Vágólapra másolva!
Jelenleg viszonylag csendes a nemzetközi futballkalendárium, a legtöbb helyen a bajnokságban nyári szünetet tartanak, de ez nem jelenti, hogy eseménytelenül telt volna a hétvége. Máris megkezdődött például a 2005-2006-os nemzetközi szezon az UEFA Intertotó-kupa első fordulójának első mérkőzéseivel, Afrikában pedig a világbajnoki selejtezőkben léptek pályára a csapatok.

A fekete kontinensen a világbajnoki selejtezők nyolcadik fordulójára került sor, és két játéknappal a kvalifikációs sorozata zárása előtt még egyik csapat sem biztosította be továbbjutását, azonban jó néhány együttes közel áll ehhez. Márpedig ha a jelenlegi állás a későbbiekben nem változik, akkor a legutóbbi vébén látott öt afrikai csapat közül négy sem jut tovább: most ugyanis Szenegál, Dél-Afrika, Kamerun és Nigéria sem vezeti csoportját.

Az egyes csoportban némi meglepetésre továbbra is Togo áll az élen, pedig sokan azt gondolták, hogy a togóiak a hét végén visszaesnek majd a harmadik helyre, mivel a legutóbbi vébén remeklő Szenegál otthonában kellett pályára lépniük. A vendégek azonban egyáltalán nem ijedtek meg nagynevű ellenfelüktől, és a hazai közönség legnagyobb megdöbbenésére a tizedik percben vezetést szereztek a Belgiumban légióskodó Adekamni Olufade révén. A szenegáliaknak gyorsan sikerült egyenlíteniük, és a második félidőben a vezetést is megszerezték, azonban a hajrában az AS Monaco csatára, Sheyi Adebayor kihasználta a hazai védelem hibáját, és egalizált, így aztán a togóiak idegenben is pontot szereztek, aminek köszönhetően továbbra is vezetik a csoportot. A szenegáliak két ponttal lemaradva követik őket, kettejük között pedig Zambia található, amely Togóhoz hasonlóan korábban sohasem volt vébén, a hét végén pedig Malit győzte le 2-1-re. A mali együttes a tavalyi kontinensviadalon még elődöntős volt, most viszont a jelek szerint nem csak a vébéről, hanem az Afrikai Nemzetek Kupájáról is lemarad, elvégre a világbajnoki selejtezők egyben a CAN-kupára is kvalifikálnak.

A második csoportban is egy olyan gárda áll az élen, amely első vébészereplését szeretné kiharcolni: Ghána ráadásul a hét végén óriási lépést tett Németország felé azzal, hogy idegenben nyert Dél-Afrika ellen. A Bafana-Bafanából hiányzott a sérült Quinton Fortune és az eltiltott Benny McCarthy, és főleg utóbbi hiányát érezte meg a csapat, hiszen a helyén futballozó Shaun Bartlett helyzetek egész sorát hagyta ki. A ghánaiak elsősorban a középpályán mutatott játékuknak köszönhetően nyertek, ebben a csapatrészben a Juventusban légióskodó Stephan Appiah és a Lyonban szereplő Michael Essien is kiválóan futballozott - előbbi egy gólpasszal, utóbbi egy góllal járult hozzá a sikerhez. A Kongói Demokratikus Köztársaság egyébként felzárkózhatott volna a csoport két favoritjához, ha nyerni tudott volna Burkina Faso ellen, azonban sima, 2-0-s vereséget szenvedett Ouagadougouban.

A harmadik csoportban tovább folytatódott a Kamerun-Elefántcsontpart versenyfutás, amelyben továbbra is az utóbbi gárda van előnyben. A Szelídíthetetlen Oroszlánok Líbiát fogadták, és az első perctől kezdve nagy fölényben futballoztak, azonban a vendégek egészen a félidő utolsó percéig megúszták bekapott gól nélkül. Ekkor a spanyol Osasunában futballozó Achille Webo a hálóba fejelte Geremi beadását, és mint kiderült, ez a találat elég volt a kameruniakhoz a győzelemhez. A csapat azonban maradt a második helyen, mivel Elefántcsontpart hazai pályán viszonylag simán győzött Egyiptom ellen, és így utóbbi együttes végképp búcsút mondhatott vébéreményeinek. Az Elefántok elsősorban a Dindane-Drogba csatárduóban bíztak, és nem is kellett csalódniuk: a két támadó végig "terrorizálta" a Fáraók védelmét, és az első félidő végén előbbi beadásából utóbbi meg is szerezte a vezetést. A Chelsea csatára a második játékrész elején még egyszer a hálóba bombázott, és bár ezt követően az egyiptomiaknak is akadtak helyzeteik, sőt Mido egy teljesen szabályosnak tűnő gólt is szerzett, amit a bíró les címén nem adott meg, az eredmény már nem változott. Elefántcsontpart előnye így két pont Kamerunnal szemben, és a továbbjutás sorsáról a jelek szerint a két csapat szeptemberi meccse dönt majd.

A negyedik csoportban is felborult a papírforma, mivel a szuperfavoritnak tartott Nigéria nem tudott nyerni hazai pályán Angola ellen. Pedig a Szuper Sasok számára remekül kezdődött a meccs, hiszen a legutóbbi vébéselejtezőről hiányzó Jay-Jay Okocha a hálóba tekert egy szabadrúgást, ám a szünet után a vendégek játszottak fölényben, ami nem nagyon tetszett a nigériai közönségnek. Miután Paolao kiegyenlítette az állást, a hazai fanatikusok egyre türelmetlenebbek lettek, és nemtetszésüket füttyszóval fejezték ki - a szurkolók elsősorban azért reklamáltak, mert a tréner, Christian Chukwu nem a gyengén futballozó Yakubu Aiyegbenit, hanem Stephen Makinwát cserélte le a hajrában. Az utolsó percekben a nigériaiak jó pár helyzetet kihagytak, ám az eredmény már nem változott, aminek köszönhetően továbbra is Angola vezet a csoportban: Nigéria ugyanannyi ponttal rendelkezik, ám mivel a két csapat tavalyi meccsét Angolában a hazaiak nyerték, így a Szuper Sasok csak a második helyet foglalják el.

Az ötödik csoportban szereplő gárdák közül Tunézia már a múlt héten lejátszotta szoros selejtezőjét, hiszen most éppen a Konföderációs-kupán kell helyt állnia a csapatnak, de a tunéziaiak most is örülhettek, mert fő riválisuk, Marokkó pontokat veszített. A marokkóiak Kenyában voltak képtelenek nyerni, csak egy gól nélküli döntetlen jött össze a számukra, és bár még mindig vezetik a csoportot, a kétpontos előny egypontos hátránnyá változhat, ha Tunézia megnyeri elmaradt mérkőzését augusztusban.