Vágólapra másolva!
Nagyon régen rajongtak már úgy magyar focistáért, mint ahogy Gera Zoltánért rajonganak. Gerzson Angliában is fantasztikusan játszik, ezért nem csoda, hogy ott is a hamar a szurkolók kedvence lett. A West Brom légiósa a 100% Fradi hívására nemrégiben itthon töltött pár napot, és az írott sajtó közül kizárólag csak nekünk adott exkluzív interjút.

A 100 % Fradi interjúja 2005. májusában az Angliában játszó Gera Zoltánnal

- A szakemberek azt mondják, hogy jobb csapatban is megállnád a helyed. Nem bántad meg, hogy a West Bromhoz szerződtél?
- Azért sem bánhattam meg, mert jobb csapat nem keresett. Most itt kell bizonyítanom, és ha jól megy a játék, akkor valószínűleg erősebb együtteseknek is felkelthetem az érdeklődését. Jelenleg azonban az a legfontosabb számomra, hogy a West Brommal ne essünk ki.

- Az első angliai edződ, Gary Megson azt mondta, hogy akkor fogsz rendszeresen játéklehetőséget kapni, ha megtanulsz angolul. Ehhez képest minden meccsen játszottál nála is, és most Robsonnál is. Ilyen gyorsan tanulsz vagy mégsem a nyelvtudás a legfontosabb?
- Valószínűleg rájöttek, hogy a nyelvtudásnál fontosabb a játéktudás. Viszont az angollal sem állok rosszul, szorgalmasan tanulok. Hetente három alkalommal jár hozzánk egy nyelvtanár, aki Magyarországon is élt, így jól beszél magyarul is. Ezen kívül a feleségemtől is rám ragadt valami, az első hetekben, hónapokban ugyanis Timi rengeteget segített. Szerencsére azért voltak alapjaim, hiszen a Dover nyelviskola vezetője Dohár Péter sokat foglalkozott velem már akkor is, amikor a Fradiban játszottam. Ez sokat számított, de azért Birminhgamban olyan kiejtéssel beszélnek, amit nem volt könnyű megszokni.

- Ennek ellenére úgy tűnik, hamar sikerült beilleszkedned a csapatba. A társak elfogadtak, a szurkolók rajonganak érted, és szinte csak pozitív kritikát hallani veled kapcsolatban?
- Örülök, hogy így látod. Valóban voltak jó meccseim, de azért nem vagyok elégedett, már csak azért sem, mert a csapatom még mindig kieső helyen áll. Hogy a szurkolók rajonganának értem? Nem tudom, tény, hogy sok pozitív visszajelzést kapok tőlük.

"A szurkolóinknak talán kuriózum vagyok"

- Ne szerénykedj. Már az első meccseden a nevedet skandálták.
- Ez mondjuk igaz, és hihetetlenül jó érzés volt. 25 percet voltam a pályán, ez alatt tettem a dolgom, ahogy szoktam és egy idő után azt vettem észre, hogy egy-egy jó csel vagy megmozdulás után "Gíra,Gíra!!" skandálás hallatszik a lelátóról. Később a többiek meséltek, hogy errefelé a szurkolók nincsenek hozzászokva a trükközésekhez, firkálásokhoz. Azt gondolom, ezért voltam vagy vagyok még mindig kuriózum számukra.

- Van már Gera mez a West Brom shopjában?
- Ha jól tudom mez van, de a betűk elfogytak, amiből a nevemet ki lehet rakni. Én is meglepődtem, amikor mondták, hogy az én mezemből adtak el a legtöbb, és hiánycikk, de természetesen nagyon örültem neki.

- Birminghamben már megismernek az emberek az utcán?
- Hazudnék, ha azt mondanám, hogy már egy teára sem tudok úgy beülni, hogy ne kérjenek autogramot, sőt az sem igaz, hogy a hentesnél szebb húst kapok. Az viszont igaz, hogy az utcán megismernek, oda jönnek hozzám és próbálnak velem beszélgetni. Persze nem értek meg mindent, de ha Timi mellettem van, akkor ő válaszol a szurkolók kérdéseire, és mostanában már én is el tudok beszélgetni velük..

- Birmighamnek 3 Premier League-s csapata is van. Melyik a legnépszerűbb?
- Egyértelműen, az Aston Villa, de mi is és a Birmigham City is rendszerint telt ház előtt játsszuk a hazai meccseinket. Számomra meglepő volt, hogy a három együttes szurkolói között semmiféle rivalizálás nincs. Sem a meccseik előtt, sem azok után nem balhéznak, sőt jó barátságban vannak. Érdekes, hogy a mi szurkolói ajándékboltunkban az egyik eladó Villa szurkoló. Gyakran szoktunk egymást heccelni, ő mindig azt mondja, hogy a Villa mennyivel jobb csapat a West Bromnál, mire én csak viccesen úgy reagálok, hogy legyen csendben, mert bármennyire nagyon Villa rajongó a West Bromtól kapja a fizetését. Furcsa ez a dolog, nehezen tudom elképzelni, hogy mondjuk a Fradi ajándékboltban egy Újpest szurkoló szolgáljon ki, de ebből is látszik, hogy Anglia tényleg nagyon más világ.

Nem birkózó, labdarúgó

- Amikor a WBA-hoz kerültél, sokan féltették a kemény, nagydarab brit védőktől. Megbarátkoztál már velük?
- Soha nem szerettem "birkózni" a pályán, ez ugyanis nem az én műfajom. Mivel a középpálya szélén viszonylag szabadabban játszhatok, nem kell megmérkőznöm a "hentesekkel". Egyébként lehet, hogy furcsa amit mondok, de eddig az a tapasztalatom, hogy külsőre bármennyire is óriási hústornyoknak látszanak, nem durvák és főleg nem alattomosak, eltekintve persze egy-két kivételtől. Sokan kérdezték, hogy a nem szokatlan-e nekem, hogy a pálya szélen kell futballoznom. Nos a 4-4-2-es rendszerben az a legmegfelelőbb hely számomra, hiszen a két középső középpályásnak komoly védő feladatai is vannak.

- Van még honvágyad?
- Á, dehogy. Na jó, talán egy kicsit. Persze hiányoznak a barátaim, és a szüleim, volt csapattársaim. Rendszeresen tartom velük a kapcsolatot, a Fradiból például Lipcsei Petivel gyakran szoktam telefonon beszélni, de Tököli Attilával is sűrűn keressük egymást. Szerencsére itt van velem a feleségem, aki mindenben mellettem áll és segít nekem. Nélküle sokkal nehezebb lenne.

- Nem lenne még könnyebb, ha eggyel többen lennétek?
- Tervezzük a trónörököst, de még nem most. Ha kiderül, hogy hol fogunk élni huzamosabb ideig, valamint mi is teljesen hozzászoktunk a körülményekhez, akkor jöhet a kis Gera.

"A WBA-n kívül most csak a Fradi érdekel"

- Szinte nincs olyan hét, amikor a sajtó ne hozna össze angol vagy épp más országbeli klubbal? Legutóbb a PSV-ról, valamint Tottenhamről lehetett hallani veled kapcsolatban.
- Korai lenne még bármiről is beszélni. Számomra óriási megtiszteltetés, ha nevem felmerül ezeknél a csapatoknál. Jelenleg azonban még a West Brom játékosa vagyok, és nem foglalkozom más csapatokkal.

- A Fradival sem?
- Természetesen érdekel a csapat sorsa. Az FTC.hu-n figyelemmel kísérem a fejleményeket, és sajnálom, hogy eddig a tavasz nem sikerült túl jól. Mondtam is legutóbb Lipcsei Petinek, hogy hiányzik a csapatból egy jó Gera. A viccet félre téve, biztos vagyok benne, hogy a fiúk összekapják magukat és megnyerik a bajnokságot. Persze ehhez az is kell, hogy a vezetők is összekapják magukat, és kifizessék a srácoknak azt a pénzt, amiért már réges-régen megdolgoztak.

- És a válogatott összekapja magát?
- Azt gondolom, hogy sokkal több van a csapatban, mint amennyit eddig kiadott magából. Matthäust jó szakembernek tartom, előbb-utóbb jönnek majd az eredmények is. A csoportból való továbbjutás most már rendkívül nehéz, de nem szabad egy pillanatig sem feladnunk.