Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt augusztus 12-én!

1981-ben ezen a napon született Djibril Cissé, a BL-győztes Liverpool FC csatára. A francia támadó Arles-ban született, első és hosszú évekig egyetlen klubja az AJ Auxerre volt. A magas termetű, jó testfelépítésű játékos remek képességeire hamar felfigyeltek, és Guy Roux egy mérkőzés erejéig már az 1998-99-es szezonban felvitte őt az első csapathoz. Cissé 1999. március 20-án, a Paris-SG ellen mutatkozhatott be a francia élvonalban, 13 percet kapott a bizonyításra. A következő szezonban pontosan kétszer annyi találkozón léphetett pályára, mint előzőleg, azonban továbbra is csak az utolsó percekre vetették be, így gólt nem tudott szerezni. 2000 nyarán aztán az a Daniel Rolland lett az Auxerre vezetőedzője, aki korábban az utánpótláscsapatnál Cissé mestere volt, és sokkal jobban bízott benne. Ennek igen hamar meg is lett az eredménye, hiszen bár a második fordulóban Rolland csak az utolsó hat percre cserélte be az FC Metz ellen, Cissének ez is elég volt ahhoz, hogy megszerezze első élvonalbeli találatát.

A következő játéknapon már kezdő volt, és az ötödik körben az AS Saint-Etienne ellen megint betalált. Ezt egy hosszabb szünet követte, nem csak a gólok, hanem a mérkőzések terén is, mivel az Auxerre leigazolta Khalilou Fadigát. A szenegálinak azonban nem nagyon ment a játék, és így Cissé megint lehetőséget kapott, amivel élni is tudott: a 19. fordulóban 24 perc is elég volt számára a gólszerzéshez, később pedig, amikor megint a kezdő csapatban vetették be, mind az FC Nantes, mind az EA Guingamp ellen betalált, nem is beszélve a PSG elleni kupameccsen elért duplájáról. Első teljes élvonalbeli idényét nyolc góllal fejezte be, majd a 2001-es junior-világbajnokságon második lett a góllövőlistán, és a torna harmadik legjobb játékosának választották meg. A következő idényben kiválóan játszott, 22 találattal gólkirályi címet nyert Franciaországban, és ennek eredményeképpen a válogatottba is bekerült.

2002 és 2004 között már egyértelműen az AJA legnagyobb csillaga, ügyeletes gólvágója volt, hiszen a két szezonban 40 gólt szerzett a francia bajnokságban. Cissé iránt ekkor már több sztárklub érdeklődött hosszabb ideje, az extravagáns csatár tavaly nyáron a Liverpool FC ajánlatára mondott igent. Nagy tervekkel érkezett a Mersey-partjára, ám októberben egy rendkívül súlyos sérülést (a Blackburn Rovers elleni mérkőzésen eltört a szárkapocs- és a sípcsontja) szenvedett, ami miatt gyakorlatilag az egész szezont kihagyta. Csak a bajnokság hajrájában térhetett vissza, ám éppen a legjobbkor, hiszen így ott lehetett a pályán a diadalmasan megvívott isztambuli BL-döntőben, ahol a tizenegyespárbajban értékesítette büntetőjét is.