Társoldalunk:

1997: magyar pótselejtezőt ért a finn öngól

2005.10.11. 14:41

Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt október 11-én.

1997-ben ezen a napon játszották kontinensünkön a vb-selejtező utolsó fordulóját. A közel két tucat mérkőzés közül számunkra a Finnország-Magyarország összecsapás volt a legfontosabb, hiszen a magyar válogatott a csoport második helyén állt, ami a pótselejtező lehetőségét jelentette.

A harmadik selejtezőcsoportban az utolsó forduló előtt a már biztos vb-résztvevő Norvégiának 20, Magyarországnak 11, Finnországnak tíz, Svájcnak hét, Azerbajdzsánnak pedig három pontja volt. A feladat tehát adott volt a helsinki mérkőzés előtt mindkét csapat számára, a hazaiak számára csak a győzelem volt az elfogadható eredmény, míg Csank János csapata már egy döntetlennel is versenyben maradt. A szakadó esőben lejátszott mérkőzésen a magyarok kezdtek jobban, a finnek csak a félidő felétől kerültek némi mezőnyfölénybe, ám nagyobb helyzetet akkor is a mieink hagytak ki, a 20. percben Kovács Zoltán öt méterről a kapu mellé pöckölt.

A második játékrészben az északiak kerültek fölénybe, az 55. percben Juha Reini fejesét Sáfár Szabolcs óriási bravúrral tolta kapufára, ám hét perccel később már tehetetlen volt a Casino Salzburg hálóőre: egy szögletrúgást követően Antti Sumiala talált a kapujába. Az ítéletidő ellenére tombolt a stadion, hiszen az 1-0-val a finnek megelőzték volna Magyarországot.

A dán szövetségi kapitány, Richard Möller-Nielsen további támadásokra buzdította játékosait, akik mentek is előre becsülettel, előbb Sumiala, majd Litmanen próbálkozásánál védett Sáfár. Csank János mindent megpróbált az egyenlítés érdekében, az utolsó félórában pályára küldte Illés Bélát, Horváth Ferencet és Dombi Tibort, de ez sem segített a magyar válogatott támadójátékán. Amikor pedig már mindenki a hármas sípszót várta, csoda történt! Egy szögletet követően Keresztúri, Halmai, Sebők útvonalon haladt a labda. Sami Hyypiä kétségbeesetten menteni akart, de Oroszt találta el.

Az MTK csatáráról a finn kapu felé pattanó labdát Mahlio próbálta meg kivágni, de pont az előtte bukdácsoló Moilanent találta el, akinek a hátáról a kapuba vánszorgott a labda. Az 1-1-es döntetlen pedig azt jelentette, hogy a csoport második helyén Magyarország végzett, így a mieink játszhattak pótselejtezőt!

Finnország - Magyarország 1-1 (0-0)
Helsinki, Olimpiai-stadion, 31 617 néző
v.: Heynemann (német)
Finnország: Moilanen - Tuomela, Ylönen, Hyypiä, Reini, Mahlio, Litmanen, Valakari, Koskinen (Rissanen, 82.), Sumiala (Johansson, 89.), Paatelainen
szövetségi kapitány: Möller-Nielsen
Magyarország: Sáfár - Sebők V., Lőrincz, Keresztúri, Mracskó, Nyilas (Horváth F., 67.), Halmai, Lipcsei, Egressy (Dombi, 81.), Kovács Z. (Illés, 57.), Orosz
szövetségi kapitány: Csank
gól: Sumiala (62.), illetve Moilanen (92. - öngól).

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK