Vágólapra másolva!
Argentína nyerte az U20-as korosztály Hollandiában rendezett labdarúgó-világbajnokságát, miután a döntőben 2-1-re legyőzte Nigériát. A bronzérmet a tornát címvédőként kezdő Brazília szerezte meg.

Ő is ballábas, ő is argentin, s ő is egy junior világbajnokság megnyerésével robbant be a köztudatba. Csoda-e, hogy kézenfekvő a párhuzam Diego Aramando Maradona és Lionel "Leo" Messi között? Nos, Messi szombaton két tizenegyes-góljával 2-1-es győzelemre vezette Argentinát a hollandiai Utrechtben, a 20 éven aluliak világbajnokságának döntőjében Nigéria ellen. Ő lett a torna gólkirálya (6 találattal) és a legjobbja is, az adidas Aranylabdájának tulajdonosa.

A döntőben végig az esélytelenebbnek tartott Nigéria játszott mezőnyfölényben, viszont az argentinok hatékonyabban. A 39. percben Adeleye fölöslegesen buktatta a nagy szólóval a tizenhatoson belülre törő, de már erősen kisodródott Messit, a tizenegyest a sértett - Vanzekin kapust a jobboldalra küldve - a bal sarokba gurította. Ezt követően a bíró nem adott meg egy tiszta tizenegyest az egykori kiváló válogatott játékos, Samson Siasia edző dirigálta "Zöld Sasoknak".

Szünet után nyolc perccel mégis sikerült az egyenlítés Ogbuke fejesével, de tizenöt perccel a befejezés előtt az Oberman helyére beállt Agüerót buktatták, ez is tizenegyes, Messi jött ismét, s most a változatosság kedvéért a jobb sarokba lőtt.

A találkozó a két remek irányító, Messi és John Obi Mikel külön versenyét hozta, de nagyszerűen futballozott a csapatkapitány Zabaleta is. A San Lorenzo játékosát a Paris Saint-Germain 4,2 millió euróért azonnal leszerződtetné.

Argentína ezzel ötödször lett junior világbajnok, s feltétlenül említést érdemel, hogy az 1979-es, Japánban rendezett vb-n Maradona tűnt fel, a 2001-esen pedig Javier Saviola. S utána mindketten a Barcelona csapatában folytatták pályafutásukat, akárcsak Messi, aki már hatodik éve itt játszik. (Amikor a 12 éves Messit leszerződtette a Barca, a kissrác első meccsén öt gólt rúgott, s első idényében 30 meccsen 35-ször talált a hálóba.)

A trófeákat egyébként Sepp Blatter, a FIFA elnöke és Vilmos holland trónörökös nyújtotta át. Utóbbinak nincs gondja a spanyol nyelvvel, ugyanis felesége, Máxima Zorreguieta argentin.

Az argentin válogatott szakvezetője egy hatvan éves veterán, Francisco Ferraro, aki a felnőttekhez felkerült José Pekermantól vette át a korosztályos válogatott irányítását.

Az 1. helyért:
Argentína - Nigéria 2-1 (1-0)
Utrecht, Galgenwaard stadion, 24 000 néző.
vezette: Terje Hauge (norvég)
Argentína: Ustari - Barroso, Garay, Paletta, Formica - Zabaleta, Torres, Gago (Biglia, 72.), Archubi (Armenteros, 63) - Messi, Oberman (Agüero, 57.).
Nigéria: Vanzekin - Adefemi, James, Adeleye, Taiwo - Kaita, Ogbuke, Mikel, Isaac - Abwo (Okoronkwo, 85.), Owoeri.
gól: Messi (40., 75., mindkettőt 11-esből), illetve Ogbuke (53.)

A 3. helyért:
Brazília - Marokkó 2-1 (0-1)

Ch. Gáll András