Vágólapra másolva!
Nyugodt, protokoll jellegű sajtótájékoztatónak indult a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának pénteki találkozója az újságírókkal a vasárnapi, Real Madrid és a jövő szerdai, Argentína elleni találkozók előtt, aztán egy ártatlan kérdésfeltevés hatására paprikás hangulatú pengeváltássá alakult át a konferencia. A nem éppen halvérű német kapitány ugyanis többször is "butaságnak" nevezte Nyilasi Tibor minapi - a Loki spliti álomjátéka láttán fogant - jó tanácsát, miszerint talán nem ártana a Debrecen csapatára építeni a nemzeti tizenegyet.

Kezdjük a tényszerű információkkal: a Kempinskiben rendezett találkozón Ganczer Gábor, a válogatott sajtófőnöke elmondta: a Real Madrid szombaton fél kettőkor érkezik Budapestre Grazból, este fél hétkor tart sajtóértekezletet a sztárgárda, majd utána edzés lesz a Puskás Ferenc-stadionban. A Puskás Ferenc-válogatott - Real Madrid találkozó kezdési időpontja vasárnap 20 óra. Az argentinok hétfőn érkeznek, a Magyarország-Argentína összecsapást szerdán 17.30-kor rendezik, ugyancsak a Puskás-stadionban.

A sajtóbeszélgetés Matthäus monológjával indult: "A Real-meccs olyan lehetőség sok játékosunknak, ami csak egyszer adódik az életben. Ám hozzá kell tennem: ez igazából egy show lesz, gálameccs, igazi sportértéke az argentinok elleni összecsapásnak lesz. Mindkét mérkőzés ideális lehetőség azoknak, akik kopogtatnak a válogatott kapuján. Vasárnap értelemszerűen nem lépnek pályára a külföldön szereplő profik, rájuk szerdán számítok. Minden játékostól fegyelmezett hozzáállást várok, s ígérem, hiába a nagy nevű ellenfél, mindkét találkozón győzelemre fogunk játszani."

Torghelle Sándor, a Crystal Palace-tól a görög Panathinaikosznak egy évre kölcsönadott csatár is fogadkozott: "Óriási megtiszteltetés számomra, hogy olyan sztárok ellen léphetek pályára, mint Raúl, Zidane, Beckham, Ronaldo vagy éppen Riquelme és Crespo. Nagyon szeretném megörvendeztetni a magyar szurkolókat, ahogy az Kaiserslauternben is sikerült tavaly Németország ellen. Persze mindegy is, ki rúg gólt - csak rúgjunk!"

Aztán következtek a kérdések, s amikor a Magyar Nemzet újságírójának szájából elhangzott a felvetés, miszerint Nyilasi Tibor a sporttelevízió kommentátoraként megemlítette, akár a Debrecenre is lehetne építeni a válogatottat, Matthäust mintha kígyó csípte volna meg. "A Debrecenre építeni a válogatottat?! Ez egy buta gondolat! Tudni kell, hogy a Debrecenben egyrészt nem is egy idegenlégiós játszik, akik nem is kaphatnának helyet a nemzeti válogatottban, másrészt talán elkerülte egyesek figyelmét, hogy például Sándor Tamás vagy Dombi Tibor lemondta a szereplést a nemzeti együttesben. Elegem van már a fogadatlan prókátorokból, arra kérném a kéretlen tanácsadókat, hogy fogják vissza magukat. Eddig igyekeztem elsiklani az ilyen beavatkozási kísérletek fölött, de ezentúl nem teszem. Amikor jó másfél éve ide szerződtem Magyarországra, sokan mondogatták, darázsfészekbe nyúlok. Ma már tudom, igazuk volt."

Pár másodpercig csak "hápogott" a publikum - az újságírók -, aztán ment tovább a kérdezz-felelek. De valahogy az már nem érdekelt senkit sem, hogy, mondjuk, a magyar-argentin mennyire szolgálja a Málta, illetve Svédország elleni vb-selejtezőkre történő felkészülést.

A két mérkőzésen részt vevő magyar játékosok:
kapusok:
Fülöp Márton (Tottenham, 1-szeres válogatott), Király Gábor (Crystal Palace, 57), Rabóczki Balázs (FC Köbenhavn, 0)
védők:
Balog Zoltán (FTC, 2), Bodnár László (Roda, 25), Éger László (DVSC, 1), Juhász Roland (MTK, 13), Komlósi Ádám (DVSC, 7), Stark Péter (Győr, 17), Vanczák Vilmos (Újpest, 4)
középpályások:
Böőr Zoltán (DVSC, 16), Buzsáky Ákos (Plymouth Argyle, 0), Gera Zoltán (WBA, 30), Halmosi Péter (DVSC, 3), Huszti Szabolcs (Metz, 12), Illés Béla (MTK, 64), Nikolov Balázs (DVSC, 3), Rósa Dénes (FTC, 8), Takács Ákos (FTC, 2), Tóth Norbert (Újpest, 18), Vadócz Krisztián (Bp. Honvéd, 1), Vincze Ottó (Győr, 11), Bárányos Zsolt (Vasas, 5)
csatárok:
Kenesei Krisztián (Győr, 26), Kerekes Zsombor (DVSC, 31), Priskin Tamás (Győr, 0), Rajczi Péter (Újpest, 5), Torghelle Sándor (Panathinaikosz, 13).

A Real Madrid kerete:
kapusok: Iker Casillas, Diego López, Jordi Codina
mezőnyjátékosok: Míchel Salgado, Roberto Carlos, Arbeola, Zidane, Iván Helguera, Raúl, Julio Baptista, Ronaldo, Owen, Pablo García, Guti, Raúl Bravo, Gravesen, Portillo, Woodgate, Soldado, De la Red, Diogo, Pavón, Beckham, Meíja, Víctor Blanco.

A Real Madrid gépe szombaton, 13.30-kor száll le a Ferihegyi repülőtéren, s a küldöttség egyből lakhelyére, a Corinthia Grand Hotel Royalba utazik. Este 7-től a meccs helyszínén edzenek a madridiak, a 14 évnél fiatalabb gyerekek egy felnőtt kíséretében ingyen mehetnek be a létesítménybe. A kapukat 17.30-kor nyitják. A spanyol hírügynökség úgy tudja, hogy a királyi klub korábbi sztárjai közül Di Stéfano, Amancio, Pachin, Santamaria és Antonio Ruíz is Budapestre érkezik.

Az argentin válogatott kerete:
kapusok:
Leonardo Franco (Atlético Madrid), Germán Lux (River Plate)
védők:
Roberto Ayala (FC Valencia), Gabriel Heinze (Manchester United), Martín Demichelis (Bayern München, Gabriel Milito (Real Zaragoza), Facundo Quiroga (Wolfsburg)
középpályások:
Lionel Scaloni (Deportivo La Coruna), Maximiliano Rodriguez (Atlético Madrid), Pablo Zabaleta (Espanyol), Lucas Bernardi (AS Monaco), Juan Pablo Sorín (Villarreal), Luís González (FC Porto), Mario Santana (Palermo), Lionel Messi (FC Barcelona), Andrés D'lessandro (Wolfsburg)
csatárok:
Luciano Figueroa (Villarreal), Lisandro López (FC Porto), César Delgado (Cruz Azul), Hernán Crespo (Chelsea).

Ch. Gáll András

[origo]