Vágólapra másolva!
Szerdán több sztárcsapat is pályára lépett a Bajnokok Ligája-selejtező harmadik fordulónak első mérkőzésein, de a legnagyobb figyelem a Liverpool bulgáriai vendégjátékát övezte. A BL-címvédőnek nem okozott gondot a CSZKA Szófia idegenbeli legyőzése, a Vörösök ugyanis a francia Cissé és a spanyol Morientes góljaival - utóbbi ráadásul duplázott - 3-1-re verték a bolgár együttest, így az Anfield Road-i visszavágó már csak formalitásnak ígérkezik.

Az Európai Labdarúgó Szövetség a meccs másnapján vizsgálatot indított a selejtezőn történt rasszista incidens miatt. A címvédő angolok 3-1-es sikerével végződött találkozón a bolgár közönség többször is fajüldöző megnyilvánulásokkal sértegette a vendégek színes bőrű csatárát, az első gólt szerző Djibril Cissét. "Szörnyű volt, ahogy a szurkolók gyalázkodtak, de az UEFA-ellenőr is hallotta, és felvette a jelentésébe" - mondta Rafael Benítez, a Liverpool vezetőedzője.

"A második félidőben kezdődött el a majomhuhogás, először éltem át ilyet. Sajnos sok meccsen akad néhány hülye néző, akik ellen játékosként tehetetlen az ember. Nem tudom, hogy az UEFA el tud-e érni valamit ebben a kérdésben, hiszen a probléma végső megoldása a nevelésben rejlik. Egy biztos: engem egy rasszista sem tud megfélemlíteni." Az UEFA fegyelmi bizottsága jövő csütörtöki ülésén foglalkozik az üggyel.

A Liverpoolhoz hasonlóan szintén vendégként diadalmaskodott szerdán a két olasz élcsapat: az Internazionale Donyeckben nyert két góllal, míg az Udinese a Sporting Lisboa ottonában győzött 1-0-ra, így a két talján együttes karnyújtásnyira van a BL főtáblájától. Folytatta remeklését a Dinamo Kijevet búcsúztató svájci Thun, amely ezúttal a Malmőt fektette két vállra, ráadásul Svédországban érte el az 1-0-s sikert.

A skandinávok gondjait szaporítja, hogy Patrik Andersson súlyos sérülést szenvedett a találkozón, és emiatt elképzelhető, hogy abba kell hagynia a labdarúgást. Anderrson hordágyon hagyta el a pályát térdsérülése miatt, és hét hónapos kihagyásra kényszerül.

Szintén nem volt jó passzban Lisztes Krisztián legutóbbi együttese, a Werder Bremen, a zöld-fehér együttes ugyanis 2-1-re kikapott egy másik helvét gárdától, az FC Baseltól, a 2-1-es vereség azonban nem olyan vészes, Németországban már egy 1-0-val főtáblára juthat a 2004-es német bajnokcsapat. Ugyanilyen - hazai pályán 2-1-es - eredményt ért el az Anderlecht, melynek soványka előnyének megtartására a Slavia Praha otthonában kell majd ügyelnie a visszavágón.

Négy döntetlen is született a játéknapon: a Bröndby hajrágóllal mentette 2-2-re az Ajax elleni dániai meccset, míg a Rosenborg Romániában cselekedett hasonlóképpen a Steaua elleni 1-1-es találkozón - a norvég "pontot" jelentő gól a 84. percben született. A Rapid Wien-Lokomotiv Moszkva összecsapás is 1-1-es remire végződött, ami ugye az oroszoknak kedvezhet a visszavágón. A Partizan Beograd viszont, mivel nem lőtt gólt idegenben, már nem lehet ennyire boldog a szlovák Artmedia Petrzalka otthonában elért gól nélküli döntetlennel.

BL-selejtező, 3. forduló, 1. mérkőzések:
Malmö (svéd) - FC Thun (svájci) 0-1 (0-1)
gól: Pimenta (34.)

Bröndby (dán) - Ajax Amsterdam (holland) 2-2 (1-1)
gól: Skoubo (34.), Retov (90.), illetve Rosenberg (31.), Babel (74.)

Sahtar Donyeck (ukrán) - Internazionale (olasz) 0-2 (0-0)
gól: Martins (68.), Adriano (78.)

Steaua Bucuresti (román) - Rosenborg (norvég) 1-1 (1-0)
gól: Iacob (30.), illetve Helstad (84.)

Artmedia Petrzalka (szlovák) - Partizan Beograd (szerb-montenegrói) 0-0

Anderlecht (belga) - Slavia Praha (cseh) 2-1 (2-1)
gól: Goor (6.), M. Mpenza (38.), illetve Jarolim (20.)

FC Basel (svájci) - Werder Bremen (német) 2-1 (1-0)
gól: Degen (27.), Rossi (52.), illetve Klose (73.)

CSZKA Szófia (bolgár) - FC Liverpool (angol) 1-3 (1-2)
Liverpool:
Reina - Finnan, Hyypiä, Carragher, Riise - Luis Garcia, Gerrard (Sissoko, 70.), Xabi Alonso (Hamann, 64.), Warnock - Morientes (Barragan, 79.), Cissé.
gól: Dimitrov (45.), illetve Cissé (25.), Morientes (31., 58.)

Rapid Wien (osztrák) - Lokomotiv Moszkva (orosz) 1-1 (0-1)
gól: Valacovic (75.), illetve Szamedov (10.)
piros lap: Bickey (74.)

Sporting Lisboa (portugál) - Udinese (olasz) 0-1 (0-1)
gól: Iaquinta (29. - 11-esből)

[origo]