Vágólapra másolva!
Nagy eredményt ért el a Róth Antal vezette U21-es labdarúgó-válogatott már akkor is, amikor - a listavezető Horvátország elleni döntetlent követően - kivívta a továbbjutást a selejtezőcsoportból, ám az együttes Olaszország elleni játékával már-már túlteljesítette az elvárásokat. Ennek ellenére a pénteki 1-1-es mérkőzést követően s a kedd esti, olaszországi visszavágó előtt Róth Antal roppant szerényen nyilatkozott az MLSZ honlapjának.

Amennyiben sikerül az együttesnek nyernie, vagy úgy ér el döntetlent, hogy legalább két gólt szerez, bejut az Európa-bajnokság nyolcas döntőjébe - nincs tehát könnyű helyzetben Róth együttese, ám régen volt ekkora siker küszöbén magyar futballcsapat. Ha sikerrel veszik a mieink a fermói akadályt, akkor kijutnak a kontinensvetélkedőre, melyet 2006. május 25. és június 6. között rendeznek (a helyszín egyelőre ismeretlen).

Róth Antal a visszavágó előtt az mlsz.hu-nak bevallotta: nem akarta túlzottan magasra tenni a lécet játékosai számára: "Természetes, hogy a pénteki mérkőzésen és utána is éreztük, érezzük a pozitív visszajelzéseket, azt a fajta bizakodást, amely önbizalmat ad csapatomnak. Ugyanakkor én mindig szerettem reális képet alkotni az adott helyzetről, és nem szeretnék játékosaimmal szemben túlzott elvárásokat támasztani. Ez nem lenne igazságos, hiszen nem én, hanem ők érték el az eredményeket, és az ő rátermettségükön múlott, hogy képesek voltunk megszorongatni, legyőzni egy-két erősebbnek tartott ellenfelet is."

"Az olaszok taktikus futballt játszanak, amelynek kulcsa a sikerorientáltság. Gyakorlatilag számukra mindegy, hogy odahaza vagy idegenben lépnek pályára, határozott, eredményes játékot mutatnak be. Érdemes megnézni, hogy mindössze egyetlen gólt kaptak az Eb-selejtezők során, és minden hazai mérkőzésüket megnyerték" - dicsérte az ellenfelet a tréner.

Az 1986-os mexikói vb-csapat oszlopos tagja nem tartja magát varázslónak, de bízik abban, hogy a csapat megindul a futballelit irányába. "Ugyanakkor nem vagyok és már nem is leszek varázsló, így fölösleges lenne valamely váratlan taktikai húzáson törni a fejem ebben a helyzetben. Csapatunk nagyszerű teljesítményekre is képes volt az utóbbi időben, és olyan mérkőzések is akadtak, amelyek után némi hiányérzet maradt bennünk. Bízom abban, hogy kedden olyan magyar csapatot láthatunk a pályán, amely egységesen lép föl, de rendelkezik egy-két (lehetőleg minél több) kiemelkedően játszó labdarúgóval is. Szép játékkal ritkán lehet nyerni a mai futballban, és még a legnagyobb klasszisoknak sem sikerül a látványosságot eredményességgel párosítania. Mi pedig még nem tartozunk az elithez (még ha tettünk is egy-két fontos lépést ezen az úton), így számunkra most nem a szép játék, hanem az eredmény a cél."

A szakember szerint a mieink, ha papíron nem is, de erkölcsileg mindenképp győztesen jönnek ki a párharcból: "Ami az elvárásokat illeti, amikor elindult ez a csapat, kitűztünk egyéni és közös célokat is. Sok játékos is szép karriert futott be, gondolok itt a külföldi szerződésekre és Lothar Matthäus meghívójára, és most a csapat sikerességén a sor. Hiszek a mieink klasszisában és versenyzői szellemében, várom kedden a jó teljesítményeket, de nem szabad akkor sem elkeseredniük a fiúknak, ha nem minden sikerül itt Fermóban, mert mindenképpen nagy jelentőségű és összességében sikeres út végéhez közelednek."

A magyar csapat védője, a pénteki meccs legjobbja, Juhász Roland - aki az Anderlechtben stabil kezdőember, s idén már a Bajnokok Ligájában is megmérettetett - úgy véli, bármelyik együttes továbbjuthat. "Az odavágón az olaszoknak nem volt több helyzetük, mint nekünk, így nem lesz könnyebb a második meccs sem a számukra, hiszen már megtapasztaltuk, miképp kell ellenük játszanunk" - jelentette ki Juhász az UEFA honlapján.

Az olaszok trénere, Claudio Gentile az esélyekről a következőket mondta: "Ugyanolyan lelkesen kell játszanunk, mint tettük azt pénteken. Egy gól nélküli döntetlen már elég lenne számunkra, de ennek ellenére támadni akarunk, nem pedig védekezni."

Európa-bajnoki pótselejtező, visszavágó:
Olaszország - Magyarország
helyszín: Fermo, Bruno Recchioni-stadion
kezdés: 21 óra, tv: Sport2
vezeti: Weiner (német)
a magyar csapat várható összeállítása: Fülöp - Regedei, Vanczák, Juhász R., Takács Z. - Czvitkovics, Vadócz, Sándor Gy., Huszti - Feczesin, Priskin.