Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott lemaradt a jövő évi világbajnokságról, ám a szurkolók nagy része mégis kiáll Lothar Matthäus mellett, ami az [origo] szavazásából is egyértelműen kiderült, hiszen minden második voksoló szerint a német kapitánnyal "tuti kijutnánk a 2008-as Eb-re". Hogy így lenne-e, lehet, soha nem tudjuk meg, hiszen a görög média szerint Matthäus biztosan a PAOK Szaloniki együtteséhez távozik. Szerda délután a klubnál is megerősítették: a tréner hétfőn aláírja szerződését.

Az eset azonban nem ilyen egyszerű, hiszen tavaly nyáron a Besiktas is leigazolta "virtuálisan" Matthäust, ám végül az új elnök - a szurkolóknak tett ígérete ellenére - helyette inkább Vicente del Bosquét vitte a török klubhoz. Előtte és utána több helyen is felmerült Matthäus neve, egyesek források szerint ő volt nagyon kapós (német élkluboknál vagy épp a skót Heartsnál), mások szerint viszont Matthäus "ajánlkozott fel" több helyen is, például a német válogatottnál. Matthäus remek játékos volt, 1990-ben vb-győzelemre vezette a Nationalelfet, és az Aranylabdát is elhódította, de edzőként - épp fiatal kora miatt -nem számít(hat) tapasztaltnak, a Rapid Wientől menesztették, igaz, a Partizan Beogradot elvezette a BL-csoportkörig.

Klement Tibor, a győriek ügyvezetője a minap Matthäusról így beszélt a Kisalföldnek: "Úgy tűnik, mintha Matthäus személyében egy sikeres szakemberről lenne szó, aki válogathat a jobbnál jobb ajánlatok között. Miközben éppen az ellenkezője igaz, egy edzői pályája elején járó, volt világhírű játékosról beszélhetünk csupán, akivel kapcsolatban ráadásul érdekes pletykák keringenek. Például kik kerülhetnek be a válogatottba, kiket adnak el külföldre; nem véletlen, hogy ilyen rövid idő alatt hetven játékost hívott be. El kellene dönteni, hogy Matthäus kapitány, menedzser vagy játékosügynök akar-e lenni. A klubok edzőivel nem tart szinte semmilyen kapcsolatot. Irritáló, amikor azt mondja, várja a magyar edzők jelentkezését. A világon ez mindenütt úgy van, a kapitány keresi a kluboknál dolgozó trénereket."

Múlt hét végén röppent fel a hír, miszerint Matthäust ezúttal a PAOK vinné, ráadásul azonnal. Akkor a német tréner a görög közszolgálati tévének így nyilatkozott: "Időre van szükségem. Valóban találkoztam a szaloniki csapat képviselőivel, és sokat beszéltünk a város életéről, a helyi futballról és a csapatról is. Át kell gondolnom a dolgokat, a családommal is egyeztetnem kell. Érvényes szerződésem van a magyar válogatotthoz, azaz nem lenne könnyű igent mondani egy másik ajánlatra anélkül, hogy bizonyos tényezőket nem vennék figyelembe. Tudom, hogy a PAOK egy nagy görög klub, benne van a legjobb ötben, remek a szurkolótábora, és sok jó játékosa van."

"Tény, voltak tárgyalásaim a PAOK csapatával, de még néhány részletet tisztáznunk kell. A tárgyalások előrehaladottak, a döntés 7-10 napon belül megszülethet" - nyilatkozta pár nappal később a magyar kapitány a német SID hírügynökségnek.

A Kicker is úgy értesült, Matthäus fontolgatja a görög ajánlatot, s napokon belül dönt. A német szakember vasárnap Szalonikibe utazik, hogy megnézze a PAOK következő, Egaleo elleni bajnokiját. Ha sikerül megállapodnia a vezetőkkel, akkor hétfőn, rendkívüli sajtótájékoztató keretében mutatják be a szurkolóknak. (A sport1.de szerint a görög klub másik jelöltje a holland Ruud Gullit.)

A görög újságok közül szinte kivétel nélkül mindegyik beszámolt a lehetséges "nagy igazolásról". A Supersport.gr 600 ezer, az Etnoszport című lap egymillió eurós fizetségről tud.

A hellén egylet trénere, Nikosz Karageorgiu a Metalurg Donyeck elleni hazai 1-1-es UEFA-kupa-meccs után mondott le, s így ideiglenesen, játékos-edzőként Giorgosz Kosztikosz irányítja a PAOK-ot - a következő két bajnokin mindenképpen, hiszen Matthäusnak még van két vb-selejtezője a magyar csapattal.

A görögországi lapok is arról is írnak, hogy vasárnap utazik el Matthäus Szalonikibe, hogy megnézze a PAOK-ot élőben játszani, és 26-án már alá is írja 1+1 évre szóló szerződését. 2004 októbere óta ez lesz a harmadik edzőváltás a bajnokságban jelenleg 11. gárdánál.

Mindeközben jött a hír megerősítése Görögországból: "Mindenben megegyeztünk, hétfőn aláírja a kétéves szerződését" - jelentette be Jannisz Gumenosz, a PAOK tulajdonosa.

Hrutka János, a magyar válogatott menedzsere az MTI érdeklődésére szintén megerősítette, hogy Lothar Matthäus tárgyalt a PAOK Szalonikivel, de szerinte még nem dőlt el a magyar válogatott szövetségi kapitányának sorsa. "A német szakember valóban kapott egy szerződéstervezetet a görög klubtól. A kapitány jelenleg Münchenben tartózkodik, és vasárnapra van repülőjegye Görögországba. Ez azonban nem jelenti azt, hogy el is fog utazni. Döntését alapvetően befolyásolja, hogyan alakulnak a következő napokban az itthoni események."