Vágólapra másolva!
Hat futballszurkoló életét veszítette a Kongói Demokratikus Köztársaságban, amikor a kanangai stadionban leomlott egy a pályát a nézőtértől elválasztó fal.

A volt Zaire szívében fekvő város élvonalbeli labdarúgócsapata bajnokit játszott a fővárosból, Kinshasából érkezett riválisával, amely 2-0-ra nyert, s az ezen feldühödött hazai szurkolók közül a legvérmesebbek a pályán akarván hangot adni elégedetlenségüknek, megpróbáltak átmászni az omladozó kerítésen, amely azonban nem bírta el a tömeget, s összeroskadt, sokakat maga alá temetve. A féltucat halott mellett számos sebesültje is van a katasztrófának.

A múlt század 60-as éveiben épült kanangai stadion amúgy 2003 óta ENSZ-segítséggel felújítás alatt áll, ám míg a tribünökkel már végeztek, az ominózus fal renoválása nem fejeződött be.

A legsúlyosabb stadionkatasztrófák kronológiája:
1902. április 5., Glasgow (Skócia): Az Anglia-Skócia mérkőzésen 25-en meghaltak, és 517-en megsebesültek, amikor az egyik lelátó összeomlott. A találkozó 1-1-es döntetlennel végződött, de az eredményt később törölték a hivatalos statisztikákból.

1946. március 9., Bolton (Anglia): Harminchárman életüket vesztették, és több mint 400-an megsérültek a Bolton Wanderers-Stoke City FA-ka-mérkőzésen, amikor egy fal leomlott.

1955. március 30., Santiago (Chile): Hat halálos áldozata volt az Argentína-Chile (1-0) kontinensbajnoki döntő előtti tömegszerencsétlenségnek. Több mint 70 ezer szurkoló próbált meg bejutni a stadionba.

1964. május 24., Lima (Peru): A vendéggyőzelemmel végződött Peru-Argentína olimpiai selejtezőmérkőzés után kitört zavargásokban 318-an meghaltak, és legalább 500-an megsérültek. A verekedést az váltotta ki, hogy a játékvezető a találkozó végén érvénytelenített egy hazai gólt.

1968. június 23., Buenos Aires (Argentína): Hetvennégyen életüket vesztették, és 150-en megsebesültek a River Plate-Boca Juniors slágermérkőzést követően, amikor a nézők egy bezárt kapun át próbálták meg elhagyni a stadiont.

1971. január 2., Glasgow: A Celtic-Rangers örökrangadó közben 66-an meghaltak, és 140-en megsérültek, amikor a lefújás előtt - a vendégek egyenlítő góljának hírére - többen megpróbáltak visszajutni a nézőtérre. Ezeket a szurkolókat szabályosan összenyomták a kifelé igyekvők.

1971. március 4., Salvador (Brazília): Egy lelátón kitört tömegverekedésnek 4 halálos áldozata és 1500 sérültje volt.

1974. február 17., Kairó (Egyiptom): Egy bajnoki mérkőzésre tartó tömeg átszakította a stadion kerítését, és 49 embert halálra taposott.

1976. október 31., Yaounde (Kamerun): A Kamerun-Kongó világbajnoki-selejtezőn egy megítélt 11-es után a vendégcsapat kapusa rátámadt a játékvezetőre. A kameruni elnököt helikopterrel mentették ki a lelátón kitört verekedés elől, de két testőre életét vesztette.

1976. december 6., Port-au-Prince (Haiti): A Haiti-Kuba világbajnoki-selejtező egyik gólja után egy petárda okozott tömegpánikot, melyben egy katona fegyvere véletlenül elsült és megölt két gyermeket. A zavargásokban hárman meghaltak, a katona később öngyilkos lett.

1982. október 20., Moszkva (Szovjetunió): Állítólag 340 halálos áldozata volt a Szpartak Moszkva-Haarlem európai kupamérkőzésen kitört tömeghisztériának. A rendőrség már kifelé terelte a szurkolókat, amikor az utolsó percekben született gól miatt sokan megpróbáltak visszajutni a lelátókra. A hivatalos tájékoztatás szerint 61-en vesztették életüket.

1985. május 11., Bradford (Anglia): Ötvenhat halálos áldozata volt annak a stadiontűznek, amelyet egy eldobott cigaretta okozott.

1985. május 29., Brüsszel (Belgium): A Heysel-stadionban rendezett BEK-döntőben a Liverpool-szurkolók a Juventus drukkereire támadtak, a rendbontás miatt összedőlt egy kerítés. Harminckilencen vesztették életüket, a sérültek száma elérte a 370-et.

1987. március 10., Tripoli (Líbia): Néhány késsel fenyegetőző huligán tömegpánikot keltett, melyben 20-an meghaltak.

1988. március 12., Katmandu (Nepál): Legalább 93 halálos áldozata és 100 sérültje volt annak a tragédiának, amelyet egy zsúfolt stadion lezárt kijáratai okoztak.

1989. április 15., Sheffield (Anglia): Az FA-ka elődöntőjében a rendőrség kinyittatta a kapukat, hogy a kint rekedt emberek bejuthassanak a Liverpool-Nottingham Forest mérkőzésre. A beözönlő tömeg 95 nézőt nyomott agyon.

1991. január 13., Orkney (Dél-afrikai Köztársaság): A lelátón kitört rendbontás elől menekülő nézők közül 40-en haltak meg a Kaizer Chiefs-Orlando Pirates mérkőzésen.

1992. május 5., Bastia (Korzika, Franciaország): A francia kupa elődöntőjére a másodosztályban szereplő Bastia 8500 férőhelyes stadionját ideiglenes lelátókkal 18 ezresre bővítették. Az egyik összeomló szerkezet 17 embert temetett maga alá, 1900-an megsérültek.

1996. június 16., Lusaka (Zambia): A Szudán elleni világbajnoki-selejtező alatt kitört tömegpánikban 9 szurkoló szörnyethalt, 78-an megsebesültek.

1996. október 16., Guatemalaváros (Guatemala): A Guatemala-Costa Rica vb-selejtező előtti tolongásnak 84 halottja és 150 sérültje volt.

1997. április 6., Lagos (Nigéria): A Nigéria-Egyiptom világbajnoki-selejtező után (2-1) az öt kijáratból három zárva volt. Öt szurkolót halálra tapostak, és több tucatot kórházba szállítottak.

2000. április 23., Monrovia (Libéria): Hárman meghaltak, amikor több ezer kint rekedt néző próbált bejutni a zsúfolt stadionba a Libéria-Csád vb-selejtező előtt.

2000. július 9., Harare (Zimbabwe): A rendőrség könnygázzal akarta lecsillapítani az 50 ezres közönséget, melynek következtében 13-an életüket vesztették.

2001. április 11., Johannesburg (Dél-afrikai Köztársaság): Negyvenhárom szurkoló - köztük két gyerek - esett áldozatul, és 155 sérültje volt a Kaizer Chiefs-Orlando Pirates bajnoki mérkőzésen kitört pániknak.

2001. április 30., Lubumbashi (Kongói DK): Hét szurkoló meghalt, 50 megsebesült az FC Lupopo-Mazembe találkozón történt rendbontásban. Az áldozatokat agyontaposták, amikor a rendőrség a pályára beözönlő nézőket visszaszorította a lelátóra.

2005. szeptember 11., Kinshasa (Kongói DK): Hat futballszurkoló életét veszítette a Kongói Demokratikus Köztársaságban, amikor a kanangai stadionban leomlott egy, a pályát a nézőtértől elválasztó fal.