Vágólapra másolva!
Fasiszta szimbólumok, szurkolói rendbontás és gyászszünetet megzavaró füttyszó - ez szerepelt a drukkerek hétvégi repertoárjában. A huliganizmus, a jó ízlés megsértése és a szellemi "képességek" fitogtatása ezúttal Olaszországban, Görögországban és Skóciában jelentkezett.

Olaszországban újabb szélsőjobboldali incidens történt a rasszista híveiről is ismert Lazio mérkőzésén. A Livorno ellen 3-1-re megnyert találkozó során a hazai hívek horogkeresztes zászlókat lengettek, és Benito Mussolini egykori diktátort dicsőítő jelszavakat skandáltak.

A lelátókon több helyütt SS-szimbólumok, illetve "Róma fasiszta város" feliratú transzparensek voltak láthatók, ezeket a rendezők nem távolíttatták el a meccs végéig. Sőt, még a pénteken örök nyugalomra helyezett II. János Pál pápa emlékére tartott egyperces gyászszünetet is náci rigmusok zavarták meg.

Az összecsapás után a két szurkolótábor is egymásnak esett a Vatikán közelében lévő San Pietro pályaudvaron, ugyanis a Livorno hívei közismerten baloldali érzelműek. A több kirakatot is "érintő" rendbontásnak a rendőrség vetett véget, amely dorongokat, könnygázgránátokat és botokat foglalt le, továbbá 190 személyt előállított.

Giuseppe Pisano belügyminiszter kijelentette, hogy végső esetben bezárhatják azokat a stadionokat, amelyek kiemelt biztonsági kockázatot jelentenek.

"Szeretném leszögezni, ha választanom kell a biztonsági személyzet testi épsége és a mérkőzések nyilvánossága között, akkor nem fogok habozni, bezárjuk azokat az arénákat, amelyek veszélyesek."

A Lazio-Livorno összecsapás mellett, a Palermo-Messina, a Perugia-Ternana és a Cavalese-Juve Stabia találkozón is súlyos incidensek történtek: összesen 17 személyt tartóztattak le, 259-et előállított a rendőrség és 85 biztonsági szenvedett könnyebb-súlyosabb sérüléseket.

Görögországban sem volt sétagalopp az athéni rendőrség számára a Panathinaikosz-Olimpiakosz rangadó, amelyet a hazaiak Michalisz Konsztantinu fejesével 1-0-ra megnyertek, s így nagy lépést tettek a bajnoki cím felé.

A vasárnapi mérkőzést megelőzően a két együttes szurkolói a helyi rendfenntartó erőkkel vívtak külön összecsapást. A drukkerek itt petárdákkal és üvegekkel dobálták a rendőröket.

Az Aposztolosz Nikolaidisz-stadionban 16 ezer szurkoló figyelte az eseményeket, s azt, hogy a 76. percben Athanassziosz Briakosz játékvezető percekre megállította a játékot, ugyanis a hazai nézők egy része különféle tárgyakat dobált a pályára.

A találkozót követően folytatódtak a szurkolói rendbontások, amelynek következtében három férfit szállítottak kórházba könnyebb sérülésekkel.

Skóciában csak verbális botrány tört ki a Celtic-Hearts kupaelődöntőn, mivel a vendégszurkolók gúnyos kiabálásokkal és folyamatos füttyel megzavarták az összecsapást megelőző egyperces gyászszünetet. A II. János Pál pápa halála miatti megemlékezés így botrányba fulladt, a Hearts-szurkolók így fejezték ki a katolikus hazai csapattal szembeni nemtetszésüket.

(MTI)/[origo]