasoo, Eric Carriere, Edmílson vagy Pegguy Luyindula, miközben a bajnokság kezdetéig csak két új focista érkezett Pierre-Alain Frau és Eric Abidal személyében.

Hamarosan kiderült azonban, hogy az egyesület sokat kritizált elnöke, Jean-Michel Aulas megint jól számolt: az átigazolási időszak utolsó napjaiban ugyanis újabb három labdarúgót igazolt, ráadásul nem is olcsón. A fiatal brazil csatár, Nilmar 6,7 millió euróba került, a védő Cris pedig 3,5 millióért érkezett, és a Lyon megszerezte Sylvain Wiltord-t is - a csapat pedig így megerősödve pazarul kezdte az idényt, tíz forduló után veretlenül állt az élen.

Az együttes a tehát a tizedik játéknapot követően ugrott a bajnoki táblázat első helyére, és ezt a pozíciót azóta sem engedte át másik csapatnak, sőt, nyolc fordulóval a zárás előtt már behozhatatlannak tűnő, 11 pontos előnyre tett szert. A Lyon elképesztően sokáig, egészen a 22. fordulóig veretlen maradt, és bár a legutóbbi tíz játéknapon kétszer is kikapott, a többi gárda egyszer sem tudta kihasználni botlását, így aztán az OL egyre jobban elhúzott a mezőnytől. A vezetés és a szinte biztosnak tűnő negyedik bajnoki cím teljesen megérdemelt, alig akad ugyanis olyan mutató, amelyben ne az Olympique lenne a legjobb a Ligue 1-ben.

A lyoniak szerezték a legtöbb találatot, 31 forduló alatt 43-szor találtak be, de a védekezésükre sem lehetett panasz, hiszen ugyanennyi mérkőzésen mindössze 17 alkalommal került a hálójukba a labda. Mindezt ráadásul meglehetősen szűk kerettel érte el a csapat: harminc mérkőzésen a Lyon mindössze 23 labdarúgót vetett be, akik közül hárman azonban már nincsenek a klubnál. A fiatal Johan Vialét kölcsönadták a másodosztályú Stade Reimsnek, valamint a szezon elején három találkozón pályára lépett Giovane Élber, és a mindössze két összecsapáson szerepelt Florent Balmont is távozott az idény közben. Utóbbi focista az OGC Nice színeiben kiválóan futballozik, a France Football osztályzatai alapján a liga második legjobb mezőnyjátékosának számít - és ő nem fért be a Lyonba.

A szűk keret ugyanakkor rendkívül kiegyensúlyozott, így aztán hiába voltak sérülések a csapat háza táján, Paul le Guen edző mindig meg tudta oldani a hiányzó futballista pótlását. A bajnokság elején alapembernek számító brazil középhátvéd, Claudio Cacapa súlyos sérülését követően (ő a napokban állhat ismét edzésbe) Abidal került a védelem tengelyébe, amikor pedig pár hétre ő is kidőlt a sorból, akkor a középpályás Michael Essien lépett vissza a hátsó alakzatba. Nicolas Puydebois remekül helyettesítette az első számú kapust, Grégory Coupet-t, és Wiltord hiányzása sem rengette meg a gárdát, hiszen az alaphelyzetben csak csere Nilmar gond nélkül el tudta foglalni a helyét a kezdő tizenegyben. Ráadásul Le Guen a fiatal tehetségeket sem hanyagolta el: a 21 esztendős csatár Bryan Bergougnoux, illetve a nála is egy évvel fiatalabb védő, Jérémy Clément is egyre több lehetőséget kapott, és nem is okoztak csalódást. Bergougnoux már négy gólnál tart, Clément pedig az AS Monaco elleni rangadón az utolsó percben szerzett sorsdöntő találatot.

A keretből egyébként csupán a cserekapus Puydebois-nak jár le a szerződése a szezon végén, ám szinte biztos, hogy Aulas megint értékesít néhány futballistát, ahogyan azt rendre megtette az elmúlt években is, mivel az elnök számára az anyagi stabilitás is rendkívül fontos. A távozásra a legnagyobb esélye a ghánai középpályásnak, Essiennek van, aki a nemzetközi piac egyik legkeresettebb focistájának számít; az Arsenal FC, a Manchester United és Real Madrid is érdeklődik iránta, és Aulas minden bizonnyal alaposan felsrófolja az afrikai árát, ha valóban az eladása mellett dönt - és a hírek szerint a Lyon máris kiszemelte Essien esetleges pótlására az FC Porto focistáját, Maniche-t.

A szurkolók számára inkább a szakvezető helyzete lehet aggasztóbb, hiszen Le Guen kontraktusa a szezon végeztével lejár, és a tréner egyelőre még nem hosszabbította meg a szerződését, pedig már december óta tárgyalnak vele. Le Guent a pletykák szerint a Manchester City csábítja, ám Aulas nem aggódik, ő biztos benne, hogy a szakember a következő szezonban is a Gerland-stadionban dolgozik. Márpedig az elnök az elmúlt években nem nagyon tévedett.