Vágólapra másolva!
Értetlenségének adott hangot Lothar Matthäus, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, mert elképzelhető, hogy lesznek olyan játékosok, akiket ugyan beválogatna csapata jövő heti, tengerentúli túrájára, de klubjuk nem kívánja őket elengedni.

"Konkrétan a DVSC kérte, hogy tekintsek el futballistái szerepeltetésétől, az indoklás szerint fáradtak" - mondta a német szakember a hétfői sajtóbeszélgetésen. "Számomra ez több okból is érthetetlen, hiszen egyrészt a ligával már több hónapja leegyeztettük ezt az időpontot, és a szervezet azt ígérte, a játékosokat el fogják engedni, másrészt a Borsodi Ligában játszók kisebb terhelést kapnak, mint például az angol vagy a spanyol bajnokságban szereplők, tehát nem értem, és - a pályán nyújtott teljesítményükből kiindulva - nem is látom, hogy ki lennének facsarva."

A magyar csapat - amelyben Rabóczki Balázs, a dán FC Köbenhavn kapusa lesz az egyetlen légiós - amerikai túrája során előbb december 14-én, Phoenixben Mexikó, négy nappal később pedig Miamiban Haiti ellen lép pályára. Matthäus a hétvégi forduló után, várhatóan vasárnap délután hirdeti ki a 21 fős utazó keretet, amely hétfőn kel útra.

Arra a kérdésre, hogy az anyagi hasznon túl szakmailag is profitál-e az együttes a kirándulásból, a szakember egyértelmű igennel válaszolt. "Minden egyes meccs egy lépéssel előrébb visz bennünket, különösen a fiatalok számára lesz ez jó tapasztalatszerzési lehetőség és alkalom arra, hogy a légiósok távollétében bizonyítsanak és közelebb kerüljenek az állandó tagsághoz" - fejtegette a kapitány.

A beszélgetésen szóba került az is, hogy a szövetségi edző szombaton részt vett a Fidesz ifjúsági szervezetének, a Fidelitasnak a gyűlésén. "A futball nagykövete vagyok, és minden alkalmat megragadok, hogy a sportággal kapcsolatban üzenetet közvetítsek a fiatalok felé. Fogalmam sincs a politikáról, nem is akarok részt venni benne. A szélsőségektől tartózkodom, de ha egy másik párt hív, akkor is szívesen megyek, és beszélek a fociról" - kommentálta a történteket Matthäus.

A német tréner szerződése december 31-én lejár a Magyar Labdarúgó Szövetséggel, amelynek elnöksége pénteken kijelentette, hogy legkésőbb a 21-én sorra kerülő rendkívüli közgyűlésig tisztázni kell a szakember további sorsát. Mint a német szakember mondta: nem az ő kezében van a döntés, tehát nem is foglalkozik sokat azzal, hogy megy vagy marad. Azt mindenesetre megjegyezte, hogy szívesen maradna akár 2012-ig a posztján, és örülne annak, ha abban az évben Magyarország Horvátországgal közösen Európa-bajnokságot rendezhetne.