Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott - 13-14-es negatív gólkülönbséggel - negyedik helyen végzett a 8-as számú világbajnoki selejtezőcsoportban, s 10 ponttal maradt el a vb-kvalifikációt +26-os gólkülönbséggel kiharcoló, második helyezett svéd válogatott mögött. Röviden összefoglalva: lecsúsztunk még a dobogóról is, és kiselejteztek minket. Ki a hibás? Erről kérdeztük olvasóinkat.

A 150-szeres német válogatott és 1990-ben vb-címet és aranylabdát nyert Lothar Matthäus Magyarországra érkezésekor azt a célt tűzte ki, hogy kivezeti a magyar nemzeti tizenegyet a 2006-os németországi világbajnokságra. A 2004 január elsején munkába állt szakember nem igazán ismerte a magyar mezőnyt, amit alátámaszt: kevesebb mint két év alatt 71 játékost próbált ki, míg "megtalálta" a Horvátország elleni 0-0-s meccsen legutóbb pályára lépő legjobb (?) 11-et.

Az első meccsen, a horvátok elleni 0-3-as odavágón így festett a csapat: Király - Juhász R., Stark (Gyepes, 59.), Tóth A. (Kovács P., 81.), Bodnár - Huszti, Molnár B., Rósa D., Simek (Lőw, 18.) - Gera, Szabics.

A megyeri úti visszavágón ők játszottak: Király - Bodnár, Vanczák, Gyepes, Stark - Böőr, Korsós, Huszti - Bárányos (Buzsáky, 75.), Hajnal - Kovács Z.

Négy játékosnak sikerült tehát a kezdőcsapatban maradnia (Gera, Szabics, Kovács P., Simek, Juhász R. Budapesten sérülés miatt nem játszhatott).

Az előttünk végzett csapatok (Horvátország, Svédország, Bulgária) ellen egyszer volt eredményes a Matthäus-csapat, az utolsó meccsen például egy csatárt vetett be a kapitány.

Nagy kérdés, marad-e Matthäus, akinek a szerződése december 31-én jár le a Magyar Labdarúgó Szövetségnél. (A kapitány megállapodásának esetleges meghosszabbításáról az elnökségnek kell döntenie, amely október 13-án össze is ült volna, ám a tanácskozás elmaradt, mert a ligát képviselő tagoknak egységesen kellett szavazniuk - ami Bozóky Imre MLSZ-elnök szerint ellentétes a nemzetközi szabályokkal. A szövetségi elnök a FIFA állásfoglalását kérte: Joseph Blatter, a nemzetközi szervezet elnöke válaszában azt írta, úgy tűnik, megalapozottak Bozóky Imre aggályai, de a tisztánlátáshoz részletesebb tájékoztatást kért...)

Továbbra is egy helyben topog tehát a magyar futball, s olvasóink többsége (37,8%) szerint ez az MLSZ hibája. A voksolók közel egyötöde a csatárokat hibáztatja, míg majdnem 16 százaléknyian úgy vélik: az élet a mélyrepülés okozója. A szavazók több mint egytizede még tovább ment, és úgy "nyilatkozott": senki nem hibáztatható a vb-selejtezős eredményekért.

A szurkolók körében továbbra is népszerű a kapitány, amit alátámaszt szavazásunk is: nagyjából minden tizennyolcadik klikkelő tartja csak Matthäust bűnbaknak. Ennél kicsivel többen a pálya talaján, kicsivel kevesebben pedig a bírók hozzáállásán változtatnának a magyar focisikerek érdekében.

Lecsúsztunk a dobogóról, kiselejteztek minket. Ki a hibás?
A válaszok megoszlása:
Az MLSZ 11 768 - 37,8%
A csatárok 5971 - 19,2%
Az élet 4875 - 15,7%
Senki 3561 - 11,4%
A pálya talaja 2053 - 6,6%
Matthäus 1752 - 5,6%
A bírók 1158 - 3,7%
Összes voks: 31 138