Vágólapra másolva!
A múlt pénteki Üllői úti 1-1-es döntetlen után U21-es labdarúgó-válogatottunk a fermói visszavágón 1-0-ra kikapott az Európa-bajnok olaszoktól, így nem jutott be a 2006-os Eb nyolcas döntőjébe.

Vadócz, Fülöp, Priskin és Juhász nyilatkozata - video

eredmény, U21-es Eb-pótselejtező
Olaszország - Magyarország 1-0 (0-0)
Fermo, 6000 néző
v. Weiner (német)
Olaszország: Curci - Potenza, Canini, Bovo, Chiellini - Defendi, Rosina (Galloppa, 70.), Sammarco, Donadel - Pazzini, Pepe (Pelle, 84.)
Magyarország: Fülöp - Regedei, Vanczák, Juhász R., Takács Z. - Czvitkovics (Bori, 61.), Vadócz, Sándor Gy., Huszti (Vaskó, 85.) - Feczesin, Priskin (Magasföldi, 73.).
gól: Pazzini (48.)
sárga lap: Pazzini (24.), Donaldel (63.), Chiellini (87.), illetve Juhász (59.)

A 35 ezres lakosságú közép-olasz kisvárosban, Fermóban kedden kora délutántól folyamatosan szakadt az eső, szinte mocsárrá változtatva a pályát, így a csapatok a szűnni nem akaró égi áldás közepette játékra alig alkalmas gyepszőnyegen kezdték a találkozót.

Válogatottunkban a sárga lapjai miatt hiányzó Máté Péter helyére a védelem tengelyébe Vanczák húzódott át, akit a jobbhátvéd posztján új emberként Regedeinek kellett pótolni. S Róth Antal a csatársorban ezúttal Tisza helyett Priskinnek szavazott bizalmat a kezdőcsapatban. Az első találkozóhoz képest az olaszoknál Claudio Gentile szövetségi edző ezúttal nem Galloppára, hanem Defendire számított a középpályán.

Az elrettentő körülmények miatt nem jött össze a hazaiak által remélt kilencezer fős telt ház, legfeljebb hatezren buzdították az olaszokat, a magyarokat pedig mintegy kétszáz elszánt, a fermói kirándulást bevállaló drukker.

A címvédő olaszok még a csoportküzdelmek során mind az öt hazai mérkőzésüket megnyerték, nyolc szerzett góljukkal szemben csupán egyet kaptak, s a visszavágón már a 4. percben ránk ijesztettek. Szerencsénkre a 16-osunkon belül egyedül kilépő Chiellini a vizes talajon burleszkfilmbe illően hasra esett. Válaszként a 12. percben Takács lőtt messziről, legalább 30 méterről, labdája azonban elsuhant a jobb oldali kapufa mellett.

Az addigi legnagyobb helyzetként a 29. percben Sammarco jobbról ívelt a kapunk elé, Pepe teljesen egyedül hagyva öt méterről bólinthatott a hosszú oldalon, de fejese ritkán látható momentumként a saját lábát találta el, majd a labda kigurult a játéktérről.

Az olasz mezőnyfölényt az első félóra végén sikerült megtörni. A 32. percben Priskin csapta be a Bovót az alapvonal közelében, beadását - vagy kapura lövését? - Czvitkovics nem érte el. Három perc múlva Feczesin csúsztatott, de nem volt erő a fejesben, így Curci könnyedén védett.

A félidő hajrában a 42. percben Rosina éles szögből leadott, kapunk fölött elsüvítő lövéssel veszélyeztetett, a túloldalon pedig Czvitkovics előtt adódott még lehetőség, s bár ő eltalálta a kaput, a labdát nem igazán, így Curcinak most se volt nehéz dolga hárítani.

A második játékrészt megint a hazaiak kezdték aktívabban, és ennek eredményeképpen a 48. percben megszerezték a vezetést: a Maldini utójának tartott Chiellini ívelt balról középre, s Pazzini Juhász Rolandot megelőzve 7 méterről Fülöp kapujának bal oldalába csúsztatott (1-0).

A folytatásban is Claudio Gentile csapata maradt a kezdeményezőbb, de újabb helyzetig nem jutott, majd 64. percben Takács távoli lövése után, amelyet Curci biztosan ölelt magához, ismét kiegyenlített lett a játék. Ám jobbára csak "vízibirkózás" folyt a pályán a két a 16-os között.

A 80. percben Huszti ívelt be szöglelet balról, a csereként beállt Magasföldi 7 méterről kapura csúsztatta a labdát, Curci azonban ezúttal biztosan védett. Sokkal nagyobb veszélyt jelentett a mi kapunkra Galloppa 30 méteres kapura ívelése, mert Fülöp túlságosan kint állt, de a labda célt tévesztett.

Ezután egy női ruhában pályára rohanó hazai szurkoló okozott izgalmakat, majd a négyperces hosszabbításban Vaskó fejese, de az eredmény már nem változott.

Az olaszok 1-0-ra nyertek, s 2-1-es összesítéssel jutottak be a 2006-os Eb-döntőbe. Ám a magyar válogatottat is dicséret illeti, mert az utolsó percig volt esélye a címvédő ellen.

"Játékosaimnak semmi okuk nincs arra, hogy szomorúak legyenek. Apróságokon múlt a siker, sajnálom, hogy nem sikerült továbbjutnunk. Azonban azt is komoly eredménynek tartom, hogy egy olasz csapatot az utolsó percig maximális erőbedobásra tudtunk kényszeríteni" - nyilatkozta az MTI-nek Róth Antal, a válogatott szövetségi edzője.

Fábik Tibor