Vágólapra másolva!

Felfüggeszti a Bozsik-program támogatását az OTP és a Mol

A két névadó szponzor, az OTP Bank Rt. és a Mol Rt. felfüggeszti a Bozsik Labdarúgó Akadémia támogatását. A két cég az MTI-hez eljuttatott közös közleményében kifejti: a magyar futball irányításában tapasztalható bizonytalan állapotok miatt megítélésük szerint jelenleg nem biztosítottak a program sikeres folytatásának feltételei.

A két nagyvállalat 2004 októberétől 550 millió forinttal támogatta az akadémia működését, amelyet az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) 2005-ben "Európa legértékesebb utánpótlás-nevelési programja" címmel tüntetett ki.

A közlemény hangsúlyozza: "A két cég változatlanul elkötelezett az OTP-Mol Bozsik Labdarúgó Akadémia további támogatása mellett, így a program folytatásához szükséges összeg mindkét cég részéről az eredeti célokra rendelkezésre áll. Amennyiben a hazai labdarúgás szakmai irányításában és az MLSZ vezetésében áttekinthető és stabil helyzet alakul ki, illetve a program eredeti céloknak megfelelő folytatására minden garanciális feltétel újból biztosított lesz, a két vállalat kész az OTP-Mol Bozsik Labdarúgó Akadémia utánpótlás-nevelési programjának további támogatására."

"Bekövetkezett az, amitől nagyon féltem" - mondta a távirati irodának Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Szövetséget jelenleg irányító ad hoc bizottság elnöke. "Súlyos és teljes mértékig megalapozatlan kritikai elmarasztalásokat kaptam a napokban egy sajtótájékoztatón, de aki a labdarúgásban szerepet vállal, sajnos annak ebben az időszakban ilyet el kell viselnie. Ami ennél szomorúbb, nem csak nekem, hanem a sportágnak is meg kell szenvednie, hogy valaki önös indíttatásból vagdalkozik. Az OTP-Mol támogatása a magyar labdarúgás nélkülözhetetlen legnagyobb értékű, már-már felülmúlhatatlan ajándéka volt és remélhetőleg marad is. Fel sem lehet mérni, hogy e segítség felfüggesztése mekkora erkölcsi kárt jelent, hány és hány fiatal sportbéli kiteljesedését törheti meg és mindez részben azért, mert valaki önös szándékoktól vezérelve, a minden erejével a megtisztulást és megújulást zászlójára tűző sportág rossz hírét kelti. A rendszeresen felszított vita ide vezet. Bizonyos értelemben megértem az OTP és Mol döntését, még ha nagyon szomorú is vagyok miatta. A felnőttek csatája nem ronthatja el a gyerekek játékát. Csak remélni tudom, hogy az OTP és a Mol a gyors rendeződés, tisztújítás után mielőbb felülbírálja ezt a határozatát. Csányi Sándort, az OTP Bank elnök-vezérigazgatóját a sportág nemrégiben elnökének hívta, ösztönözte. Hernádi Zsolttal, a Mol vezérigazgatójával együtt változatlanul nagyra tartjuk mindkettőjüket és abban bízunk, hogy mielőbb akár vezetőként, akár támogatóként visszatérnek hozzánk".

Kisteleki nyilatkozatában arra utalt, hogy Bodnár György, a Szaknévsor és a futballmérkőzések televíziós jogainak értékesítése kapcsán ismertté vált üzletember kedden tartott sajtótájékoztatóján erősen kritizálta a tevékenységét.