Vágólapra másolva!
A Real Madrid eddig - öt év leforgása alatt - 92 millió eurót ölt Luis Figóba. 2000 nyarán 62 millióért szerződtette a portugált a Barcelonától az elnöki széket akkor elfoglaló Florentino Pérez, s azóta évi hatmilliós fizetés formájában további 30 millióba került a fénykorában kétségkívül a világ egyik legjobbjának számító középpályás-csatár. Mára azonban Figo kegyvesztett lett, olyannyira, hogy Pérez még fizetni is hajlandó azért, hogy megszabaduljon egykori kedvencétől.

A kilencszeres Európa-kupa-győztes Real csütörtökön amerikai és ázsiai túrára indul, ám Walter Samuel és Jonathan Woodgate mellett Figo sem tart a csapattal. A 2000-es év aranylabdása, s a rákövetkező esztendő FIFA World Player díj nyertese - a barcelonai Sport című lap értesülése szerint - az olasz Internazionale csapatához távozik, méghozzá szinte példátlan anyagi kondíciókkal. Florentino Pérez nemcsak, hogy szabad utat ad a portugálnak - dacára annak, hogy 2006. június 30-ig szól a szerződése, s a lelépési záradék összege hivatalosan 180 millió euró -, hanem még ki is fizeti Figónak az utolsó madridi idényre járó bér felét, hárommillió eurót. Mindezt fájdalomdíjul, ugyanis a portugál sztár fizetése "csupán" 3,5 millió euró lesz Milánóban.

Figo - a katalán honlap szerint - kedden ír alá két évre az Interhez, mintegy árukapcsolásként a Samuel-tranzakcióban. Az argentin védőt 18 millióért adják el a fekete-kékeknek, ami szintén nem egy nagy üzlet, ugyanis tavaly ilyenkor 25 milliót fizetett érte Pérez. Nem beszélve arról, hogy a 18 millióból most csak ötöt kap meg a Madrid, a többi 13 milliót három év leforgása alatt, részletekben törlesztik az olaszok.

Azóta, hogy Figo nem volt hajlandó elmenni Liverpoolba, az Inter vált az egyetlen célponttá. Pérez mindenképpen meg akart szabadulni Figótól, akinek a 2005-2006-os idényben is ki kellett volna fizetnie hatmillió eurót, miközben Vanderleí Luxemburgo csapatában már tavasszal sem mindig akadt számára hely. Mivel nem maradt vesztegetni való idő, Pérez vasárnap éjjel egy madridi étteremben találkozott Ernesto Bronzettivel, a klub olaszországi képviselőjével, és felhatalmazta, hogy fogadja el az Inter ajánlatát.

Bronzetti azonnal fel is hívta Massimo Morattit, az Inter elnökét, s a felek nyomban össze is ütötték az üzletet, amelynek keretében a portugál nemcsak, hogy ingyen kerül át Milánóba, hanem a Real Madrid még hárommilliót fizet is a távozásért cserébe... Az ügyletre Luis Douens, Figo ügynöke is rábólintott, így 48 órán belül aláírás kerülhet a dokumentumra.

Ch. Gáll András

[origo]