Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt május 1-jén!

1985-ben ezen a napon irányította először Törökország válogatottját Mészöly Kálmán. Az ország labdarúgó-szövetségének elnöke áprilisban, a románok elleni vereség után mondott fel Yilmaz Gökdelnek, így a hátralévő vb-selejtezőkön a magyar szakember vezette a török válogatottat.

A félholdasok rosszul rajtoltak a kvalifikációban, első három mérkőzésüket (Finnország 1-2, Anglia 0-8, Románia 0-3) egyaránt elveszítették, így nagyon fontos volt számukra az Észak-Írország elleni mérkőzés. A belfasti Windsor Parkban becsülettel küzdött a török tizenegy, ám ez kevés volt a pontszerzéshez, de - ami még fájóbb volt Mészöly számára is - a gólszerzéshez is.

(Az elmúlt esztendőben, tehát 1984 áprilisa óta - amikor a magyar válogatott 6-0-ra győzött Isztambulban - a nemzeti csapat kilenc mérkőzésen csak két gólt szerzett, az egyiket ráadásul 11-esből - a szerk.) Az északírek az 1982-es világbajnokságon felbukkant csodagyerek, Norman Whiteside duplájával ugyanis 2-0-ra nyertek.