Vágólapra másolva!
A Bolton Wanderers hívei pár éve még aligha gondolták, hogy a klub belátható időn belül felidézheti az ötvenes évek sikereit, amikor a gárda rendszeresen az első hatban végzett az angol élvonalban, sőt, 1958-ban FA-kupát is nyert. Sam Allardyce vezérletével azonban a csapat fokozatosan lépkedett előre a tabellán, és a nemrég véget ért pontvadászatban hatodik lett, amivel története során először kiharcolta a nemzetközi porondon való szereplés jogát.

A klub a közel ötven évvel ezelőtti sikerkorszakot követően 1964-ben esett ki az élvonalból, és azóta csak néhány alkalommal tudott visszakerülni a legjobbak közé, ráadásul akkor is csak rövid időre. Valami hasonlót jósoltak a szakértők akkor is, amikor a gárda 2001-ben felkerült a Premier League-be, azonban a Wanderers akkor megőrizte a helyét az első osztályban, és szép fokozatosan egyre feljebb lépett a tabellán.

Az előző idényben már a nyolcadik pozíciót szerezte meg az együttes, ráadásul a keretben egyre több, nemzetközileg is ismert futballista kapott helyet, köszönhetően annak, hogy a tréner, Sam Allardyce remek érzékkel csapott le a viszonylag olcsón vagy akár ingyen igazolgató, mások által kiégettnek tartott focistákra. Így volt ez tavaly nyáron is, amikor a klub megszerezte Fernando Hierrót, El Hadji Dioufot, Radi Dzsaidit, Gary Speedet és Les Ferdinandot.

A klub pedig meglepően jól kezdte a pontvadászatot, sokáig az élmezőnyben tanyázott, ám az év elején kisebb visszaesés következett, aminek köszönhetően a csapat visszasüllyedt a tizedik hely környékére, Allardyce pedig erre úgy reagált, hogy hét focistáját is szabadlistára tette.

A hullámvölgy mindenesetre hamar véget ért, január végétől kezdve a csapat egymás után öt mérkőzést nyert; a formajavulás részben annak is volt köszönhető, hogy Allardyce módosított a taktikán, és átállt az egycsatáros szisztémára. Ennek persze jó oka volt, hiszen a veterán Ferdinanddal szerződést bontottak a boltoniak, a dán Henrik Pedersen is átadólistára került, Kevin Davies pedig kisebb sérülést szenvedett, így Diouf maradt az egyetlen bevethető támadó.

A menedzser ennek ellenére a téli átigazolási időszakban nem forszírozta egy csatár leigazolását, és az előző évekkel ellentétben most csak egy focista került a klubhoz az idény közben. Míg az elmúlt szezonokban mindig legalább három új labdarúgót szerződtetett a Bolton menet közben (így érkezett anno a csapathoz többek között Youri Djorkaeff, Fredi Bobic, Pierre-Yves André, Salva vagy éppen Javi Moreno), most viszont csupán az AS Roma francia balhátvédje, Vincent Candela érkezett a Reebok-stadiumba.

A sikeres taktika pedig akkor sem módosult, amikor Davies felépült sérüléséből; akkor Diouf visszahúzódott a középpálya jobb oldalára, és az eredmények továbbra is remekül alakultak a klub számára. Pár fordulóval a zárás előtt még a Bajnokok Ligáját érő negyedik pozíció sem tűnt elérhetetlennek a boltoniak számára, és bár ez nem jött össze, a végül megszerzett hatodik hely így is hatalmas sikernek számít. A Bolton ugyanis utoljára 1960-ban végzett ilyen előkelő helyen a legjobbak között, ráadásul így kiharcolta az UEFA-kupában való szereplés jogát, márpedig az egyesület még sohasem léphetett ki a nemzetközi porondra - amikor anno 1958-ban megnyerte az FA-kupát, a KEK még nem létezett.

Az utolsó fordulóban az Everton FC legyőzését követően természetesen hatalmas ünneplés kezdődött, de Allardyce nem az a típus, aki sokáig ülne a babérjain. Pár nappal a komoly siker elérését követően bejelentette, hogy az egyesület hét focistával is szerződést bontott. Az elküldöttek között van a veterán védő, Anthony Barness, a brazil Júlio César, a francia Florent Laville és a cserekapus Kevin Poole, akik azonban csak kiegészítő embernek számítottak a nemrég véget ért bajnokságban. Rajtuk kívül még a spanyol Fernando Hierro is bejelentette visszavonulását, bármennyire is szerette volna Allardyce meggyőzni őt arról, hogy még egy évig maradjon a klubnál.

Ami az esetleges erősítéseket illeti, az egyik legfontosabb feladat a csak kölcsönben szereplő Diouf megtartása, amire azért jó esély van, hiszen a liverpooliak valószínűleg továbbra sem tartanak igényt a szenegálira, és a Bolton elnöke, Phil Gartside kijelentette, hogy kilencven százalékig biztos benne: az afrikai támadó a Reebok Stadiumban folytatja pályafutását. A kérdés csak az, hogy mennyit kell majd érte fizetni; a 'Pool állítólag a görög Szteliosz Jannakopuloszt vagy Kevin Nolant is szívesen bevonná a transzferbe.

Az új igazolások frontján egyelőre nem történt komoly esemény a klub háza táján, de arra mérget lehet venni, hogy Allardyce a tőle megszokott metódust folytatja majd, vagyis vagy alig ismert focistákat igazol külföldről, vagy pedig olyan labdarúgókat, akik a szakértők szerint már túl vannak pályafutásuk csúcsán. Előbbi vonulatot a norvég SFK Lyn ománi (!) hálóőre, Ali al-Habszi folytathatja, utóbbit pedig a Newcastle Unitedtől elküldött Patrick Kluivert vagy a szintén newcastle-i Nicky Butt - mert a Bolton irántuk is érdeklődik.