Vágólapra másolva!
A CSZKA Moszkva 3-1-re legyőzte a Sporting csapatát a labdarúgó UEFA-kupa lisszaboni döntőjében, ezzel első orosz gárdaként diadalmaskodott európai kupasorozatban.

UEFA-kupa, döntő:
Sporting (portugál) - CSZKA Moszkva (orosz) 1-3 (1-0)
Lisszabon, Alvalade-stadion, 45 ezer néző
v: Poll (angol)
Sporting: Ricardo - Miguel Garcia, Enakahire, Beto, Tello - Rochemback, Joao Moutinho (Hugo Viana, 87.), Pedro Barbosa, Rogério (Douala, 80.) - Sa Pinto (Niculae, 72.), Liedson
CSZKA: Akinfejev - A. Berezuckij, Ignasevics, V. Berezuckij - Odiah, Rahimics, Aldonyin (Guszev, 86.), Zsirkov - Daniel Carvalho (Semberas, 82.) - Olic (Krasic, 67.), Vagner Love
gól: Rogério (29.), illetve A. Berezuckij (56.), Zsirkov (66.), Vagner Love (75.)
sárga lap: Pedro Barbosa (14.)

Lisszabon ünnepre készült, a portugál főváros rendezhette az UEFA-kupa döntőjét, ráadásul az egyik résztvevő éppen Lisszabon zöld-fehér büszkesége, a Sporting volt.

Az Oroszlánoknak becézett gárda hétvégén elvesztette a bajnoki döntőnek beillő derbit a Benfica ellen, de az UEFA-kupa elnyerésével még megszépíthette volna a szezonját. A másik oldalon a CSZKA Moszkva arra készült, hogy első orosz klubként diadalmaskodjon egy nemzetközi kupasorozatban, ráadásul a katonacsapatnak volt pozitív élménye a luzitánokkal kapcsolatban az idei kiírásból, mert a 32 között a Benficát búcsúztatta (a BL-ben a Porto ellen egy döntetlen és egy vereség jött össze).

A portugáloknál Anderson Polga és Rui Jorge Jose Peseiro edző döntése, Pinilla sérülés miatt került ki a csapatból, helyükön Miguel Garcia, Rogério és Moutinho kezdett, az oroszoknál Krasic ülhetett le a kispadra, és Vagner Love futhatott ki az Alvalade-stadion gyepére. A várakozásnak megfelelően a portugálok kezdtek aktívabban, amit két gyors szöglet jelzett, majd a 8. percben Rochemback próbálkozott először, de jócskán a jobb kapufa mellett gurult el a lövés.

Aztán Zsirkov mentett Sa Pinto elől, majd a 15. percben az oroszok is jelezték, hogy pályán vannak, Alekszej Berezuckij fejelt mellé egy szabadrúgás után. A CSZKA a védekezésre koncentrált, a piros-kékek úgy játszottak, mintha egy kétfelvonásos párharc első meccsén lennének, és nem az UEFA-kupa döntőjében.

A félórához közeledve előbb Ignasevics fejelt kis híján a saját kapujába, majd megszületett a portugálok vezető gólja: Rogérióhoz került a labda 20 méterre a kaputól, az orosz védők engedékenyen hagyták, hogy kapura forduljon, ő pedig köszönte szépen, és 18-ról a kapu bal oldalába tekert, 1-0.

A gól után is a Sporting irányított, bár az oroszok is igyekeztek támadni, de Rogério és Liedson révén a zöld-fehérek növelhették az előnyüket, de nem tudták a kapuba gyötörni a labdát. A félidő végén majdnem megjött az orosz egyenlítés, Olic adott középre, ahol Vagner Love csak Ricardóval állt szemben, de jobbal rosszul találta el a labdát, ami elkerülte a jobb sarkot.

A szünet után Ignasevics hazaadása jelentett izgalmat, mivel Akinfejev megfogta a labdát, így közvetett szabadrúgáshoz jutottak a portugálok, Pedro Barbosa gurított vissza Rochemback elé, aki a lábak között tüzelt, de Akinfejev kitolta. A másik oldalon Rahimics emelt a védők mögé, Vagner Love kapásból, látványos mozdulattal vette célba Ricardo kapuját, sikertelenül.

Rochemback szabadrúgásból próbálta meglepni Akinfejevet, de az orosz portás fölétolta a zúgó bombát, az 56. percben pedig egyenlített a CSZKA: Carvalho tekert be egy szabadrúgást ballal az oldalvonal mellől, középen A. Berezuckij csúsztatott a labdába, ami előbb a földre pattant, majd a nyújtózkodó Ricardo fölött a jobb sarokban kötött ki, 1-1.

A Sportingot megfogta a gól, de a kezdeti sokk után ismét támadásba lendültek, ám ez a védekezés rovára ment, amit remekül kihasznált Gazzajev csapata, Daniel Carvalho ugratta ki Zsirkovot, aki Ricardo lábai között gurított a kapuba, 1-2. Innentől adott volt a forgatókönyv, portugál támadások és orosz kontrák követték egymást, de utóbbiakban volt több veszély. A csereként beszálló Krasic eldönthette volna a meccset, de két helyzetben is rossz megoldást választott, Rogério pedig nem tudott duplázni, mert Rochemback labdáját mellébólintotta.

A 74. percben óriási tűzijátékot rendezett a hazai pályán játszó Sporting, Moutinho ágyúzását kitolta Akinfejev, a kipattanót begyűjtötte Tello, aki erőből középre lőtt, és Rogério hiába ért bele, a kapufáról Akinfejevhez került a labda. Az ifjú hálóőr kirúgásával Daniel Carvalhót találta meg, aki erőszakosabb volt, mint Enakahire, majd centerezett, Ricardo elszámította magát, Vagner Love pedig az üres kapuba gurított, 1-3.

A hátralévő időben a cserék jelentették a legnagyobb eseményt, a Sporting-hívek egy része még a lefújás előtt hazaindult, így megkímélte magát attól, hogy átélje, amint szeretett csapata helyett a CSZKA játékosai ünnepelnek az Alvalade-stadionban. A második félidei játéka alapján a CSZKA Moszkva megérdemelten nyerte meg az UEFA-kupa döntőjét, és ezzel első orosz klubként diadalmaskodott egy európai kupasorozatban.