Vágólapra másolva!
Pénteken a címvédő Bayern München és a Borussia Mönchengladbach egymás elleni összecsapásával megkezdődik a német labdarúgó-bajnokság, azaz a Bundesliga 2005/06-os idénye.

A találkozó egyik legnagyobb érdekessége a brazil Giovane Elber pályára lépése lehet, hiszen ő korábban hosszú éveket töltött a bajor együttesben, most azonban a másik oldalon vár bevetésre.

A Németországba a francia Olympique Lyonból visszatérő támadó egy interjúban elmondta: ha gólt szerez az új Allianz Arénában, akkor meztelenre vetkőzik. A statisztika amúgy nem sok jót ígér a vendégeknek, akik 38 fellépésből mindössze egyszer nyertek a bajorok otthonában. A Bayerben Scweinsteiger a legnagyobb hiányzó, míg a 'Gladbachban három nagy név is maródi, Ziege, Sonck és Böhme sem léphet pályára.

Az érdekesebb mérkőzések közé tartozik még a VfB Stuttgart duisburgi vendégjátéka, hiszen a svábok kispadján az az olasz Giovanni Trapattoni ül, aki korábban a Bayern Münchent irányította. Trap a Ligakupában debütált a VfB-nél, és a döntőig nem is volt gond, de a fináléban a Schalke ellen megállt a tudomány.

Ennek ellenére a Tomassonnal, Grönkjaerral, Magninnal, Hitzlspergerrel megerősített Stuttgart Kuranyi, Szabics és Hleb nélkül is odaérhet a dobogóra. Az újonc Duisburg öt év után jutott fel az élvonalba, és várhatóan az lesz a célkitűzés, hogy jövőre ismét a legjobb csapatok ellen lépjen pályára.

A Szabics Imrét és Tököli Attilát is soraiban tudó újonc 1. FC Köln az elmúlt idény egyik meglepetéscsapatát, a Bódog Tamást foglalkoztató Mainz együttesét látja vendégül. A Kicker előrejelzése szerint sem Tököli, sem Bódog nem kap helyet a kezdőcsapatban (Szabics műtét után lábadozik), érdekesség, hogy a Köln és a Mainz még nem találkozott a Bundesligában.

Dárdai Pál csapata, a Hertha BSC a Hannover 96 otthonában lép pályára, a pécsi származású középpályás is a kispadon kezd várhatóan. Dárdait az átigazolási szezonban a Bielefeld hívta, de a válogatott középpályás azt mondta, hogy nem tudná teljes szívvel segíteni a csapatot, így maradt Berlinben. A Herta nagyjából egyben tartotta a csapat magját, és bizakodásra adhat okot, hogy utoljára 1974-ben kapott ki Hannoverben.

Az első számú trónkövetelőnek tartott Schalke vasárnap a Kaiserslautern ellen kezdheti meg a menetelést, az eltiltott Lincoln nélkül, aki a Ligakupa-döntőben leköpte Hitzlspergert, és ezért négy hétig nem léphet pályára. Ralf Ragnicknak így elsősorban a brazil karmester pótlása okoz fejtörést, várhatóan Sand kerül majd hátrébb, és Kuranyi, illetve Asamoah alkotja a csatársort.

[origo] / (MTI)