Vágólapra másolva!

Az első átoperált focista Ausztráliában

Egy nővé operált férfi labdarúgó hivatalos engedélyt kapott az ausztrál labdarúgó-szövetségtől arra, hogy egy női focicsapatban folytassa sportolói karrierjét.

A 47 éves Martine Delaney néhány hónapja lépett pályára a Clarence United nevű első osztályú tasmániai nőifutball-csapat tagjaként, a rivális klubok edzőinek azonban hamar feltűnt furcsán ismerős játékstílusa. Kiderült, hogy az aranylábú támadó 1970-től 25 éven át Martin Delaney néven egy első ligabeli férfiklub, a Metro Claremont csatára volt.

Az ausztrál labdarúgó szövetségnek (FFA) nincsenek saját előírásai a transzszexuális játékosokra vonatkozólag, de úgy döntött, hogy ha a focista törvényesen nőként van bejegyezve a hatóságoknál, a helyi törvények és Nemzetközi Olimpiai Bizottság irányelvei szerint is diszkrimináció lenne eltiltani őt a részvételtől a női bajnokságban.

Az FFA nem tud arról, hogy az ausztrál foci történetében előfordult volna már hasonló eset, sőt Delaney maga úgy hiszi, hogy ő az első átoperált focista az egész világon.

Delaney játékjoga ellen három rivális futballklub emelt panaszt, arra hivatkozva, hogy egy volt férfi jelenléte tisztességtelen előnyhöz juttatná a Clarence Unitedet. A transzszexuális labdarúgó azonban tagadja, hogy testi fölényben lenne az "igazi" női játékosokhoz képest, mert a hormonkezelések következtében jelentősen veszített izomzatából, és amúgy is "előrehaladott" korú.

A férfi focistaként kissé különcnek tekintett, hosszú lobogó hajáról ismert Delaney két éve operáltatta magát nővé. Szabadidején segélyszolgálatot működtet melegeknek és transzneműeknek a tasmán fővárosban, Hobartban.

A tasmániai melegek szervezete dicsérte Delaneyt, amiért a nyilvánosság elé állt ügyével, s az összes ausztráliai transznemű győzelmeként méltatta befogadását a labdarúgás világába.