Vágólapra másolva!
Lothar Matthäus, a magyar labdarúgó-válogatott volt szövetségi kapitánya megerősítette, hogy Brazíliában, a Libertadores-kupa-döntős Atlético Paranaense csapatánál folytatja edzői pályafutását. A tinta még meg sem sem száradt a kontraktuson, a német trénert azonnal élesen bírálta Paulo Clement, a dél-amerikai ország egyik legismertebb sportújságírója.

Lothar Matthäus szerdán arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy a brazil klub szerződéstervezetét kedden késő este vitatta meg ügyvédjével, s azt követően alá is írta a kontraktust. Ennek értelmében február 1-jén kezdi el a munkáját új egyesületénél, amellyel az év végéig szóló együttműködésben állapodott meg.

A német válogatott egykori kitűnősége a Bild című lapnak korábban kijelentette, csábítónak találja a visszatérést a napi edzősködéshez, amelyre ráadásul éppen a világbajnok országában nyílik lehetősége. "Az egyesület nagyszerű lehetőségeket kínál, komoly vezetés áll az élén. Magyarországon a végén minden összevissza ment" - mondta a német újságnak.

A Bild beszámolója szerint Matthäus először egyedül költözik Budapestről Brazíliába, felesége, Marijana és a gyerekek csak a nyári világbajnokság után követik őt. Az Atlético Paranaense sajtóosztályának munkatársa a Telesport esti adásában cáfolta a szerződéskötést. Azt mondta, hogy egyelőre nem született írásos megállapodás Lothar Matthäusszal, erre vasárnapig kerülhet sor. Ugyanakkor a klub hivatalos honlapja szerint a német szakember aláírta szerződését.

Joao Augusto Fleury da Rocha, az Atlético elnöke a Reuters brit hírügynökségnek azt mondta, hogy Matthäus aláírta szerződését. "Lothar az európai iskola képviselője, akivel technikai és taktikai téren is előre tudunk lépni" - mondta a sportvezető. "Szeretnénk az eddigieknél is profibban működni, biztos vagyok benne, hogy ez vele sikerülni fog."

Brazília egyik legnevesebb tollforgatója, Paulo Clement elég hamar, már szerdán véleményt alkotott az egykori német aranylabdásról. "Matthäus fantasztikus játékos volt, edzőként azonban egy nulla, semmilyen eredményt nem ért el" - mondta a brazil Sport TV műsorában Paulo Clement. "Óriási reklámot jelent ugyan az Atléticónak, amely nemzetközi ismertségre vágyik, ha azonban komoly eredményeket is el akar érni a klub, akkor szüksége lesz egy olyan szakemberre is, aki ért az edzősködéshez."

Matthäus a dpa szerint nem reagált a bírálatokra. Elmondta viszont a német hírügynökségnek, hogy nagyon szereti Budapestet, ezért magyarországi lakását továbbra is megtartja, és elképzelhetőnek tartja, hogy egy év elteltével visszatér a magyar fővárosba. "Ha rendeződik a magyar futball helyzete, szívesen visszatérek, hogy tudásommal segítsek."

Matthäus két évig irányította szövetségi kapitányként a magyar válogatottat, szerződése 2005. december 31-jén járt le. A tréner a viszonylagos eredménytelenség ellenére a szurkolók körében népszerű Magyarországon, az [origo]-n leadott olvasói voksok legalábbis erről tanúskodnak. A drukkerek több mint fele azt szeretné (illetve szerette volna), hogy az edző maradjon a szövetségi kapitány, s bár egyharmadnyian a "teljesen mindegy" opciót választották, a Matthäusra leadott húszezer körüli szavazat elsöprő, több mint tízszeres fölényt jelent a második Róth Antal és a harmadik Verebes József előtt.

[origo]/(MTI)