Vágólapra másolva!
A The Sun értesülése szerint az UEFA mindent elkövet azért, hogy kiskaput találjon a Liverpool számára ahhoz, hogy a Bajnokok Ligája újdonsült győztese mégiscsak elindulhasson a 2005/2006-os kiírásban. Ennek érdekében állítólag selejtezőre kényszerítenék a 16, rögtön a csoportküzdelmekbe sorolt csapat közül a legalacsonyabban rangsoroltat, a török bajnok Fenerbahcét, s a helyére a Liverpool lépne.

A terv - ha igaz - nyilvánvalóan hatalmas felháborodást fog okozni Törökországban. Hivatalosan - megint csak állítólag - az UEFA soron következő gyűlésén, június 17-én, Manchesterben hozakodnának elő vele.

Mellesleg a terv, miszerint a Liverpool alkalmat kapna címe megvédésére, élvezi az úgynevezett G14, a legerősebb európai klubok tizennégy tagú elit csoportja támogatását. Nem hanyagolható el a G14 ereje, befolyása, hiszen például 1998-ban ők kényszeítették rá az UEFA-t, hogy megnövelje a BL-ben induló együttesek létszámát. A liverpool egyébként a G14 alapító tagja.

"Teljes mellszélességgel a Liverpool mellett állunk, igazgatóságunk jövő havi ülésén megfogalmazzuk javaslatunkat" - jelentette be a G14 szóvivője. "Az UEFA kötelessége, hogy megtalálja a módot a Liverpool indtására."

Persze nem lesz könnyű lenyomni a törökök torkán a döntést. Egyrészt éppen Isztambulban nyerte meg a BL-t a Liverpool, másrészt a vb-bronzérmes Törökország egyre nagyobb súllyal rendelkezik Európa és a világ labdarúgásában.

Mindenesetre olyan "nagykutyák" is a Liverpool indítása mellett állnak, mint Franz Beckenbauer vagy Lennart Johansson, az UEFA elnöke. A testületben úgy vélik, óriási marketingértéke lenne annak, ha a minden idők legjobb BL-döntőjének tartott isztambuli finálé győztese rajthoz állhatna a következő kiírásban.

Ch. Gáll András

[origo]