Vágólapra másolva!
Az Újpest FC telelhet a labdarúgó Borsodi Liga élén, miután Mészöly Géza együttese 1-1-es döntetlent ért el a Fehérvár FC otthonában. Csertői Aurél vezetőedző sem lehet elégedetlen, a székesfehérvári gárda ugyanis a DVSC-t megelőzve a második helyről várja a tavaszi folytatást. A 15. forduló után Lothar Matthäus szövetségi kapitány szűkítette az Egyesült Államokba készülő keretét.

Borsodi Liga, 15. forduló:
FC Fehérvár - Újpest FC 1-1 (0-1)
Székesfehérvár, 10 000 néző
v.: Vad II
Fehérvár: Tudor - Csizmadia, Kuttor, Koller, Vincze Z. - Bozic, Schwarcz, Farkas B., Lattenstein (Bartyik, 84.) - Simek (Györök, 65.), Sitku (Disztl D., 90.).
Újpest: Vlaszák - Vermes, Böjte, Vanczák, Tóth B. - Hullám (Freud, 80.), Erős K., Sándor Gy. (Vituska, 82.), Tóth N. - Rajczi, Feczesin (Gulyás, 73.).
gól: Simek (50.), illetve Feczesin (24.)
piros lap: Farkas B. (75.)
sárga lap: Farkas B. (40., 75.), illetve Sándor Gy. (3.), Tóth B. (80.)

A címvédő Debrecen szombaton 3-3-as döntetlent játszott a Pápa otthonában, így a vasárnapi Fehérvár-Újpest rangadó az őszi elsőségről döntött a Borsodi Ligában. A legjobban védekező együttes és a leggólerősebb csapat (a zárómeccs előtt a hazaiak mindössze 8 gólt kaptak, míg a vendégek - a Lokival karöltve - 36-szor voltak eredményesek) találkozója azért is különleges volt, mert a Fehérvár FC színeiben két egykori újpesti kedvenc is pályára lépett, az egyik a "Gyorsvonatnak" becézett Simek Péter, a másik pedig a - szintén többszös magyar válogatott - Farkas Balázs.

A meccsre a hideg és a tv-közvetítés ellenére is sok néző kilátogatott: tízezren a Sóstói-stadionban tekintették meg a rangadót, több száz újpesti drukker Budapestről is elutazott Fehérvárra kedvencei kedvéért.

A lila-fehér szurkolók hangos biztatásának meg is lett az eredménye, a 24. percben ugyanis Tóth Norbert átadásával Feczesin a jobbösszekötő helyén iramodott meg, majd néhány lépés után, 12 méterről, jobbal a jobb alsó sarokba lőtt (0-1).

A második játékrész elején, az 50. percben egyenlítettek a magasabb fokozatba kapcsoló hazaiak: Vincze Zoltán bal oldali átadását teljesen szabadon kapta Simek, aki lekezelte a labdát, majd 12 méterről, jobbal úgy lőtt, hogy a labda a keresztlécről vágódott a hálóba (1-1).

Negyedórával a vége előtt megfogyatkoztak a fehérváriak: az exújpesti Farkas Balázs rossz ütemű becsúszása után Vanczák elesett, a hazai középpályás pedig - a tán kissé szigorú Vad II játékvezetőtől - sárga lapot kapott. Mivel ez már Farkasnak a második figyelmeztetése volt, a piros is előkerült.

A pálya talaja fagyos volt, ám ennek ellenére változatos és az átlagosnál valamivel magasabb színvonalú 90 percet láthatott a sportszerűen drukkoló közönség. Az első félidőben jelentős fölényben játszott a Fehérvár, de az Újpest - szinte egyetlen helyzetét kihasználva - szerzett vezetést. Szünet után gyorsan egyenlített a hazai csapat, de a sérülés miatt lecserélt Simek kiválása miatt a folytatásban már nem nyújtott olyan teljesítményt, ami elég lett volna a győzelemhez, így végül igazságos döntetlen született.

Az Újpest 34 pontjával az első helyről várja a Borsodi Liga-tavaszt, míg a vendéglátók a második helyen telelnek. Mert bár a szintén 33 pontos Debrecen gólkülönbsége jobb, mint a Fehérváré, azonos pontszám esetén - szezon közben is - először a több győzelem, majd a gólkülönbség határozza meg a sorrendet.

Forrás: MTI

Simek Péter (balra) a mezőny egyik legjobbja volt

A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón annyiban egybehangzó edzői nyilatkozatok hangzottak el, hogy a szakvezetők elégedettek csapatuk őszi teljesítményével. A mai eredmény miatt Csertői Aurélnak, a Fehérvár vezetőedzőjének volt nagyobb hiányérzete, míg Mészöly Géza úgy véli, a második félidőben volt kiegyenlítettebb a játék - olvasható az ujpestfc.hu-n.

Mészöly Géza, az Újpest vezetőedzője:"Elégedett vagyok, minden elismerésem a játékosoké, köszönöm nekik ezt a remek szezont. Mindenképpen rászolgáltunk az egyik pontra, és azt hiszem, megérdemelten zártuk első helyen az őszi szezont. Az első félidőt nem úgy kezdtük, ahogyan elterveztük, a második félidőben pedig annak ellenére is kiegyenlítettebbé vált a játék, hogy a Fehérvár ért el gólt. A téli felkészülést nagyobb önbizalommal kezdhetjük, mindenestre az őszi alaptervünket teljesítettük, hiszen sok fiatal épült be a csapatba."

Csertői Aurél, a Fehérvár FC vezetőedzője:"A játékosok teljesítményét én is köszönöm, számunkra az volt az elsődleges, hogy pozitívan zárjuk a szezont, és ez sikerült. A játékunkkal elégedett vagyok, mert jobban játszottunk, mint a listavezető, de az eredménnyel már kevésbé. A futballt azonban gólra játsszák, ezért igazságosnak mondható a döntetlen. Farkas Balázs kiállításáról az a véleményem, hogy a második szabálytalansága nem biztos, hogy sárga lapot ért. De ezt egy rutinos játékvezető jobban el tudná dönteni..."

Tiltott pirotechnikai eszköz használata miatt gyorsított szabálysértési eljárással 30 ezer forint pénzbírságot rótt ki és egy évre eltiltotta a székesfehérvári sóstói stadion rendezvényeinek látogatásától egy újpesti futballszurkolót vasárnap a szabálysértési hatóság - közölte a távirati irodával a rendőrség.

A Fehérvár FC-Újpest bajnoki mérkőzésre érkezett újpesti drukkernél tiltott pirotechnikai eszköz volt, amelynek használatát a stadionon belül elhelyezett térfigyelő kamera kimutatta - mondta el a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. R. Szabó Ágnes hozzátette: a férfit a mérkőzés szünetében állították elő és vele szemben gyorsított szabálysértési eljárásra került sor.

[origo] / (MTI)