Vágólapra másolva!
A Bundesliga újoncai között a mostani szezonban két patinás egyesületet is üdvözölhettünk, és a német közvélemény mindkettőtől azt várta, hogy megőrzi élvonalbeli tagságát. Az 1. FC Köln viszonylag jól is kezdte a pontvadászatot, de az Eintracht Frankfurt egyelőre messze teljesít ettől, hiszen a germán labdarúgás "Öreg Hölgye" nyolc forduló után az utolsó helyen állt a tabellán.

A frankfurti együttes a kilencvenes évek közepén még élcsapatnak számított a Bundesligában, azonban az évtized második felére amolyan liftező egyesületté vált. Az elmúlt tíz évben az Eintracht háromszor esett ki a legjobbak közül, és ugyanennyiszer is került vissza az elitbe, miközben még a csőd is fenyegette - 2003-ban nem sok hiányzott ahhoz, hogy ne kapja meg a Német Labdarúgó Szövetségtől (DFB) az első két osztályban való induláshoz szükséges licencet.

A klub nem is tudott megfelelően erősíteni, és 2004 nyarán kiesett a Bundesligából, ám a legutóbbi idényben rögtön sikerült is visszajutnia, miután a harmadik pozíciót szerezte meg a második vonalban. A felkerülés nagy részben a tréner, Friedhelm Funkel érdeme volt, aki edzői pályafutása során már ötödször harcolt ki osztályváltást: kétszer a Bayer Uerdingennel, egyszer-egyszer pedig az MSV Duisburggal és az 1. FC Kölnnel is végrehajtotta ezt a bravúrt. Az viszont már kevésbé lehetett jó előjel a frankfurti fanatikusok számára, hogy a csapatnak korábbi négy, újoncként kezdett szezonjából, csak egyszer sikerült meg is őriznie az élvonalbeli tagságot...

Az egyesület vezetősége mindenesetre annak ellenére, hogy a klub továbbra sem dúskál az anyagiakban (a másfél éve az Eintrachthoz került pénzügyi igazgató, dr. Thomas Pröckl bizony szorosabbra húzta a nadrágszíjat, aminek köszönhetően a frankfurtiak financiális értelemben biztonságba kerültek), a lehetőségekhez képest megpróbált jól erősíteni, és összesen négymillió eurót költött új focistákra. Ennél több pénzt csak négy német egyesület adott ki a nyáron, és a frankfurtiaknak egyelőre nem a Bayern Münchennel, az FC Schalke 04-gyel, a Hamburger SV-vel, vagy a VfL Wolfsburggal kell versenyezniük.

Az új szerzemények közül a legdrágább érkezett legutoljára: az 1. FC Kaiserslautern görög támadóját, Joannisz Amanatidiszt csak közvetlenül a bajnokság rajtja előtt sikerült megszerezni, és a Vörös Ördögök alaposan meg is kérték az árát, hiszen a támadó kétmillió euróba került. Az összes többi igazolás (a hellén focistán kívül még heten vannak) összesen kóstált ennyit... Közülük Alexander Meier nem is volt annyira új: a fiatal középpályás már az előző idényben is az Eintrachtban szerepelt, de akkor még csak kölcsönben, a nyáron pedig végleg megvették őt a HSV-től, 650 ezer euróért. Christoph Preuss sem volt ismeretlen a frankfurti drukkerek számára, hiszen a játékos korábban már megfordult az Eintrachtban - most éppen a VfL Bochumból tért vissza.

Kifejezetten új igazolás volt viszont a két svájci, Benjamin Huggel (FC Basel) és Christoph Spycher (Grasshopper-Club), kettejükért összesen 850 ezer eurót utaltak át a helvét egyesületeknek. Az ingyen igazoltak közé tartozott a veterán védő, Marko Rehmer, a másodosztályban rendkívül gólerős, ám az élvonalban eddig még nem nagyon bizonyító csatár, Francisco Copado, valamint az a Jermaine Jones, aki az Eintracht saját nevelésű focistája, de a Bayer Leverkusen még 2003 nyarán megvette, hogy rendre visszakölcsönözze őt Frankfurtba.

A cél mindezzel együtt a biztos bennmaradás volt, és a bajnoki rajt meglehetősen rosszul sikerült, hiszen az Eintracht hazai pályán kapott egy négyest a Bayer Leverkusentől, majd a Hertha BSC-től is vereséget szenvedett az együttes. Az 1. FC Nürnberg ellen aztán megszületett az első győzelem, de a másodikra azóta is várniuk kell a szurkolóknak, sőt pontot is csak egyszer szerzett a gárda. Funkel mester eleinte ragaszkodott a holtszezonban leginkább gyakorolt 4-5-1-es szisztémához, amelyben a középpályán két játékosnak kifejezetten a védekezés a feladata, és a két szélső mellett egy irányító, vagy másként fogalmazva egy "árnyékék" szerepel, de az utóbbi fordulókban már egy három hátvédes felállásban bízott - kevés sikerrel.

Mindehhez jött még a kapusprobléma, hiszen az eddig lejátszott nyolc mérkőzésen már három kapus is védte a csapat hálóját. Az első két fordulóban Markus Pröll állt a kapuban, sérülését követően a macedón Oka Nikolov szerepelt, de ő is kidőlt a sorból - így aztán VfL Wolfsburg ellen már a junior Jan Zimmermann védett, a kispadra pedig az amatőrgárda portása, Robert Cue ült le.

Mindez persze az eredmény szempontjából nem volt olyan perdöntő, arról nem is beszélve, hogy eddig talán a védelemre lehet a legkevesebb panasz, elvégre az utolsó négy mérkőzésen egyaránt csak egy gólt kapott a csapat - a nyolc összecsapáson azonban mindössze három találatot ünnepelhetett a tizenegy. A kétmillióért vett Amanatidisz egyelőre képtelen betalálni (pedig az első forduló kivételével mindig kezdő volt), márpedig gólok nélkül nehéz lesz elkezdeni a győzelmek gyűjtését.