Vágólapra másolva!
A futballtörténelemben alighanem egyedülálló vállalkozásba fogott Pellády Péter, amikor ugyanazon a napon, augusztus 17-én a földkerekség két talán legjobb válogatottjának szervezett mérkőzést, egymástól 500 kilométer távolságban. Este fél hatkor a Puskás Ferenc-stadionban Magyarország Argentínát fogadta (1-2), majd 21.15-kor Horvátország és Brazília csapott össze Splitben (1-1). A cégtulajdonos szerint a két meccs együttes pénzügyi mérlege pozitív, az erkölcsi és szakmai szaldóról nem is beszélve. November 12-én újabb "Pellády-gála" lesz, Abu Dhabiban az Egyesült Arab Emírségek válogatottja Brazíliát fogadja.

"Ha csak önmagában veszem az argentin-magyart, azon nem nyertem egy fillért sem, a spliti horvát-brazillal összekötve azonban kimondhatom: nem fizettem rá a vállalkozásra. A három nappal korábbi Real Madrid-gála alaposan bekavart, be kell látnom, nincs akkora fizetőképes kereslet Magyarországon, hogy hetvenkét óra leforgása alatt valaki két ilyen találkozóra jegyet tudjon venni" - magyarázta az üzletember.

- Ha így van, miért rakták ilyen közel egymáshoz a Real-gálát és a magyar-argentint?
- Nekem az előbbihez nem volt közöm. Mi jóval előbb jelentettük be az argentin-magyart, s a Real-meccs szervezői csak ezt követően léptek. Azaz nem az én hibám a műsortorlódás.

- Mennyi jegyet adtak el az argentin-magyarra?
- 21 ezer fizető néző volt, durván feleannyi, mint a vasárnapi Real-találkozón. Ettől függetlenül nagy sikerként értékelem a mérkőzést, ez igazi futballmeccs volt, amint az talán a hangulatból is kiderült, már egy-két perc elteltével. Splitben pedig majdnem telt ház volt, harmincezer néző. Az ottani bevétel kiegyenlítette a mérleget. Eleve a jegyárak is magasabbak voltak Horvátországban, s a szponzorok is hoztak a konyhára.

- Ön szerint jó befektetés a magyar futball?
- Természetesen. És ezt a szponzorok is visszaigazolják, akikkel hosszú távú megállapodást sikerült kötnöm.

- Úgy tudni, mindkét helyszínen jelen volt. Hogyan csinálta?
- 17.30-kor kezdődött a magyar-argentin, 19.30-kor a Puskás Ferenc-stadion mellől helikopterrel Tökölre repültem - Bozóky Imre, az MLSZ elnöke is velem tartott -, 19.40-kor már a repülőtéren voltunk, s 19.50-kor megkapta a felszállási engedélyt a nyolcszemélyes minijet, amellyel Franz Beckenbauer is repülni szokott. 20.55-kor leszálltunk Splitben, s a 21.15-ös meccskezdés után öt perccel már ott voltunk a Poljud-stadion díszpáholyában.

- Kikkel találkozott a horvát-brazilon?
- Például Schüssel osztrák kancellárral vagy Ivo Sanader horvát miniszterelnökkel. Ott volt Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt, a MOL elnöke és Pintér Sándor korábbi belügyminiszter is. A horvát rendezők meghívására az Aranycsapat két tagja, Grosics Gyula és Buzánszky Jenő is Splitben nézte a mérkőzést. Hajnali fél háromkor egyébként már itthon voltunk.

- Gyönyörűen ezek a barátságos mérkőzések, no de a világbajnoki selejtezőkön már nem állunk ilyen fényesen...
- Azt hiszem, marketing terén nagyot léptünk előre, s a válogatott is alakul. Most Geráékon a sor, hogy felzárkózzanak, erre szeptember 3-án, a Szusza Ferenc-stadionban Málta, majd szeptember 7-én a Puskás-stadionban Svédország ellen lesz lehetőség. S aztán még Bulgáriába látogatunk, majd Horvátországot fogadjuk.

- Akárhogyan is számoljuk, meg kellene nyernünk mind a négyet...
- És talán lehetetlen?!

- Mondjuk azt, hogy kevéssé valószínű.
- Ettől függetlenül folytatom a mérkőzésszervezést, november 12-re, Abu Dhabiba összehoztam egy Egyesült Arab Emírségek-Brazília összecsapást.

- Hogyan került ilyen jó kapcsolatba az ötszörös világbajnokkal?
- A tavalyi, budapesti magyar-brazil kapcsán. Nagyon elégedettek voltak a szervezéssel, s felkértek a brazil szövetség európai képviselőjének. S az argentinok ugyanúgy. Meggyőződésem, ha marketing terén felzárkózunk a nyugathoz, előbb-utóbb labdarúgásunk színvonala is követi a körítését.

Ch. Gáll András