Vágólapra másolva!
Az angol labdarúgó-bajnokságban a bennmaradást az utolsó fordulóban kiharcoló West Bromwich Albion csapata Ronnie Wallworkot választotta az év játékosának. A védő nyilatkozatában Gera Zoltán dicsérte.

"Nagyon örülök ennek a díjnak. Fantasztikus szezon áll mögöttünk, főleg ahogyan tavasszal teljesítettünk. Azt hiszem, többen is megérdemelnék ezt az elismerést, főleg Gera Zoltán, aki legendává vált a klubnál, de említhetném akár Paul Robinson nevét is" - nyilatkozta a 28 éves játékos a klub honlapján.

Az együttes évadzáró vacsoráján a Ronnie Alan-díjat, azaz a legtöbb gólt szerző játékosnak járó kitüntetést a 11 találatot számláló Robert Earnshaw kapta, míg az év legjobb fiatal játékosa Rob Elvins lett. A szezon legszebb góljának Paul Robinson Aston Villa elleni találkozón szerzett találatát jelölték meg. A West Bromwich Albion a Premier League történetében az első olyan csapat, amely úgy maradt benn az első osztályban, hogy a bajnokság felénél még a tabella utolsó helyén állt.

Az edzők szavazatai alapján David Moyest, az Everton trénerét választották a Premier League 2004/05-ös szezonjának a legjobb szakvezetőjévé. A 42 éves szakember a voksoláson azt a José Mourinhót előzte meg, aki a Chelsea-t 50 év után bajnoki címhez segítette, ráadásul a londoniak pontrekorddal végeztek a tabella élén. A harmadik helyen a Liverpoolt a Bajnokok Ligája május 25-ei döntőjébe vezető spanyol edző, Rafael Benítez végzett.

Moyes már második alkalommal érdemelte ki az elismerést, miután a 2002/03-as idényben is az ő munkáját értékelték a legtöbbre. A tréner akkor márciusban a 15. helyen vette át a csapatot, és az utolsó fordulóig versenyben volt az UEFA-kupa-szereplésért, végül azonban "csak" hetedik lett a gárda. "A szezon kezdete előtt még azon gondolkoztam, hogy miként maradunk benn az első osztályban. A legjobb játékosaink elhagyták a csapatot, mégis szenzációsan szerepeltünk" - nyilatkozta a tréner.

A liverpooli együttesből a nyáron Wayne Rooney a Manchester Unitedhez távozott, míg a téli szünetben a dán Thomas Gravesen a Real Madridot választotta. Az Everton nagy meglepetésre a Chelsea, az Arsenal és a Manchester United alkotta trió mögött a negyedik helyen végzett a bajnokságban, így a következő szezonban a Bajnokok Ligájában szerepelhet.