Vágólapra másolva!
A Voetball International című holland szaklapra hivatkozva - melynek ominózus cikkét a News of the World londoni bulvárlap is közölte - vizsgálatot indított a FIFA és az UEFA Roman Abramovics ellen. A Chelsea multimilliárdos orosz tulajdonosával szemben az a gyanú, hogy világméretű futballhálózatot működtet, legalább hat klubban van kizárólagos vagy döntő mértékű tulajdonhányada, s e pókhálószerű szervezet révén képes uralni a futballvilágban zajló gazdasági folyamatokat.

A hírek szerint a héten összeül mindkét szervezet végrehajtó bizottsága, és megtárgyalja az "Abramovics-hálózat" ügyét.

A Voetball International írása szerint Abramovics nemcsak a Chelsea-t irányítja, hanem különböző leányvállalatain keresztül az UEFA-kupa védőjét, a CSZKA Moszkvát, továbbá a portugál Portót (a 2004-es BL-győztest), a holland PSV Eindhovent, a szintén portugál Benficát és a brazil Corinthianst is. Ezen kívül - állítólag - különféle, sportfogadással foglalkozó vállalkozásokban is van érdekeltsége Csukcsföld kormányzójának.

Lars-Christer Olsson, az UEFA ügyvezető igazgatója kijelentette: "Ha bebizonyosodik a szóban forgó hálózat létezése, kötelességünk kivizsgálni és leleplezni. Nemcsak a Voetball International cikke, hanem egyéb információink is arra mutatnak, hogy megalapozott a gyanú. Ha Abramovics csak a Chelsea-t dirigálja, akkor nincs probléma. Ha viszont bizonyítható, hogy ő maga vagy érdekeltségei más klubokban is tulajdonosként vannak jelen, akkor lépnünk kell. Ha kiderül, hogy Abramovics meghatározó befolyásra tett szert a futball világában, illetve a világ futballjában, akkor intézkedéseket kell életbe léptetnünk az orosz mágnás ellen."

Figyelemre méltó hír, hogy Alberto Dualib, a brazil Corinthians elnöke panaszkodik az MSI-re, arra a brit befektetési alapra, amely Abramovics nevével hozható összefüggésbe, s amely tavaly 20,5 millió euróval beszállt a klubba. Papíron legalábbis.

"Az MSI még egy garast sem fizetett ki 20,5 millió eurós kötelezettségvállalásából, pedig az átutalás már tavaly novemberben aktuális lett volna. A szerződés egyetlen pontját sem tartják be. Most már nincs más választásuk: vagy azonnal fizetnek, vagy eltakarodnak a Corinthians környékéről."

Ch. Gáll András