Vágólapra másolva!
Vlatko Markovic, a Horvát Labdarúgó Szövetség (HNS) elnöke a Magyar Sportújságírók Szövetségének tápiószentmártoni országos találkozóján kijelentette, hogy bíznak a magyar-horvát közös pályázat sikerében, és rendkívül nagy reményekkel várják a 2012-es Európa-bajnokság helyszínének kijelölését.

"Bozóky Imrével, az MLSZ elnökével egyformán nagyon bizakodóak vagyunk, mert nagyon színvonalas anyagot nyújtottunk be az UEFA-hoz. Szerintem jó esélyünk van a rendezés elnyerésére" - mondta Markovic, aki bevezetőjében gratulált a magyar U21-es válogatottnak, hogy a keddi döntetlennel éppen a horvátok mögött továbbjutott csoportjából.

A HNS első számú vezetője a pályázat előnyeként a tapasztalatot - Magyarország sorozatban harmadszor, Horvátország pedig másodszor kandidál - és mindkét ország parlamentjének teljes támogatását emelte ki. Hátrányként pedig a megfelelő infrastruktúra hiányát említette, de hozzátette, a fejlesztéseket (stadionok, szállodák, úthálózat építése) akkor is végre kell hajtani, ha az UEFA 2006-ban más ország mellett tenné le a garast.

"Legnagyobb riválisnak az olasz pályázatot tartjuk, de afelől kétségem sincs, hogy novemberben benne leszünk az első háromban, s tovább versenghetünk a rendezési jog elnyeréséért" - latolgatott Markovic, aki százalékosan nem akarta kifejezni az esélyeket, illetve a szerda esti magyar-horvát vb-selejtező eredményére sem kívánt tippelni.

Magyarország és Horvátország mellett Ukrajna és Lengyelország szintén közösen kandidált, illetve Olaszország, Törökország és Görögország jelentkezett a 2012-es Európa-bajnokságra.

Az UEFA november 7-8-i, máltai ülésén köszöni majd meg a leggyengébbnek tűnő pályázók érdeklődését. A tervek szerint az öt kandidáló közül három maradhat versenyben, de az sem elképzelhetetlen, hogy csak kettőt juttat tovább az illetékes testület. Az Eb helyszínéről 2006. december 6-án születik döntés.

Markovic említést tett arról a magyar kezdeményezésről is, mely szerint a közép-európai országoknak - Magyarországnak és hét szomszédjának - skandináv mintára (Royal League) létre kellene hozniuk egy új sorozatot, melyben minden nemzetet két-két csapat képviselne.

"Ez azért jó ötlet, mert ezeknek az országoknak a klubcsapatai gyakran nem érik meg a tavaszt a nemzetközi kupákban, viszont ezzel értékes tapasztalatokat szereznének, s a jövőben talán sikeresebben szerepelnének Európában" - mondta Markovic a Bozókyval egymás között csak Monarchia Kupának nevezett sorozatról, amely a tervek szerint novembertől májusig tartana.