Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt szeptember 30-án!

2000-ben ezen a napon játszották az olimpiai döntőt, az aranyéremért Spanyolország és Kamerun csatázott Sydneyben. Alig jöttek ki a csapatok a pályára, a spanyolok máris vezetést szereztek: még az első perc végén Aaron Nguimbat vágta fel Raúl Tamudót a tizemhatos vonala előtt pár centivel, ám a hispánok nem reklamáltak tizenegyeset, ehelyett inkább értékesítették a szabadrúgást. A gólszerző a barcelonai Xavi volt, aki kihasználta, hogy a kameruni kapus, Idriss Kameni kissé a sorfal mögé helyezkedett.

A kapott gól sokkolta az afrikaiakat, és négy perccel később kísértetiesen hasonló események történtek: ezúttal José Mari ment el, Nguimbat állta az útját szabálytalnul, a különbség "csak" annyi volt, hogy ezúttal a tizenhatoson belül. Büntetőt kaptak tehát az európaiak, Kameni azonban kitalálta Miguel Ángel Angulo gondolatát, és jobbra vetődve megfogta a gyengén rúgott tizenegyest. A tizenhat esztendős portás a tizedik percben kapujából messzire kifutva mentett, de innentől kezdve csak a spanyol kapu előtt zajlottak a történések. Kamerun egymás után három szögletet is rúghatott, eredménytelenül, pedig a spanyol portás kissé bizonytalannak tűnt a beívelt labdáknál. A 22. percben nagy vérveszteséget szenvedtek a hispánok, mivel csapatkapitányuk, Toni Velamazán rosszul esett, kifordult a válla, és le kellett cserélni. Igaz, helyére az a Gabri jött be, akit sokan a kezdő csapatban is szívesen láttak volna. Kamerun tovább támadott, ennek ellenére Spanyolország szerzett újabb gólt: egy előrevágott labdára Gabri rajtolt (Nguimbat beragadt, ezért nem lehetett les), és rendkívül nyugodtan a kapuba helyezett.

A kameruni mester, Jean-Paul Akono a szünetben lecserélte a sokat hibázott Nguimbatot, behozta a kiismerhetetlenül cselező Daniel Ngom Komét, a védelembe pedig Pierre Ndlend Womé lépett vissza. Az afrikai csapat továbbra is gőzerővel rohamozott, a spanyoloknak pedig megint kényszerűségből kellett cserélni, Tamudót Jordi Ferrón váltotta. Az 53. percben megkezdődött Iván Amaya személyes drámája: az Atlético Madrid védője balszerencsésen nyúlt bele Patrick Mboma beadásába, és a labda mellkasáról a hálóba pattant.

Felpörögtek az események, José Mari kapott sárga lapot színéskedésért - pedig a lassítások bizonyították, hogy az egyik kameruni valóban belekönyökölt az arcába. Pár perc múlva egyenlített Kamerun, Mboma remekül centerezett Samuel Eto'o elé (Amaya helyezkedése miatt nem lehetett lesről szó), aki előbb majdnem elhagyta a labdát, de végül a hálóba passzolt. Kezdődhetett minden elölről, de most már az afrikaiak voltak fölényben, különösen azután, hogy Gabri piros lapot kapott egy durva belemenésért. Ismét Eto'o került helyzetbe, ám ezúttal a kapusba lőtt, majd a másik oldalon Kameni hozta a frászt csapattársaira, amikor az oldalvonalnál cselezgetni kezdett. Négy perccel a rendes játékidő letelte előtt Eto'o a hálóba talált, ám mivel előtte kézzel vette le a labdát, a bíró természetesen érvénytelenítette a találatot. Az utolsó percben kilenc emberre fogyatkoztak az európaiak: José Mari megpróbált egy tizenegyest kiharcolni, feldobta magát, amit azonban a játékvezető sárga lappal honorált, és mivel ez már volt az AC Milan csatárának, ő is mehetett zuhanyozni.

A hosszabbítás egy spanyol kapufával kezdődött, Joan Capdevila szabadrúgásból döngette meg a lécet, ám ettől kezdve a hispánok a saját tizenhatosukról is alig jöttek ki. Daniel Aranzubía több alkalommal is bravúrral hárított, szinte percenként kellett egy-egy lövést megfognia, egyszer már arra sem volt ideje, hogy felemelje a kezét, így mellel védett. A hosszabbítás második félidejében többször is előfordult hogy húsz játékos tömörült a spanyol büntetőterületen belül, de gól nem született. Eto'o ugyan megint betalált, de a vanuatui (!) partjelző szerint lesről - a televíziós kamerák szerint viszont nem. Maradt a 2-2, jöhettek a tizenegyesek.

A büntetőpárbajban eleinte senki sem hibázott, mindenki a a kapu jobb oldalát vette célba sikerrel - Eto'o például rendkívül szemtelen módon spiccel lőtt a felső sarokba. A harmadik párban azonban jött a meccs tragikus hőse, Amaya, aki a lécre emelt, és mivel innentől kezdve senki sem hibázott, Kameruné lett az arany. Szegény Amayát nem győzte vigasztalni a teljes spanyol kispad, miközben a kameruniak a világból is kiszaladtak volna örömükben.

Spanyolország - Kamerun 2-2 (2-0, 2-2, 2-2), 11-esekkel 3-5
Sydney, 98 212 néző, vezette: Ramos Rizo (mexikói)
Spanyolország: Aranzubía - Lacruz, Marchena, Albelda, Angulo (Capdevila, 74.), Xavi, José Mari, Puyol, Amaya, Toni Velamazán (Gabri, 27.), Tamudo (Ferrón, 49.). Szövetségi kapitány: Inaki Saez
Kamerun: Kameni - Womé, Mimpo, Abanda, Alnoudji (Meyong Zé, 111.), Geremi, Eto'o, Mboma, Lauren, Nguimbat (Ngom Komé, 46.), Branco (Epalle, 91.). Szövetségi kapitány: Akono
gól: Xavi (2.), Gabri (47.), illetve Amaya (53. - öngól), Eto'o (58.)
kiállítva: Gabri (70.), José Mari (91.)