Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt szeptember 6-án!

1995-ben ezen a napon mutatta be elhíresült skorpiórúgását René Higuita, a legendás kolumbiai kapus. A dél-amerikai ország válogatottja barátságos mérkőzést játszott a Wembleyben Anglia legjobbjai ellen, a találkozó azonban nem hozta lázba a londoniakat, hiszen a patinás létesítményben mindössze 20 ezer néző várta a csapatokat. Az angol válogatott sorban játszotta az előkészületi mérkőzéseket, hiszen házigazdaként nem kellett selejtezőket vívnia a kontinensbajnokságra való kijutásért.

A kolumbiaiak elleni 90 perc az első erőpróba volt a nyári Umbro-kupa után, Terry Venables együttesének kellett is a sikerélmény, hiszen a tornán csak Japánt tudta legyőzni, a svédekkel döntetlent játszott, a braziloktól pedig kikapott. A dél-amerikaiak ellen is elmaradt a győzelem, ám a 90 perc egy mozdulat miatt mindörökké emlékezetes marad a futballszurkolók számára.

A 22. percben Jamie Redknapp szerette volna a kapu elé csavarni a labdát, ám a játékszer lecsúszott, a gyengén hulló labda Higuita biztos zsákmányának tűnt. A hűvös szeptemberi estére való tekintettel fekete melegítőalsóban védő extravagáns hálóőr azonban nem fogta meg a labdát, a már kifelé indult játékostársai és a hátrafelé futó angolok legnagyobb megrökönyödésére előrevetődve, a háta mögött összezárt, páros lábbal kisarkalta a labdát. Hihetetlen mozdulat volt - amelyet azóta több fórumon is a világ 100 leghíresebb futballmozdulata közé soroltak.

Eredmény:
Anglia - Kolumbia 0-0
London, Wembley, 20 038 néző
vezette: Batta (francia)
Anglia: Seaman - G. Neville, Adams, Howey, Le Saux, Redknapp (Lee, 75.), Gascoigne (Barnes, 75.), Wise, McManaman, Barmby, Shearer (Sheringham, 75.). Szövetségi kapitány: Venables.
Kolumbia: Higuita - Santa, Bermúdez, Mendoza, Pérez, Lozano (Quinónez, 46.), Álvarez, Rincón, Valderrama, Asprilla, Valenciano. Szövetségi kapitány: Gómez.