Vágólapra másolva!
A második helyen jutott tovább a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság rendezésére benyújtott magyar-horvát pályázat. Az UEFA végrehajtó bizottságának máltai ülésén az olaszok tizenegy szavazatot kaptak, a magyar-horvát kandidálás pedig kilencet. Az ukrán-lengyel pályázat hét vokssal szintén továbbjutó, míg Törökország (6) és Görögország (2) kiesett.

Korábban Románia, Oroszország és Azerbajdzsán is jelezte rendezési szándékát, később azonban mégsem kandidált egyik ország szövetsége sem. A végrehajtó bizottság kedden a már korábban elkészült írásos beszámolók, helyzetértékelések alapján hozta meg döntését.

Szalay Péter, a magyar-horvát pályázat hazai projektmenedzsere elmondta, erre a sorrendre nem számított, de a továbbjutásra igen. "Az utóbbi napokban voltak aggasztó előjelek, mivel az olaszok erős kommunikációs hadjáratba kezdtek, elsősorban a többi pályázó hibáit hangsúlyozva és azt sugallva, hogy a 2008-as osztrák-svájci rendezés után nem lenne szerencsés, ha ismét két ország lenne a házigazda. A végrehajtó bizottság tagjai azonban értékelték, hogy Magyarország már harmadszor pályázik és az előző két kandidálás is magas színvonalú volt, hiszen legutóbb egyetlen vokssal maradtunk le a győztestől."

Szalay a magyar-horvát pályázatot jellemezve arra hívta fel a figyelmet, hogy siker esetén az egész régió profitálna az Eb-rendezésből. "Ebben a régióban még nem volt jelentős UEFA-rendezvény. Több kis, közép-európai ország szurkolói ellátogatnának ide, akik hosszabb és drágább nyugati útra nem tudnának vállalkozni, s ezek az országok a munkába is bekapcsolódhatnának. Hangsúlyoztuk, hogy egy újonc uniós és egy az EU-ba készülő országról van szó."

A vetélytársakról Szalay úgy vélekedett, az olaszok várhatóan a modernizációra helyezik a hangsúlyt, mivel megfelelő mennyiségű, de rossz állapotú stadionokkal rendelkeznek. Az ukránok és a lengyelek jelenlegi futballsikereikre hívhatják fel a figyelmet. "Nálunk a szakértelemmel nincs probléma, a horvátokkal nagyszerű az együttműködés. Békére és összefogásra lenne szükség a hazai labdarúgásban a sikerhez és a stadionprogramot végig kell vinni. Az UEFA elvárásai egyértelműek ebben a kérdésben, modern, jó megközelítésű, biztonságos arénákra van szükség."

Szalay hozzátette, hogy az UEFA november 17-én hozza nyilvánosságra az Eb-pályázatokra vonatkozó újabb előírásait. "Tavasszal UEFA-kongresszust rendezünk, ahol folytatni kell a lobbizást, majd május 31-én kell leadni a következő anyagot, immár költségvetéssel, hatósági engedélyekkel, konkrét tervekkel" - mondta a projektmenedzser.

A 2012-es helyszínről 2006 decemberében születik döntés.