Vágólapra másolva!
Bozóky Imre, Puhl Sándor és Kutasi Róbert is marad a posztján: a Magyar Labdarúgó Szövetség közgyűlésén mindhármuk esetében többen szavaztak ugyan a visszahívásukra, mint a maradásukra, a leváltáshoz szükséges kétharmados többség azonban hiányzott. Lothar Matthäus jövőjéről nem esett szó a közgyűlésen.

A közgyűlés először úgy döntött, elsőként a személyi kérdésekről határoz, majd ezt - Kisteleki felvetésére - felülbírálta, s az újraszavazás során úgy határozott, elsőként Sebes Józsefnek, a felügyelő bizottság elnökének beszámolóját hallgatja meg az MLSZ szerződéseiről, s csak ezt követően voksol a személyi kérdésekről. Harmadik napirendi pontnak az MLSZ szakmai programjának megvitatását tűzték ki.

A közgyűlés viszont nem vette fel a napirendi pontok közé az elmúlt két év gazdasági beszámolójának, illetve a liga szakmai programjának megvitatását. Sebes beszámolóját elfogadta a közgyűlés, noha jelezte, tulajdonképpen nincs is lezárt anyag, hiszen a szövetség vezetőinek 30 napjuk van, hogy reagáljanak a felkért könyvvizsgáló cég jelentésére. Kisteleki a keddi elnökségi ülés után azt mondta, a cég 200 millió forintos adóhiányt és 500 milliós jogtalan elszámolást állapított meg.

Ezt követően kiosztották a szavazólapokat, s egyenként szavaztak a három sportvezető visszahívásáról. A voksolás előtt Kisteleki István felszólalásában felkérte az amatőr képviselőket, hogy támogassák Puhl és Kutasi visszahívására tett indítványát. Ezt követően Kutasi Róbert kikérte magának, hogy Kisteleki minősítse a munkáját és lemondatására biztassa a többi küldöttet, csak azért, mert nem úgy szavaz, ahogy az MLL elnöke szeretné.

Bozóky Imre MLSZ-elnök távozására 57 igen, 35 nem szavazat érkezett, egy pedig érvénytelen volt. Puhl Sándor visszahívására 59-en voksoltak, 34-en viszont megerősítették alelnöki posztján. Kutasi Róbert leváltását 58-an támogatták, míg 35-en további bizalmukról biztosították a REAC klubigazgatóját, aki így maradt a szövetség elnökségének tagja. Ezt követően a közgyűlés úgy határozott, hogy az MLSZ szakmai programját ezúttal nem tárgyalja, erre a következő tanácskozáson kerül sor.

Bozóky Imre a rendkívüli közgyűlést követő sajtótájékoztatóján elmondta: úgy érzi, hatékonyabban és gazdaságosabban működhetne a magyar futball, ha a szövetségen belül egy versenyigazgatóság bonyolítaná le a különböző bajnokságokat, míg a Profi Liga négy-öt fővel kizárólag a gazdasági ügyekkel, marketing kérdésekkel, a vagyoni értékű jogok értékesítésével foglalkozna.

Az MTI kérdésére, hogy az elmúlt napok eseményei után, miként tud együttműködni Kisteleki Istvánnal, a Magyar Labdarúgó Liga (MLL) elnökével, többek között a 2012-es Eb-pályázat sikeréért, Bozóky ennyit mondott: "Bárkivel össze tudok fogni, akivel lehet. A sikeres Eb-kandidáláshoz elsősorban a horvát kormánnyal és szövetséggel kell szorosan együttműködni."

A tanácskozásról úgy vélekedett: az elmúlt hat év legkülönlegesebb közgyűlése volt, melyet a sok megszakítás miatt a "szünetek közgyűlésének" nevezett. "A rengeteg ellenem leadott szavazat kritikus szám, komoly figyelmeztetés. Sajnos szétforgácsolódott a futballcsalád. Váratlanul ért öt elnökségi tag lemondása, és örülök, hogy a többiek maradtak. Amint lehet, kibővül a testület, és erre a következő közgyűlésen lesz lehetőség. Lothar Matthäus jövőjéről minél hamarabb dönteni kell, de erre nem ma kerül sor."

Kisteleki István ligaelnök szerint Bozóky Imre és Puhl Sándor megfutamodott a közgyűlésen, mert nem mondtak le posztjukról, s ezzel nem vállalták az újraválasztás megméretését.

"A futball érdekében nem akartam tovább szítani a vitát. Öten példát mutattak, az elnök és az alelnök viszont megfutamodott" - mondta Kisteleki István, hozzátéve, szomorúak a vereség miatt, de egyben bizakodóak is, mivel mindhárom általuk kezdeményezett visszahívást a küldöttek több mint 60 százaléka támogatta.

Az MLL elsőszámú vezetője megjegyezte, hatalmas egység van az általa vezetett szervezetben, így elképzelhetőnek tartja, hogy a következő közgyűlésen már eredménnyel járnak a profi képviselők, akik összefognak az amatőr küldöttekkel a megtisztulás érdekében.

"Kutasi úr nevét nem kívánom a számra venni többet. A Pál utcai fiúkban ő lenne Geréb. Puhl úr csak annyit hozott, amennyi a jelleméből fakad" - mondott véleményt Kisteleki az MLSZ elnökségébe az előző közgyűlésen még a profi tagozat jelöltjeiként bekerült két vezetőről.

Kisteleki az előző napi viselkedéséről - felrúgta a székét, majd lecsalózta az elnökséget, és távozott annak üléséről - úgy vélekedett, őszinte reakció volt tőle, s nem tudja megítélni, hogy ezen múlt-e a visszahívás sikertelensége.