Vágólapra másolva!
A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöksége Gyárfás Tamást, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnökét, a Magyar Úszó Szövetség elnökét kérte fel a 2012-es, magyar-horvát rendezésben tervezett futball-Európa-bajnokság pályázati szervezőbizottsága honi elnökének. Gyárfás elvállalta a felkérést.

"Megbeszélést folytattam Bozóky Imre MLSZ-elnökkel és Kisteleki István ligaelnökkel is, mert csak úgy vállalhattam el ezt a megtisztelő feladatot, ha a szembenálló felek ebben a kérdésben egyetértenek. Nekem további dilemmát okozott, hogy idén lesz az úszó Európa-bajnokság, amely szintén teljes embert kíván, de biztos vagyok benne, sikeresen össze tudom egyeztetni a feladataimat" - mondta Gyárfás Tamás.

Gyárfás feladata elsősorban a részletes pályázat elkészítése lesz, ezt május 31-ig kell leadni. Továbbá cél az UEFA végrehajtó bizottsága 13 tagjának - azért nem 14-nek, mert az olasz Franco Carraro érintettsége révén majd nem szavazhat - meggyőzése, hogy a magyar-horvát kandidálás a legjobb. "Egyedi esélyt kínál számunkra az UEFA budapesti kongresszusa, melyre márciusban kerül sor" - mutatott rá Gyárfás arra, hogy a lobbizásnál helyzeti előnyben van a magyar-horvát pályázat, az olasz és a lengyel-ukrán riválissal szemben.

A sportvezető azt is kifejtette, mivel kívánja majd a maga oldalára állítani a vb-tagokat: "Éppen a hátrányunk lehet az előnyünk. Olaszország két-két vb-t és Eb-t, valamint hét BEK-, illetve BL-döntőt rendezhetett. Magyarország és Horvátország ezek közül egyet se. Infrastruktúrával sem versenyezhetünk az olaszokkal, de a két ország közösen 160 milliárd forintnak megfelelő összeget kíván a rendezésre, vagyis a stadionokra és az infrastruktúrára fordítani. Ha az UEFA-nak nem az a célja, hogy mindig ugyanaz az öt-hat ország kapjon meg ilyen volumenű eseményeket, illetve rendezhessen egy-egy döntőt, akkor a mi pályázatunk előnybe kerülhet, mert ez a régió felzárkóztatását szolgálná".

Gyárfás Tamás azt is feladatának tekinti, hogy szemléletváltozás következzen be, ugyanis a Gallup felmérése igen hátrányosan érinti Magyarországot, ami az UEFA-nál sokat nyom a latba. Az olaszok 92 százaléka áll a rendezés mellett, a magyaroknak csak 45 százaléka. Az olaszok 89 százaléka véli úgy, haszonnal járna a rendezés, míg a magyaroknál ez a szám csak 51,3 százalék. Gyárfás arról is beszámolt, vannak elképzelései, hogy kikkel kíván együtt dolgozni a sikeres pályázat érdekében, de egyelőre nem akarta felfedni kilétüket.

Az elnökség következő ülésén a szervezőbizottság tagjairól is határoz. A pályázati munkának komoly támogatást adhat a január 26-án és 27-én Zágrábban sorra kerülő horvát-magyar kormányülés, amelyen külön napirendi pontként szerepel a közös projekt. Az UEFA a végső döntést december 8-án hozza meg.