Vágólapra másolva!
Az U21-es magyar labdarúgó-válogatott pénteken este az Üllői úton a 2006-os Európa-bajnokság nyolcas döntőjébe jutásért vívott rájátszás első mérkőzésén 1-1-es döntetlent játszott az Eb-címvédő olaszokkal. A visszavágóra kedden Fermóban kerül sor.

Nézze meg a mérkőzés összefoglalóját!

Megtette a hatását, hogy a találkozót belépőjegy nélkül lehetett megtekinteni, s a hűvös idő sem tántorította el a szurkolókat: telt házat jelentő 15 ezer néző és szenzációs hangulat fogadta a csapatokat az Üllői úton. "Nem mi vagyunk a párharc esélyesei, de mindent megteszünk azért, hogy felborítsuk a papírformát" - szögezte le a kezdés előtt a magyar csapat szakvezetője, Róth Antal. Szavait alátámasztva együttesünk ragadta magához az irányítást, de az első helyzetre a 11. percig kellett várni, amikor Curci a 16-os elé kifutva vágott ki egy előreívelt labdát Feczesin elől.

A 14. percben Fülöp hatástalanította Galloppa mintegy 22 méteres lapos lövését, majd a következő percben megint Galloppa veszélyeztetett a 16-oson belül egy látványos ollózással, de a kapusunk ismét a helyén volt. Mint ahogy a 19. percben kollégája, Curci is, amikor Vanczák távoli lövését fülelte le. Csapatunkban az Anderlechtben edződő Juhász kifogástalanul irányította a védelmet, a nagy kedvvel játszó Huszti remekül szervezte a játékot, és egyetlen magyar játékos sem ismert elveszett labdát.

A 33. percben Huszti jobb oldali szögletét Feczesin csúsztatta kapu mellé, majd Czvitkovics lövését, amelyet a 16-osról eresztett meg, a védők blokkolták. Az első félidőben többre nem jutottunk, de a labdabirtoklási arány (52:48) és a szögletarány (3:0) is magyar fölényt mutatott.

Fordulás után előbb Juhász szerelte a 16-osnál Pepét, majd Vanczák a mérkőzésen már sokadszor jól húzott el a jobb szélen, középre lőtte a labdát, de az sajnos Feczesin és Huszti előtt is elsuhant. Az 55. percben a szünetben becserélt Priskin betalált az olasz kapuba, amikor egy szöglet után a védők által kivágott labda visszakerült hozzá, de mivel nyilvánvaló lesről bólintott, az eredmény nem változott. Három perc múlva sajnos igen: Donadel a bal oldalon mintegy 27 méterről váratlanul laposan kapura lőtt, s a pattogó labda a sután érte nyúló Fülöp kezéről a hálóba csorgott (0-1).

Nem sokkal a gól után Canini szabadrúgása pattant meg a sorfalon, és kis híján a bal sarokban kötött ki. Kellett néhány perc, amíg válogatottunk a sokkból magához tért, s hogy ez megtörtént, a 64. percben Vadócz remek szabadrúgása jelezte, Curci csak nagy nehézségek árán tenyerelte kapu fölé a léc alá tartó labdát. A 74. percben azonban már nem volt orvossága: a csereként beállt Bori a 16-os sarkától visszapasszolt Husztinak, aki megtolta a labdát, és hatalmas lövést küldött az olasz kapu jobb alsó sarkába (1-1).

Egy gyors olasz kontra után Takács mentett nagyot becsúszva, aztán a 77. percben Bovo a 16-oson belül gyanús körülmények között választotta el a labdától Priskint, de a belga bíró nem adott büntetőt, s még ugyanebben a percben a túloldalon Fülöpnek kellett hárítania Defendi léc alá tartó bombáját.

Óriási volt az iram, s a csapatunk nagy erőket mozgósított a győzelem megszerzéséért. Ez sajnos nem jött össze, maradt az 1-1, de Róth Antal csapata így is minden dicséretet megérdemel; az Európa-bajnok ellen remek mérkőzésen ért el 1-1-es döntetlent. Az Üllői úti stadion közönsége vastapssal jutalmazta a produkciót.

Az, hogy melyik válogatott jut be a 2006-as Eb nyolcas döntőjébe, a keddi olaszországi visszavágón dől el, amelyet Fermóban játszanak. A második mérkőzésen nem játszhat majd a sárga lapok miatt eltiltott Máté Péter, akit Vaskó Tamás helyettesíthet a védelemben.

Róth Antal: "Nehéz meccs volt, fizikailag és szellemileg is maximumot kellett nyújtani a játékosoknak. Nem volt szerencsénk, de remélhetőleg Fortuna a visszavágón majd mellettünk lesz. Hálásak vagyunk a nézőknek, a munkánk elismerése, hogy ennyien eljöttek buzdítani a csapatot, nélkülük az egyenlítés sem sikerült volna, átsegítették a fiúkat a nehéz időszakon. Az eredmény tekintetében már végképp nem mi vagyunk az esélyesek, de Fermóban is egyenragú ellenfelei szeretnénk lenni az olaszoknak, bízzanak a csapatban, mindent meg fogunk tenni a továbbjutásért."

Claudio Gentile: "Élvezetes, hajtós mérkőzés volt, tetszett a magyar csapat játéka. Igazságos eredmény született."

U21-es Eb-selejtező, rájátszás, első mérkőzés:
Magyarország - Olaszország 1-1 (0-0)
Üllői út, 15 000 néző
v.: Gumienny (belga)
Magyarország: Fülöp - Vanczák, Máté, Juhász R., Takács - Czvitkovics (Bori, 63.) Vadócz, Sándor Gy., Huszti - Feczesin (Magasföldi, 80.), Tisza (Priskin, 46.)
Olaszország: Curci - Potenza, Chiellini, Bovo, Canini - Donadel, Rosina (Defendi, 59.), Sammarco, Galloppa - Pepe - Pazzini
gól: Huszti (72.), illetve Donadel (58.)
sárga lap: Máté (51.), illetve Sammarco (28.), Pazzini (59.)

Fábik Tibor, Dajka Balázs