Vágólapra másolva!
Jelenleg nincs jogi lehetőség arra, hogy a békési megyeszékhely önkormányzata által létrehozott új gazdasági társaság átvegye az NB I-es labdarúgócsapat indulási jogát az Előre FC Kft-től. Ez derült ki azon a sajtótájékoztatón, amelyet a város által létrehozott ötfős testület három tagja, Velkey Gábor, a sportért felelős alpolgármester, Tóth Károly országgyűlési képviselő és Köles István sportbizottsági tag tartott.

Elhangzott: a testület tárgyalt a Magyar Labdarúgó Szövetséggel arról, hogyan lehetne megmenteni a több mint 170 millió forintos adósságot felhalmozó klubot. Az NB I-es jog átvételére akkor van lehetőség, ha a jelenlegi kft.-t kivásárolná az önkormányzat. Amint a testület tagjai hangsúlyozták, ezt nem tehetik meg, mert magánvállalkozások közterheit és tartozásait nem fizethetik ki az adózók pénzéből.

"Az én személyes javaslatom, hogy hozzunk létre egy teljesen új gazdasági társaságot és ebbe vigyük be a város összes utánpótláscsapatát, így kezdjünk új együttest építeni. Ebbe be lehetne vonni a jelenleg NB III-as Jamina SE-t is, akkor két-három év alatt visszajuthatna Békéscsaba labdarúgása az élvonalba" - mondta Tóth Károly.

A sajtótájékoztatón elhangzott még: az Előre FC jelenleg teljesen ingyen használhatja a Kórház utcai Stadion összes pályáját, öltözőit, mivel a közüzemi számlákat az önkormányzat fizeti.

Az Előre FC Békéscsaba Kft. többségi tulajdonosa a bosnyák-horvát Darko Canadic, aki több hónapi fizetéssel tartozik a játékosoknak. Közülük többen már távoztak is, akárcsak március végén Dajka László vezetőedző.