Vágólapra másolva!
Az európai második vonalba tartozó pontvadászatok közül kettő is elkezdődött a hét végén: Franciaországban és Skóciában is az első fordulót rendezték a bajnokságban. A galloknál a nagy esélyesek közül az első körben csak a Marseille botlott, a PSG viszont egyelőre nem okozott csalódást, a skótoknál viszont a két szuperfavorit közül a Celtic rögtön hibázott.

A Paris Saint-Germain drukkerei legszívesebben azt látnák, ha a francia bajnokság már az első forduló után véget érne: a nyitány után ugyanis a fővárosi együttes áll az élen, köszönhetően a Metz elleni 4-1-es győzelemnek. Az előzetesen bajnokesélyesnek tartott csapatok közül, ha nehezen is, de nyerni tudott az AS Monaco és a címvédő Olympique Lyon is, ám az Olympique Marseille hazai pályán kapott ki.

A 2005-2006-os francia pontvadászat első mérkőzését Párizsban rendezték, ahol a PSG az FC Metzet fogadta, és a fővárosi együttes szurkolói körében nagy volt a várakozás. Elvégre a klub a nyáron igazi nagy neveket szerződtetett: hazatért az AC Milanból a válogatott középpályás, Vikash Dhorasoo, megszerezték a gall pontvadászat egyik legjobb támadójának tartott Bonaventure Kalou-t az Auxerre-től, a védelembe pedig az FC Bruges cseh bekkjét, David Rozehnalt.

Ráadásul az ellenfél az előző idényben majdnem kiesett, és a nyáron inkább gyengült, mint erősödött, minden adott volt tehát a jó szezonrajthoz, és a párizsiak ezúttal nem is okoztak csalódást drukkereiknek. Külön öröm lehetett a fanatikusoknak, hogy elsősorban az új szerzemények remekeltek: a mérkőzés legjobbja Kalou volt, aki az első gólt maga fejelte a hálóba Jérome Rothen beadását követően, majd a további három találatot ő készítette elő. Dhorasoo a középpályán, Rozehnal pedig a védelemben villogott, de még a csereként beállt negyedik új szerzemény, Christophe Landrin is hozzátette a maga részét a diadalhoz, hiszen ő szerezte a negyedik találatot - a végeredmény ugyanis 4-1 lett a párizsiaknak. A Metz csak a második félidő közepén fejtett ki komolyabb ellenállást, amikor egyébként már a magyar Huszti is a pályán volt.

A Ligue 1 második meccsét Marseille-ben játszották, ahol az OM-től hasonló sima győzelmet vártak a drukkereik, mint a PSG-től, még akkor is, ha az ellenfél a jó középcsapatnak számító Girondins Bordeaux volt.

Az Olympique már játékban volt, elvégre már három meccset is játszott az Intertotó-kupában, viszont a nemzetközi porondon remeklő Mamadou Niang és Wilson Oruma most eltiltás miatt nem játszhatott, így Jean Fernandez mester kénytelen volt a kezdő tizenegybe nevezni a fiatal Ryan Barryt is, aki eddig csak elvétve játszott a felnőttek között.

Az OM ezzel együtt rendkívül támadó felfogásban futballozott, ám hiába játszott fölényben, képtelen volt betalálni, ellenben a Bordeaux egy szerencsés találattal (Faubert lövése megpattant Meitén) vezetést szerzett. Tovább nehezítette a hazaiak dolgát, hogy a második félidő elején a Marseille csapatkapitánya, Frédéric Déhu megkapta második sárga lapját, és az emberhátrány már túl sok volt az OM-nek, amely ráadásul a hajrában egy kontrából kapott még egy gólt.

A Bordeaux ezzel a győzelemmel rögtön a második helyre is ugrott, mivel egyetlen csapat sem tudott egynél nagyobb gólkülönbséggel nyerni. A Lille, a Monaco és a Toulouse is 1-0-ra diadalmakoskodott, a Lyon viszont legalább 2-1-re verte az újonc UC Le Manst, és így a két szerzett gólnak köszönhetően a harmadik helyről várhatja a folytatást.