Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének keddi visszavágóján a Chelsea - amely szombaton a Bolton Wanderers 2-0-s legyőzésével megszerezte története második bajnoki címét az angol pontvadászatban - a Liverpool otthonába látogat. A londoniak először juthatnak a legrangosabb európai kupa fináléjába, a Vörösök ötször már eljutottak az utolsó meccsig, és négyszer el is hódították a trófeát.

Az első, Stamford Bridge-i mérkőzésen 0-0-s döntetlen született, így képtelenség megjósolni, hogy melyik csapat verekszi be magát a május 25-i isztambuli fináléba.

"Tavaly a Portóval is 0-0-val utaztunk La Corunába, és bejutottunk a döntőbe. A Liverpoolnak jóval több a veszíteni valója, és úgy érzem, ezt kihasználhatjuk" - mondta José Mourinho, aki a végső győzelemmel a harmadik olyan edző lenne a futball történetében, aki két különböző csapattal hódítja el a legrangosabb európai trófeát. Korábban ez Ernst Happelnek (1970-ben a Feyenoorddal és 1983-ban a Hamburger SV-val), valamint Ottmar Hitzfeldnek (1997-ben a Borussia Dortmunddal és 2001-ben a Bayern Münchennel) sikerült.

"A bajnoki cím hétvégi megnyerése óriási lökést adhat a gárdának. Itt vagyunk a végső diadal kapujában, és mindenképpen szeretnénk élni ezzel a lehetőséggel" - mondta John Terry, a vendégek csapatkapitánya, akit a szigetország legjobb labdarúgójának választottak a 2004/05-ös szezonban.

A Liverpool a mostani BL-szezonban hazai találkozóit mindössze egyszer tudta megúszni kapott gól nélkül, az azonban mellette szól, hogy eddigi öt mérkőzéséből négyet megnyert az Anfield Roadon. "Jó esélyünk van a továbbjutásra, hiszen fantasztikus szurkolók biztatnak majd bennünket. Biztos vagyok benne, ha kell, valamelyik gólhelyzetünknél beüvöltik a labdát a hálóba" - nyilatkozta Steven Gerrard, a házigazdák válogatott középpályás.

Mourinhónak persze erre is volt válasza: "A szurkolók nem játszanak, csak az a kétszer tizenegy ember, aki a pályán van." A Chelsea-ben Duff és Robben szereplése is kérdéses, a másik oldalon Hamann pótolhatja az eltiltott Xabi Alonsót, Josemi nem épült fel bokasérüléséből, Morientes és Pellegrino pedig már szerepeltek idén kupameccsen más klub színeiben.

A Vörösök eddig hétszer szerepelhettek valamelyik európai kupasorozat elődöntőjében, és a korábbi alkalmakkor mindig bejutottak a fináléba. Az angol párharcokban ugyanakkor legtöbbször vesztettek, hét ilyen összecsapásból mindössze egyszer, az UEFA Kupa 1972/73-as szezonjában tudtak nyerni honfitárs ellenfelükkel szemben: akkor a Tottenham Hotspurt győzték le az Anfield Roadon 1-0-ra.

Érdekes módon a statisztikák inkább a Chelsea ellen szólnak, hiszen a londoni gárda elmúlt négy idegenbeli BL-találkozójából hármat elveszített, ráadásul 11 mérkőzésen 12 gólt kapott, amely csak eggyel kevesebb, mint amennyit a Premier League-ben, 35 mérkőzésen szedett be.

A két csapat ebben a szezonban - az első BL-mérkőzés mellett - már háromszor találkozott egymással: a pontvadászat mindkét összecsapása 1-0-s Chelsea sikert hozott, s a Ligakupa döntőjében is - hosszabbítás után - 3-2-es londoni siker született.

A várható kezdőcsapatok:
Liverpool: Dudek - Finnan, Carragher, Hyypiä, Traoré - Hamann, Biscan, Gerrard, Riise - Luis Garcia, Baros
Chelsea: Cech - Johnson, Carvalho, Terry, Gallas - Makelele, Lampard, Tiago, Gudjohnsen - J. Cole, Drogba
játékvezető: Lubos Michel (szlovák)

[origo] / (MTI)