Vágólapra másolva!
A német labdarúgásban tovább tart a recessziós időszak, legalábbis ami a játékosigazolásokat illeti: a télen megint alig volt pénzmozgás a transzferpiacon, és az élvonalbeli klubok közel harmada senkit sem igazolt. A prímet természetesen a kiesés ellen küzdő együttesek vitték, de a tavaszi szezont nagy ambíciókkal kezdett Hamburger SV is meglepően aktív volt - a kikötővárosiak szerződtették a két legnagyobb nevet.

A német első osztály 18 csapatából négy nem szerződtetett új játékost a télen, és ezen négy együttesből három a tabella első felében töltötte a téli szünetet. Az élmezőnyből csak a listavezető Bayern München, valamint az ősszel a második helyen végzett Hamburger SV erősített, a többiek maximálisan elégedettek voltak a keretükkel, sőt volt, ahol igyekeztek szűkíteni a rendelkezésre álló focisták számát. A VfB Stuttgart például öt profijától vált meg a télen - volt, akit kölcsönadtak, akadt, akit végleg eladtak, míg Horst Heldt visszavonult, hogy rögtön el is foglalja a sportigazgatói pozíciót.

Az első számú bajnoki várományos bajorok szokásukhoz híven a dél-amerikai piacról igazoltak új focistát: a Bayern kétmillió euróért megszerezte a paraguayi Cerro Porteno válogatott középpályását, Julio dos Santost, akit tavaly az év játékosának választottak hazájában. A focista három és fél éves szerződést írt alá Münchenben, és a januári, dubai edzőtáborban már részt is vett, az első fordulóan azonban nem vetették be - valószínűleg még szoknia kell a Felix Magath által diktált kegyetlen tempót.

A szezon meglepetéscsapata, a második helyen telelt Hamburger SV januárban két igazolással jelezte, hogy komolyan gondolja: akár utol is érheti a Bayernt. A hamburgiaknak elsősorban csatárra volt szükségük, miután megváltak a belga Émile Mpenzától, akit a katari Al-Rajjannak adtak el, de sokan meglepődtek azon, hogy az új szerzemény a brazil Aílton lett. A duci dél-amerikai játéktudásával sohasem volt probléma, nem véletlenül volt korábban gólkirály és az év játékosa Németországban, azonban a hozzáállása sokszor nem volt megfelelő, és a szezon első felében a török Besiktasnál is sok volt vele a gond. Ennek ellenére a HSV-nél úgy vélték, hogy erősítést jelenthet a gárdának, és kölcsönvették a törököktől - kérdés, hogy a klubról újonnan kialakult képbe (fiatal, hajtós, egységes csapat) ez mennyire fér bele. A másfél millió euróért megvett holland középpályás, Nigel de Jong már jobban illeszkedik ebbe a profilba, elvégre az Ajax Amsterdamtól szerződtetett 21 esztendős futballista több poszton is bevethető, ráadásul a klubnál már két holland játékos is volt Rafael van der Vaart és Khalid Boulahrouz személyében.

Az élcsapatok tehát nem nagyon erőltették meg magukat, a három, kiesésre álló klub viszont annál inkább megpróbált erősíteni - már csak szorult helyzetükből adódóan is. Egyelőre nehéz lenne megítélni, hogy ez melyiküknek sikerült a legjobban, de az biztos, hogy az első tavaszi fordulóban az MSV Duisburg szerzeményei nyújtották a legjobb teljesítményt: ugyan a másodosztályú SpVgg Unterhachingtól megszerzett Necat Aygün nem kapott játéklehetőséget, másik két igazolás viszont kitett magáért. Az FC Zürichtől érkezett román Michael Tararache is jó teljesítményt nyújtott, de a VfB Stuttgarttól kölcsönkapott Marco Caligiuri rögtön győztes gólt szerzett - mindezt az első élvonalbeli találkozóján, éppen a volt egyesülete ellen!

Az 1. FC Kaiserslauternnél a megújult védelem sem tudott segíteni a csapaton, az FC Schalke 04 ellen ugyanis 2-0-ra kikapott a gárda annak ellenére, hogy a hátsó alakzatban két új szerzemény is helyet kapott. A svéd Malmö FF-től kölcsönkapott norvég Jon Inge Höiland, illetve a belga Standard Liege-től megvett francia Mathieu Beda (akit pár éve még a Girondins Bordeaux-nál tartottak az egyik legnagyobb ígéretnek) hiába volt végig a pályán - lehet, hogy a sérülés miatt most hiányzott, az Artmedia Petrzalkától szerződtetett Balázs Borbély lesz a megoldás a problémákra. Egyelőre az 1. FC Köln sem tart előbbre, hiába érkezett a Kecskésekhez is négy új focista - igaz, közülük egyelőre csak ketten játszottak. A Bundesligába visszatért brazil Evanílson, illetve a Grasshopper-Clubtól leigazolt svájci középpályás, Ricardo Cabanas még vár a bemutatkozására, de az egyaránt a VfB Stuttgarttól érkezett Boris Zivkovic és Marco Streller ott volt a kezdők között az FSV Mainz ellen - a kölniek pedig 4-2-re kikaptak.

Érdekesen tevékenykedett a VfL Wolfsburg a téli transzferperióusban: a Farkasok előbb két holland játékost is leigazoltak (a csatár Rick Hoogendorp és a középpályás Tom van der Leegte érkezett), majd az utolsó pillanatban "elpasszolták" azt argentin játékmestert, Andrés d'Alessandrót, aki összekülönbözött a télen igazolt új szakvezetővel, Klaus Augenthalerrel.