Vágólapra másolva!

1954: osztrák siker a focivébé bronzmeccsén

Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt július 3-án!

1954-ben ezen a napon játszották az V. világbajnokságon a bronzérem sorsáról döntő mérkőzést. A svájci torna elődöntőiben Ausztria és Uruguay maradt alul, az NSZK és Magyarország válogatottjaival szemben, így több mint félszáz esztendeje ez a két válogatott lépett pályára a kisdöntőben.

A mérkőzést az osztrákok kezdték támadóbb felfogásban, a 16. percben a kapura törő Robert Dienstet két uruguayi védő közös erővel buktatta a tizenhatoson belül. A jogos büntetőnek az FK Austria Wien labdarúgója, Ernst Stojaspal futott neki, és félmagasan a kapu jobb sarkába lőtt. Öt perccel később a Penarol két kiválóságának koprodukciója jelentette a dél-amerikaiak egyenlítő találatát, Juan Alberto Schiaffino játszott Juan Eduardo Hohberg elé, a jobbösszekötő pedig szép gólt lőtt.

A második játékrészt is az osztrákok kezdték jobban, a 60. percben Robert Körner beadására Roque Máspoli jól mozdult ki, de a labda Luis Alberto Cruz fején irányt változtatva került az uruguayi kapuba. A 79. percben a sógorok csapatkapitánya, Ernst Ocwirk vezette a labdát, a dél-amerikai védők átadásra vártak, a fedezet azonban váratlanul lövésre szánta el magát, s hatalmas gól lett a kísérlet vége. A pihentebb osztrákok végig magabiztosabban futballoztak, és teljesen megérdemelten szerezték meg a bronzérmet.

Ausztria - Uruguay 3-1 (1-1)
Zürich, Hardturm-stadion, 32 000 néző
vezette: Wyssling (svájci)
Ausztria: Schmied - Hanappi, Kollmann, Barschandt, Ocwirk, Koller, R. Körner, Wagner, Dienst, Stojaspal, Probst. Szövetségi kapitány: Nausch.
Uruguay: Máspoli - Santamaría, Carballo, Martínez, Andrade, Cruz, Abbadie, Hohberg, Méndez, Schiaffino, Borges. Szövetségi kapitány: López.
gól: Stojaspal (16. - 11-esből), Cruz (59. - öngól), Ocwirk (79.), illetve Hohberg (21.)