Vágólapra másolva!
A Manchester United két évre leszerződtette Edwin van der Sart, a Fulham és a holland válogatott 34 éves kapusát. Van der Sar a Glazer-éra első igazolása, s mivel a kereken százszoros válogatott kapusnak június 30-án lejár a szerződése, ingyen - azaz, hogy jelképes összegért, 1,5 millió fontért - költözik át az Old Traffordba.

Van der Sar október 29-én már 35 éves lesz, azaz nem mai gyerek, viszont első rangú kapus, és régóta szerepel Sir Alex Ferguson terveiben. Már a télen is szerette volna megszerezni, de most jött el a megfelelő pillanat. Az előkészületeket olyan csendben végezték, hogy a világ nem is nagyon tudott a hadműveletről.

Van der Sar leszerződtetésével talán megoldódik a kapusmizéria a Man Unitednél, amely Peter Schmeichel 1999-es távozása óta tartott. Érdekes, hogy maga Schmeichel is felhívta Sir Alexet, és melegen ajánlotta a 197 centis, óriás termetű holland kapust.

Amióta egyébként elment a hatalmas dán, kilenc kapus fordult meg a Man United kapufái között: Mark Bosnich, Massimo Taibi, Raimond van der Gouw, Fabien Barthez, Andy Goram, Paul Rachubka, Roy Carroll, Ricardo és Tim Howard, azonban egyikük sem tudta feledtetni Schmeichelt.

Van der Sar szerződtetésével - amely július elsején, az orvosi vizsgálat megejtésével válik hivatalossá - egyébként a józan ész diadalmaskodott: szó esett arról is, hogy Ferguson 35 millió euróért megvenné Gianluigi Buffont a Juventustól, ám Glazer nyilvánvalóan "beintett" a menedzsernek mondván, örültség lenne ennyi pénzt kidobni egy kapusért.

Van der Sar éppen szombaton, a Románia elleni 2-0-s győzelem alkalmával ünnepelte századik válogatottságát. 1990 és 1999 között kilenc dicsőséges szezont húzott le az Ajaxnál, miközben 1992-ben elnyerte az UEFA-kupát, 1995-ben a Bajnokok Ligáját, majd a Szuperkupát, négy holland bajnoki cím mellett. 1999-ben igazolt át a Juventusba, majd 2001-ben négy évre aláírt Mohammad al-Fayed klubjához, a Fulhamhez.

Tizenöt év leforgása alatt 419 bajnoki mérkőzésen védett, a világ egyik legjobb kapusának számít.

Ch. Gáll András